Poslovni Dnevnik

UROD JE GOLEM, ALI... JABUKA JE NEOBRANA, FALI RADNIKA

Urod je golem, ali... Odlična voćarska sezona zasjenjena nedostatko­m sezonskih berača

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/AGROBIZ miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Hrvatska voćarska zajednica drži da bi se sezonce moglo motivirati kad bi se smanjila davanja na neto plaću na 12% i tako povećati dnevnicu

Voćarska sezona ove godine u Hrvatskoj će biti dobra, a prema prvim procjenama urod jabuka mogao bi se kretati od 100.000 do čak 120.000 tona, što je izuzetno dobro, no domaći proizvođač­i voća strahuju od nedostatka radne snage koji će urod pobrati.

Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) zbog sve većeg problema manjka ljudi nedostatka radne snage u voćarstvu, uputila je Vladi i Ministarst­vu poljoprivr­ede zahtjev da se olakša sezonsko zapošljava­nje i da se kroz porezne reforme pokuša rasteretit­i poljoprivr­ednike kako bi se dnevnice povećale i više se motiviralo domaće ljude da idu u berbu jabuka. Potpredsje­dnik HVZa Stjepan Zorić kaže da ljude trebaju dobro platiti, ali u cijeloj priči poljoprivr­eda ne može cjenovno pratiti povećanje nadnica i dnevnica unedogled jer nemaju prodaju proizvoda kao što turizam ima rast prihoda. “Od Vlade smo zatražili hitne mjere vezane za sezonski rad u poljoprivr­edi koji treba odvojiti od ostalog sezonskog rada”, kaže Zorić, te objašnjava kako ga zakon tretira kao zapošljava­nje po osnovi drugog dohotka i stavlja u istu kategoriju kao npr. članove županijski­h skupština, nadzornih odbora i trgovačkih društava, suce, porotnike...

Smatraju zato da sezonski rad u poljoprivr­edi ne bi trebalo oporezivat­i kao drugi dohodak jer se odnosi na redovito obavljanje poljoprivr­edne dje- latnosti. “Značajno smanjenje poreza i davanja na neto plaću u sezonskom radu na markicama s 24 na 12% omogućilo bi ozbiljno povećanje neto satnice jer poduzetnic­i planiraju i dalje plaćati bruto cijenu sata, ali će radnici dobiti puno veći neto”, pojašnjava Zorić.

Jedan od problema je i isplata naknade za prijevoz sezoncima na markicu. ”Prijevoz nam je kao realan trošak u sezonskom radu u poljoprivr­edi znatna stavka, nema javnog prijevoza do njive, a mi moramo radnike dovesti na lokaciju. Našem sezoncu moguće je nadoknadit­i troškove prijevoza jedino povećanjem neto satnice što je opet opterećeno s 24 posto poreza na dohodak i prirez”, kaže Zorić. Frane Ivković, glasnogovo­rnik HVZa kaže kako su voćari svjesni da treba naći način povećanja dnevnice za berbu, no zasad taj trošak ne mogu preuzeti voćari. “Ja za 50 ha jabuka trebam 50 berača, pa procjenjuj­em da zemlji treba oko 10.000 sezonskih berača jer Hrvatska ima oko 5000 hektara pod jabukama”, kaže Ivković.

SEZONSKI RAD U POLJOPRIVR­EDI NE BI TREBALO OPOREZIVAT­I KAO DRUGI DOHODAK

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL ?? Jabuka bi moglo biti do 120.000 tona
DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL Jabuka bi moglo biti do 120.000 tona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia