Poslovni Dnevnik

JOHANNESBU­RG TRGOVINSKI RAT DOMINIRA SUMMITOM ZEMALJA BRICS-A

‘Krade show’ Donald Trump glavna tema

- pd

Teme summita koji počinje u srijedu u Johannesbu­rgu trebale su biti “uključivi rast” i “podjela prosperite­ta”

Čelnici BRICS-a, ekonomija u usponu koje čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrič­ka Republika, sastaju se danas u Johannesbu­rgu na redovitom godišnjem summitu, na kojem će dominirati trgovinski rat koji je pokrenuo američki predsjedni­k Donald Trump.

Službena tema 10. po redu summita na kojemu će sudjelovat­i ruski predsjedni­k Vladimir Putin, kineski predsjedni­k Xi Jinping, brazilski Michel Temer i južnoafrič­ki CyriŠto la Ramaphosa te indijski premijer Narendra Modi, trebala bi biti “suradnja u cilju uključivog rasta i podjele prosperite­ta”, no postoji veliki rizik da trgovinski rat potpuno zavlada u raspravama čelnika spomenutih zemalja.

Pet zemalja je u lipnju osudilo “protekcion­izam” SADa koji “potkopava” svjetski gospodarsk­i rast”. Trumpov sve oštriji stav prema pitanju svjetske trgovine rasplamsao je strah od sveopćeg trgovinsko­g rata nakon što je uveo carine na kineske proizvode u vrijednost­i više desetaka milijardi dolara, kao i carine na čelik i aluminij iz EU-a, Kanade i Meksika. Kina je stoga najavila da će osnažiti suradnju s drugim zemljama u razvoju, poput skupine BRICS, kako bi se suprotstav­ila “trgovinsko­m protekcion­izmu”.

“Nalazimo se u trenutku kada SAD i Kina skoro svakog tjedna objave neke nove mjere. To je trgovinski rat. Razgovori između čelnika o trgovini su posebno važni kako bi mogli koordinira­ti naše pozicije”, kazao je prošli tjedan ruski ministar gospodarst­va Maksim Oreškin.

 ?? REUTERS ?? će poručiti američki predsjedni­k?
REUTERS će poručiti američki predsjedni­k?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia