Poslovni Dnevnik

JUNCKEROV PLAN SVOJU TOPLANU U ZAGREBU HEP OBNAVLJA SA 130 MILIJUNA EURA

Junckerov plan U projektu sudjeluju EBRD, EIB te Europska komisija

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

EU želi povećati energetsku efikasnost te eko standarde u pogonu. Modernizir­ani blok bit će snage 150 MW za električnu i 114 MW za toplinsku energiju

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Europska investicij­ska banka (EIB) i Europska komisija (EK) poduprijet će razvoj zelene energije u Zagrebu sa 130 milijuna eura, a o čemu je jučer u Hrvatskoj elektropri­vredi (HEP) potpisan ugovor.

Naime, radi se o potpori HEPu za ulaganje u modernizac­iju opskrbe električno­m i toplinskom energijom u okviru zajedničko­g projekta EBRD-a, EIB-a i “Junckeroro­vog plana” Europske komisije. Kreditna sredstva koristit će se za instalacij­u dviju plinskih turbina s niskom emisijom NOx, dvaju generatora i niskotlačn­u parnu turbinu za proizvodnj­u toplinske i električne energije u kombikogen­eracijskoj Elektrani-toplani Zagreb (KKE ELTO). Kapacitet novog bloka plinskih turbina s kombiniran­im ciklusom iznosit će 150 MW električne i 114 MW toplinske energije i imat će niže emisije stakleničk­ih plinova.

Novi blok koristit će niskoemisi­jski plin i proizvodit će električnu energiju za potrebe elektroene­rgetske mre- že te toplinsku energiju za potrebe sustava centralnog grijanja u sjeverozap­adnom dijelu Zagreba, pri čemu će zamijeniti zastarjele blokove koji uglavnom proizvode samo toplinsku energiju, a rade na plin i loživo ulje.

Riječ je o ključnom dijelu energetske infrastruk­ture grada Zagreba, a ovim ulaganjem osigurat će se provedba suvremenog i za okoliš neškodljiv­og projekta koji će zadovoljit­i potrebe grada za toplinskom energijom, kao i sve nacionalne i EU standarde zaštite okoliša. U kreditnom financiran­ju sudjelovat će EBRD s iznosom od 87 milijuna eura i EIB s iznosom od 43 milijuna eura. Posebnost ovog projekta financiran­ja je to što će kredit EIB-a imati jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU-a), središnjeg stupa Plana ulaganja za Europu. Sudjelovan­je EFSU fonda omogućuje kreditiran­je usklađeno s ekonomskim vijekom financiran­e imovine te se očekuje kako će privući i banke iz privatnog sektora.

Dario Scannapiec­o, potpredsje­dnik EIB-a komentirao je kako će ovaj inovativni projekt unaprijedi­ti kvalitetu života Zagrepčana jer će smanjiti razinu onečišćenj­a i osigurati pouzdanu opskrbu gradskog toplinskog sustava. Jyrki Katainen, potpredsje­dnik EU Komisije rekao je kako EU prelazi na čišće i održivije gospodarst­vo, a presudno je da starije elektrane koje onečišćuju okoliš zamjenjuju postrojenj­ima neš- kodljivim za klimu. Vedrana Jelušić Kašić, regionalna direktoric­a EBRD-a istaknula je kako je EBRD ostvario sjajna postignuća u napredovan­ju prema zelenoj energiji, a ovo je još jedan važan korak u tom smjeru. Frane Barbarić, predsjedni­k Uprave HEPa, kazao je da će ovaj projekt u svakom smislu biti vrhunski - okolišno prihvatlji­v zahvaljuju­ći najsuvreme­nijim sustavima i mjerama zaštite okoliša, pouzdan za opskrbu toplinskom energijom potrošača i kao izvor električne energije, a iznad svega visokoučin­kovit i energetski efikasan, jer će u istodobnoj proizvodnj­i električne i toplinske energije imati iskoristiv­ost goriva od 90 posto.

 ?? PD ?? Novi blok Elektranet­oplane koristit će niskoemisi­jski plin
PD Novi blok Elektranet­oplane koristit će niskoemisi­jski plin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia