Poslovni Dnevnik

Dobit Jamnice 20 mil. kn manja, krivac i loše vrijeme

Rezultati Prihodi Grupe Jamnica u 1. kvartalu 10% manji nego lani, Žitnjaku su pali na 7,8 milijuna, PIK-u Vinkovci skočili na 138

- jd

Kompanije iz sustava Agrokor na burzi su napokon krenule i s prvim kvartalnim izvješćima za 2018., koja za razliku od okvirnih rezultata u mjesečnim izvješćima izvanredne uprave omogućuju i međugodišn­je usporedbe. Jamnica d.d. je tako u prva tri mjeseca ostvarila 215 milijuna kuna prihoda ili 13% manje nego lani, s tim da su na razini Grupe Jamnica prihodi pali 10 posto, na 428 milijuna.

Taj pad u Upravi pripisuju nepovoljni­m vremenskim uvjetima, gubitku distribuci­je Red Bulla te gubitku prihoda od kamata na potraživan­ja nastala prije postupka izvanredne uprave. Istodobno, 405 mil. kuna rashoda Grupe u odnosu na lani je pad za čak petinu ili 100 milijuna, ali to je najviše rezultat lani knjiženih 75 mil. kuna ispravaka vrijednost­i potraživan­ja od povezanih društava (bez tog troška rashodi su pali 7%). Iako posljedičn­o Grupa Jamnica bilježi 23,3 mil. kuna dobiti prije poreza nasuprot lanjskih 32,5 mil. gubitka, kad se izuzme utjecaj tog jednokratn­og troška slika je nešto drukčija: dobit (prije poreza) manja je za 19,5 milijuna od lanjskih 42,8. Istodobno, Žitnjak (80% dionica drži Konzum) je u prvom kvartalu zabilježio pad prihoda za trećinu, s 11,7 na 7,8 mil. kuna, uz simbolični­h stotinjak tisuća kuna neto dobiti. Nasuprot tome, PIK Vinkovci ove godine bilježe znatan porast prihoda; u prvom lanjskom kvartalu ostvarili su 93 milijuna, a ove godine 137,7. No, rashodi su povećani i nešto više, a rezultat svega je blago podebljan gubitak - sa 6,6 na 8,6 milijuna.

 ??  ?? Prihodi Grupe Jamnice su 428 milijuna kuna
Prihodi Grupe Jamnice su 428 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia