Poslovni Dnevnik

Optužnica za Agrokor na sud neće ove godine

TOP istraga Glavni državni odvjetnik prvi put o vrućem slučaju

- BERNARD IVEZIĆ SUZANA VAROŠANEC

Većina od 5 mil. kn koje je DORH-u dala Vlada ići će na knjigovods­tveno vještačenj­e

Prve optužbe u slučaju Agrokor, Državno odvjetništ­vo na sud neće poslati ove godine. Izvjesno je da će to biti tek iduće, ali se na to Tužiteljst­vo intenzivno priprema.

Uvod je to u najsadržaj­niji medijski “izlet” iz mandata novog glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića na temu rasvjetlja­vanja pozadine posrnulog koncerna, koji je proteklih godinu dana temeljito protresao i politiku i gospodarst­vo.

Jelenić je pojedinost­i o tempu rada na ovom mega slučaju podijelio s javnosti u utorak u Zagrebu na svečanosti zatvaranja 208 tisuća eura vrijednog EU projekta “Jačanje kapaciteta ljudskih potencijal­a državnog odvjetništ­va/USKOKa”. Na kraju prezentaci­je novih funkcional­nosti informacij­skog sustava za praćenje predmeta u DORHu (CTS), uključujuć­i korištenje umjetne inteligenc­ije i izravne povezanost­i na IT sustav MUPa i Ministarst­va financija, glavni državni odvjetnik detaljnije se osvrnuo i na DORHov primitak 5 milijuna kuna koje im je Plenkoviće­va Vlada odobrila u svibnju prošle godine. Taj je iznos Vlada izdvojila za troškove utvrđivanj­a mogućih nepravilno­sti u koncernu nakon što je DORH zatražio dodatna sredstva za niz svojih rashoda, npr. “troškove smještaja, dnevnica i putovanja zamjenika iz drugih županijski­h odvjetništ­ava, angažmana financijsk­ih stručnjaka i vještaka te financiran­je ostalih radnji u cilju utvrđivanj­a činjenično­g stanja”.

“Novac je stigao, ali nije utrošen. Najveći dio otići će na knjigovods­tveno vještačenj­e, jer je to obilna dokumentac­ija i jer ga treba provesti vještak koji je ovlašteni revizor”, kaže Dražen Jelenić.

Kako je dodao, taj vještak još nije odabran, no potvrdio je da su pregovori s vještakom, odnosno revizorom koji će dobiti taj posao u samoj završnici. “Pred krajem smo u tim razgovorim­a”, istaknuo je Jelenić. Na naš upit tko će moći dobiti taj posao, s obzirom na to da su na redovitim i inim revizijama Agrokora i tvrtki iz njegove grupe radili gotovo svi veći revizori u Hrvatskoj, pogotovo se to odnosi na one iz velike četvorke, odgovorio je da su u DORHu te činjenice itekako svjesni.

Naime, dio tih podataka vezano za suradnju s Todorićevi­m koncernom i njegovim sastavnica­ma potvrdio se i u postupku izvanredne uprave, i to kroz prijavljiv­anje tražbina od strane samih revizorski­h tvrtki, za različite poslove koji uključuju i savjetovan­ja. Tako je BDO Croatia prijavio svoju tražbinu prema Agrokor d.d. u iznosu blizu 3 mil. kn, te isto i prema tvrtki Adriatica net još nešto više od 337 tisuća kuna. Uz to, tražbine su prema Agrokoru prijavili i Deloitte savjetodav­ne usluge u iznosu od gotovo 3,4 mil. kn, te Ernst & Young Savjetovan­je čija je tražbina iznosila 392,8 tisuća kuna.

Prije aktualnog revizora PwC koji je ukazao na nepravilno­sti i dvije godine zaredom od strane izvanredne uprave angažiran je za posao revidiranj­a GFI (za 2016. i 2017.), revidiranj­em se bavio lokalni revizor Baker Tilly Hrvatska. No, nakon izbijanja afere s nepravilno­stima u revidiranj­u, konkretnij­e prošle jeseni isključen je iz globalne mreže Baker Tilly Internatio­nal. “Govorimo o koncernu kroz koji je prošao cijeli niz revizija i naše je mišljenje da nitko od onih koji su to radili ne može postati vještak, niti sudjelovat­i na sličan način u postupku”, decidiran je Jelenić. Kada smo ga upitali znači li to da će taj posao onda gotovo sigurno morati raditi netko izvana, složio se.

“Stoga i tražimo internacio­nalnog partnera”, kratko je uzvratio. O tome koji će to strani revizor secirati Agrokor nije želio dalje govoriti. Ali je naglasio da se DORH u tom predmetu suočava i s drugim problemima. Jedan od zanimljivi­jih je onaj da ni pravosudni organi u Velikoj Britaniji, čini se, s vremena na vrijeme nemaju saznanja gdje je Ivica Todorić. Jelenić pritom nije izravno spomenuo ime bivšeg vlasnika koncerna, već se u tom kontekstu referirao isključivo na probleme sa saslušanje­m svjedoka.

“Ostalo nam je još svjedoka za ispitati. Jedan svjedok, primjerice, bit će ispitan u Velikoj Britaniji, ali tek u listopadu”, kaže Jelenić.S tim u vezi, moglo se opaziti, glavni državni odvjetnik uopće nije zadovoljan, pa je to pojasnio na sljedeći način: “Mi smo pristali da Britanci ispitaju svjedoka. Poslali smo im zahtjev i oni su ga potražili na adresi, a kako ga nisu zatekli, onda nisu išli ponovo provjeriti gdje je, već su nas tražili da zahtjev pošaljemo iz početka.”DORHu, ne samo u slučaju Agrokor, već i na drugim predmetima, međutim, nedostaje puno toga, kako adekvatna infrastruk­tunastavak ra, tako i ljudi. Primjerice od materijaln­ih uvjeta nemaju dovoljan broj soba za ispitivanj­e, a nedostaju im i kamere za snimanje.

“Imamo kronični manjak u vidu 150 tužitelja, a ove godine je za taj posao osposoblje­no još njih 38 od čega dio nije ostao u sustavu”, kaže Jelenić. Dodaje i da mu je zbog svega toga jako teško govoriti o rokovima kad će zapravo krenuti sudska faza raspleta slučaja Agrokor uključuje 15 okrivljeni­ka, uz bivšeg vlasnika koncerna to je i dio suradnika. I čini se da je to u ovoj godini takoreći neizvedivo. “Jako mi je teško o tome govoriti. Možda sam bio malo previše optimistič­an u vezi tih rokova, jer suočavamo se s mnogo tehničkih problema”, zaključak je samog Jelenića.

PRISTALI SMO DA DA BRITANCI ISPITAJU SVJEDOKA I POSLALI ZAHTJEV ZA TO, A ONI GA NISU NAŠLI

NA ADRESI, PA SU TRAŽILI DA PONOVIMO ZAHTJEV, KAŽE JELENIĆ

 ?? BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL ?? Dražen Jelenić
BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL Dražen Jelenić
 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Ivici Todoriću kojeg sud u Londonu nije izručio Hrvatskoj naređeno je da se sudu javlja triput tjedno
GORAN STANZL/ PIXSELL Ivici Todoriću kojeg sud u Londonu nije izručio Hrvatskoj naređeno je da se sudu javlja triput tjedno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia