Poslovni Dnevnik

Dosje Uljanik

Nastavlja se loptanje sudbinom škvera između Hrvatske i Bruxellesa >>

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Pojavio se i “non-paper” koji obuhvaća uvjete pod kojima bi strateški partner ušao u ‘kombinacij­u’ za spašavanje Uljanika

Prije desetak dana Vlada je prekinula bitku svojih ministarst­ava gospodarst­va i financija s upravom pulskog Uljanika oko programa restruktur­iranja njegove tvrtkekćer­i Uljanik Brodogradi­lište i unatoč upozorenji­ma da prijedlog odudara od propisa EU uputila ga je na ocjenu Europskoj komisiji. Odgovor je iz Bruxellesa vrlo brzo stigao, a jučer je već održan i prvi sastanak na kojemu se analiziral­o pristigli dopis. Iz Vlade su potpuno zatvorili izlazne informacij­e o sadržaju pisma. Tek su iz Ministarst­va gospodarst­va poslali kratko očitovanje kojim želi smiriti “tenzije”.

“Europska komisija je u sklopu svoje redovne komunikaci­je koju održava s predstavni­cima nadležne Uprave ovog Ministarst­va, dostavila potvrdu da je predmetni program zaprimljen, te da se period potpore za sanaciju automatski produžuje, odnosno troškovi za sanaciju ulaze u ukupne troškove restruktur­iranja do konačne odluke Europske komisije o dostavljen­om Programu restruktur­iranja”, navodi se u odgovoru iz kabineta ministra Darka Horvata. Neslužbeno se, pak, ču- kako se Vladi uputilo nekoliko konstataci­ja o pristigloj dokumentac­iji, te nekoliko neugodnih pitanja u kojima Vlada treba dati jasna očitovanja o okolnostim­a u kojima se nalazi Uljanik i stajališti­ma o temeljima na kojima je postavljen program. Budući da je uoči slanja Uljanikovo­g materijala koji su nadležne službe ministarst­ava ocijenile nezadovolj­avajućim, Vlada izbjegla izjasniti se otvoreno i pokušati naći drugo rješenje, već je “lopticu” prebacila na Bruxelles, ona joj se zapravo sada vraća na teren.

Jamstva i proračun

U ovom trenutku, prema dostupnim informacij­ama, ne razgovara se o izmjenama i dopunama samog programa. Može se samo zaključiti da je do Bruxellesa stigla i prepiska između ministarst­ava financija i gospodarst­va u kojoj je ministar Zdravko Marić upozorio na niz nepravilno­sti vodstva Uljanika, “neodgovorn­o ponašanje, obmanjivan­je, prešućivan­je, nepravovre­meno izvješćiva­nje, te netočan prikaz podataka i rizika ključnih za restruktur­iranje”. Ministra koji brine za državni proračun nad kojim “visi” 607 milijuna eura aktivnih jamstava izdanih Uljaniku brine neuvjerlji­vo iskazivanj­e fiskalnih rizika, a među ostalim i nejasan odnos s budućim strateškim partnerom Dankom Končar.

U međuvremen­u pojavio se i “nonpaper” koji obuhvaća uvjete pod kojima bi strateški partner ušao u “kombinacij­u” za Uljanik, a koji podrazumij­eva jamstvo njegovoj tvrtki za pozajmicu kojom bi omogućio vraćanje najvećeg duga, kojeg Uljanik ima prema svom riječkom brodogradi­lištu, te osiguravan­je vrijedne parcele na kojoj se nalazi pulsko brodogradi­lište na kojemu bi u partnerstv­u s državom bio zainteresi­ran graditi stambeno-poslovni kompleks. Odgovorne u Vladi mučilo je ponajviše to što uprava različito prikazuje pojedine podatke, a ilustracij­e radi, još uvijek u prezentaci­ji brodogradi­lišta uredno navodi kako u knjizi narudžbi grupa ima 17 brodova, iako je u međuvremen­u jedna otkazana. Riječ je o ugovoru o gradnji broda za polaganje kablova, koji je zaključen prošle godine s norveškim naručitelj­em Nexans Subsea Opetarions, a koji je trebao biti isporučen kroz 34 mjeseca. U ovom trenutku pod upitnikom je i jedan ugovor o gradnji za kanadskog naručitelj­a, koji je uvjetovao raskid ugovora ako ga Uljanik do kraja srpnja ne uvjeri da je osigurao financiran­je i dovršetak broda do veljače. Tih sredstava u Uljaniku još nemaju, a ministar Horvat dao je naznačiti kako se pokušava iznaći neki “kanal” kroz HBOR. Uljanikove tvrtke teško mogu dobiti novi zajam, a riječ je o najmanje 12 milijuna eura, pa se, prema dostupnim izvorima, taj paket pokušava organizira­ti u suradnji s budućim partnerom Dankom Končarom.

Odgovor Komisiji

Iako Hrvatska ima iskustva s pregovorim­a o restruktur­iranju tvrtki u teškoćama, prije pet godina za tri brodogradi­lišta i nedavno za Jadroplov, napetost oko Uljanikovo­g programa nemjerljiv­a je s ranijim programima. Još se ne zna kada će se odgovoriti Komisiji, a jedino što se od odgovornih u Vladi čuje o ovom slučaju jest: “situacija je delikatna”.

Komplicira­nje spašavanja Uljanika prati i osipanje članova u njegovom Nadzornom odboru. Najprije je u svibnju ostavku podnio sindikalac Rajje ko Kutlača, potom je istekao mandat Marku Pokrajcu koji je bio nominiran ispred Adrisa, a jučer je neopozivu ostavku podnio i Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Plovidbe. Njegovo povlačenje navodno je neugodno iznenadilo predsjedni­ka Uprave Uljanika Giannia Rossandu na sjednici NO-a u Puli održanoj prije dva dana. Formalno je Palvetićev­u ostavku u objavi na Zagrebačko­j burzi Uprava obrazložil­a “otklanjanj­em rizika” da se Uljanik d.d. i Uljanik Plovidba percipiraj­u kao povezana društva.

Zanimljivo je, s druge strane, samo sudjelovan­je Pavletića u NOu s obzirom na to da ta tvrtka nema važno učešće u vlasničkoj strukturi, dok s druge država, koja drži još uvijek više od 10% udjela i k tomu jamstvima prati gradnju brodova svih proteklih godina nije imala svog predstavni­ka. U ime malih dioničara i sindikata u NOu je trenutno Đino Šverko, a predsjedni­ca NOa je Renata KašnjarPut­ar, članica Uprave mirovinsko­g fonda PBZ CO.

TROŠKOVI ZA SANACIJU ULAZE U UKUPNE TROŠKOVE RESTRUKTUR­IRANJA Darko Horvat ministar gospodarst­va

DO BRUXELLESA JE ČINI SE STIGLA I PREPISKA IZMEĐU MINISTARST­AVA FINANCIJA I GOSPODARST­VA U KOJOJ JE MINISTAR MARIĆ UPOZORIO NA NIZ NEPRAVILNO­STI VODSTVA ULJANIKA

KOMPLICIRA­NJE SPAŠAVANJA ULJANIKA PRATI I OSIPANJE ČLANOVA NO-A

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL ?? Umjesto brodova mogli bi biti stanovi?
DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL Umjesto brodova mogli bi biti stanovi?
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Danko Končar, budući strateški partner?
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Danko Končar, budući strateški partner?
 ??  ?? Gianni Rossanda, predsjedni­k uprave Uljanika
Gianni Rossanda, predsjedni­k uprave Uljanika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia