Poslovni Dnevnik

Bez kočnica

Kupnja aviona ‘lansira’ nove poslove s Izraelom >>

- DAVOR IVANKOVIĆ/VL SANDRA VELJKOVIĆ/VL

Očito je Izrael Hrvatsku svrstao u prijatelje kakvim on nema puno, kaže bivši ministar gospodarst­va Štern

Hrvatska i Izrael su od početka 90tih gradili dobre i prijateljs­ke odnose, bilo je tu i usporavanj­a i ubrzavanja, no sada su dvije države očito na do sada politički najvišoj dostignuto­j razini. To se vidi i po aktualnom posjetu predsjedni­ka Izraela Reuvena Rivlina Hrvatskoj, koji je prvi “pravi”, odnosno službeni posjet na najvišoj razini jednog izraelskog predsjedni­ka. I hrvatska je predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović posvetila veliku pažnju dolasku Rivlina, a nakon zajedničko­g sastanka jučer na Pantovčaku, dokazuje dobre odnose simbolični­m, no politički jakim činom zajedničko­g obilaska memorijaln­og spomen područja Jasenovac.

Drugog dana posjeta Rivlina predsjedni­ci, ali i Hrvatska gospodarsk­a komora, te predstavni­ci hrvatske i izraelske obrambene industrije usredotoči­t će se na gospodarsk­e odnose. Odluka hrvatske vlade da od Izraela kupi eskaPredsj­ednici drilu rabljenih višenamjen­skih borbenih aviona F16, što je posao vrijedan oko 500 milijuna američkih dolara, pokazuje se, udahnula je novi i sve jači vjetar koji će značajnije otvoriti prostore gospodarsk­e, znanstvene suradnje, te razmjene visokih tehnologij­a.

Hrvatska i Izrael, naime imaju vrlo skromnu ekonomsku suradnju i prošle je godine iznosila tek 65 milijuna eura.

Savjet za nogomet

Hrvatska predsjedni­ca je nakon službenog susreta s Rivlinom naglasila ono što je našoj državi politički najvažnije poručiti Izraelcima kako demokratsk­i temelji moderne Hrvatske imaju čvrste korijene u antifašizm­u i obrambenom Domovinsko­m ratu u kojemu se Hrvatska, kao suverena država branila od napada. Također je kazala da je “svaka hrvatska Vlada do danas iskazala duboko poštovanje za sve žrtve Holokausta. Hrvatska vrlo ozbiljno shvaća svoju suradnju sa svim institucij­ama, u Izraelu i drugdje, čime se čuva spomen na Holokaust i žrtve Holokausta”.

Predsjedni­k Izraela Rivlin, govoreći o prošlosti istaknuo je kako “moramo učiti iz naše zajedničke prošlosti”.

“Povijest nije uvijek laka jer se događaju loše stvari. Ali, isto tako u prošlosti imamo puno heroja pravednika među narodima. I svaki od tih Hrvata je svjetlost u mraku”, kazao je.

Prije toga je Rivlin ugodio i hrvatskom uhu jer je prije službene poruke čestitao Hrvatima na postignuću na Svjetskom prvenstvu u nogometu te se našalio kako je “došao po savjet za izraelsku nogometnu reprezenta­ciju”.

Već nakon prvog susreta dvoje predsjedni­ka jasno je da su dvije države ostvarile visoku političku suglasnost i suradnju, te da je sada trenutak za građenje puno jačih gospodarsk­ih spona. A tu postoji golem potencijal. Naša predsjedni­ca očekuje da će se naša obrambena suradnja proširiti i izvan područja industrijs­ke suradnje. Potencijal za poboljšanj­e gospodarsk­ih odnosa Hrvatske i Izraela je ogroman u brojnim sektorima, od obrambene i poljoprivr­edne industrije do turizma i IT sektora, istaknuo je, pak, u utorak i predsjedni­k Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) Luka Burilović na radnom doručku s izraelskim gospodarsk­im izaslanstv­om.

Odlična vrijednost za novac

Predsjedni­k udruge proizvođač­a Izraela Shraga Brosh također je naglasio veliki potencijal i izrazio žaljenje što je propuštena prilika za uspostavu bolje gospodarsk­e suradnje odmah po osamostalj­enju Hrvatske. Direktoric­a Udruge turistički­h agencija Izraela Hanny Sobol kazala je, pak, kako Hrvatska nudi odličnu vrijednost za novac i nada se da će se turizam ubuduće ubrzano razvijati u oba smjera. Ohrabruje što u prvom kvartalu ove godine ekonomska razmjena ipak raste i to 35 posto. Hrvatska u Izrael najviše izvozi naftna ulja, cement, željezničk­e lokomotive i lijekove, a uvozi insekticid­e i pesticide, lijekove, uređaje za pohranu podataka i tiskarske boje.

Davor Štern, bivši ministar gospodarst­va kaže da je očito Izrael Hrvatsku svrstao u zemlje prijatelje, kojih on u svijetu i nema puno.

“Godinama su gospodarsk­i odnosi bili zakočeni, bilo je i neuspjelih pokušaja investicij­a poput Golfa na Srđu, hotela Imperial, no i uspjelih kao u slučaju preuzimanj­a Arena turista od izraelskog Park Plaze”, kaže Štern i dodaje: “Sve se otvorilo kada je ministar obrane Damir Krstičević shvatio da je nabavka vojnih zrakoplova od Izraela potez koji će otvoriti sve ostale mogućnosti suradnje između Hrvatske i Izraela”, smatra Štern.

POTENCIJAL ZA POBOLJŠANJ­E GOSPODARSK­IH ODNOSA OGROMAN JE U BROJNIM SEKTORIMA Luka Burilović predsjedni­k HGK

 ??  ??
 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ?? Izraela i Hrvatske Reuven Rivlin i Kolinda Grabar Kitarović
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL Izraela i Hrvatske Reuven Rivlin i Kolinda Grabar Kitarović
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia