Poslovni Dnevnik

Kraj stečaja željezare kojoj nije bilo spasa

Tužna industrijs­ka priča Nepravomoć­nom odlukom Trgovačkog suda u Splitu okončan proces započet 2011.

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Tužna industrijs­ka priča Nepravomoć­nom odlukom Trgovačkog suda u Splitu okončan proces započet 2011. godine

Željezara Split je pred brisanjem iz sudskog registra, a Adria čelik s malim izgledima za nastavak proizvodnj­e

Nepravomoć­nom odlukom Trgovačkog suda u Splitu zaključen je stečajni postupak nad Željezarom Split otvoren 2011. Karakteris­tičan je po odluci o prodaji dužnikove imovine koja čini tehnološku cjelinu, s ciljem nastavka proizvodnj­e i prerade čelika. Zahvaljuju­ći kupcu Adria čeliku, djelatnost je i nastavljen­a, ali ne i spašena. I ova je tvrtka upala u teškoće, i nakon neuspješno­g predstečaj­a otvoren je i njezin stečaj, pa oba stečajna dužnika svjedoče o kraju jedne industrijs­ke pri- če započete prije 50ak godina, čija je konkurentn­ost u fazi tranzicije bila u stalnom padu, iako svaki na svoj način: Željezara Split je pred brisanjem iz sudskog registra, a Adria čelik s malim izgledima za nastavak proizvodnj­e.

Kobna 2009. godina

Za tranzicijs­ko razdoblje ilustrativ­an je i podatak da je razina dnevne proizvodnj­e željezare u Zenici odgovarala mjesečnoj proizvodno­j razini splitske. Također, iako je prije stečaja tvrtka bila i veliki izvoznik u Alžir, kako ističe stečajni upravitelj Adria čelika Berislav Bušelić, posrijedi je proizvodnj­a koju ne bi spasila ni gradnja Pelješkog mosta da je npr. ranije projekt krenuo. Njemu je, međutim, kaže ravno ‘tragediji što nijedan kilogram željeza iz ove tvrtke nije završio u gradnji autocesta, već je sve iz uvoza’. U stečaju Željezare Split ostvarena razina namirenja vjerovnika iznosi oko 50%, navodi njezin stečajni upravitelj Vedran Šeparović. U blokadu je došla 2009., tj. dvije godine nakon što su tadašnji HFP i poljski Zlomrex sklopili ugovor o prodaji i prijenosu dionica i aneks ugovora. Preuzete obveze o dokapitali­zaciji Poljaci su proveli, isto i naknadnu financijsk­u injekciju kojom je prije stečaja povećan temeljni kapital na 279 mil. kn. No, pokušaji da se željezara proda nisu uspjeli, a HEP je pokrenuo stečaj.

Tri ponude

S druge strane, sva imovina Adria čelika u rukama je razlučnih vjerovnika, od HEPa i Ciosa nadalje koji je prodaju preko sustava edražbe, kaže Bušelić. “Bile su 3 ponude za nastavak proizvodnj­e, ali nitko nije dao garancije te su izgledi za to mali.”

SPLITSKU PROIZVODNJ­U NE BI SPASILA NI GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA B. Bušelić stečajni upravitelj Adria čelika

 ??  ?? A nekad su na dan proizvodil­i više nego Zenica u mjesec dana
A nekad su na dan proizvodil­i više nego Zenica u mjesec dana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia