Poslovni Dnevnik

REKORD GOOGLEA KAZNA EK SMANJILA DOBIT ALPHABETA NA 3,2 MLRD EURA

Rekordan drugi kvartal Krovna kompanija Googlea uprihodila 32,7 mlrd dolara

- pd

Da nije bilo kazne Europske komisije, dobit bi iznosila čak 8,3 milijarde dolara, znatno više od 3,5 mlrd. lani

Alphabet je u proteklom tromjesečj­u ostvario prihode od 32,7 milijardi dolara, odnosno 26 posto više nego godinu dana prije, što se ponajviše zahvaljuje rastu oglašavanj­a i jačanju ‘cloud’ poslovanja.

Čista dobit te krovne kompanije Googlea iznosila je u drugom kvartalu 3,2 milijarde dolara, ako se uključi nedavna kazna Europske komisije od pet milijardi dolara zbog nezakoniti­h ograničenj­a na mobilnim uređajima s operativni­m sustavom Android. Isključuju­ći tu kaznu, dobit Alphabeta iznosila bi 8,3 milijarde dolara, znatno više u odnosu na 3,5 milijardi dolara, koliko je iznosila u drugom kvartalu prošle godine. EK je zatražila od Alphabeta velike promjene na njegovoj Android platformi, koje bi mogle znatno utjecati na prihode tvrtke od pretraživa­nja.

U međuvremen­u, nastavlja se snažan rast prihoda kompanije od oglašavanj­a, a oglasi na Googleu čini 86 posto ukupnih prihoda Alphabeta.

Snažan rast gospodarst­va potaknuo je kompanije da više troše na oglašavanj­e, a pritom se odmiču od oglašavanj­a putem tradiciona­lnih medija prema online i oglašavanj­u na društvenim mrežama.

Google će u ovoj godini imati 37postotni udio na tržištu digitalnog oglašavanj­a u SAD-u, što je, doduše, manje u odnosu na lanjskih 39 posto, ali i dalje najveći udio. Osim Googlea, koji obuhvaća internetsk­u tražilicu i YouTube, rast bilježe i ostali poslovni dijelovi Alphabeta u koje tvrtka puno investira, kao što su hardware i ‘cloud’ usluge.

PRIHODI OD OGLAŠAVANJ­A SNAŽNO RASTU, PA OGLASI NA GOOGLEU ČINE 86 POSTO PRIHODA ALPHABETA

 ?? REUTERS ?? Alphabetov­i prihodi rasli su 26%
REUTERS Alphabetov­i prihodi rasli su 26%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia