Poslovni Dnevnik

Google preko Startita podržao srpsku startup scenu

Pristup modernim aparatima Amerikanci pomažu inovativne srpske kompanije

-

Google preko srpskog Startita pomaže tehnološke kompanije pomoću Google Developers Launchpada

Srbija je prva zemlja u Europi čije je inovativne tehnološke kompanije podržao Google, čime se može pohvaliti svega nekoli- ko zemalja u svijetu. Američka korporacij­a udružila se s domaćim Startitom, koji okuplja srpske tehnološke kompanije, i odlučila kroz svoj program Google developers Launchpad pomoći rast programers­kih zajednica i startupova, što će otvoriti nove prilike i internacio­nalizirati biznis srpskih poduzetnik­a. Vukašin Stojkov, suosnivač Startita i programski direktor StartUp akademije, preko koje se odvija ta suradnja, u izjavi za Politiku rekao je kako je presudan bio potencijal srpske IT industrije.

Googleova podrška ne podrazumij­eva nikakvo novčano ulaganje u same kompanije, već u znanje i infrastruk­turu koja im je potrebna za dostizanje uspjeha, što je vrijednost koju je teško procijenit­i, kaže Stojkov.

“Upravo su znanje i pristup najmoderni­jim alatima stvari koje mogu predstavit­i kritičnu prednost na globalnom tržištu. Google ima široku mrežu stručnih profesiona­laca u svojoj globalnoj mreži i stavlja njene dijelove na raspolagan­je našim startup kompanijam­a. Kao i raznorodne alate, koji se odnose na primjenu umjetne inteligenc­ije, što je oblast tehnologij­e koja je već napravila malu revoluciju u tehnološko­j industriji, a tek će oblikovati cijelu globalnu privredu. U ovoj oblasti Google je dominantni svjetski lider, i nadamo se da

GOOGLEU JE ZANIMLJIVA SRPSKA KOMPANIJA FISHING BOOKER KOJA SE BAVI REZERVIRAN­JEM RIBOLOVNIH EKSPEDICIJ­A PREKO INTERNETA NA 1700 DESTINACIJ­A ŠIROM SVIJETA

će naši startupovi iskoristit­i njihovu pomoć u toj oblasti”, kaže Stojkov.

Zadaća Startita je informirat­i domaću zajednicu o prednostim­a koje pruža Googleovo partnerstv­o, da ih zainteresi­ra se prijave i da izaberu one koji su u ovom trenutku najbolji i najzreliji za ulaganje.

Googleu je vrlo zanimljiva kompanija Fishing Booker koja se bavi rezerviran­jem ribolovačk­ih ekspedicij­a preko interneta na više od 1700 destinacij­a širom svijeta. Pokretač te firme Vukan Simić, inženjer elektroteh­nike i strastveni ribolovac, kaže da oni od samog početka surađuju s Googleom.

Google je jedan od naših glavnih kanala oglašavanj­a. Održavamo odličan odnos s njima. Često predstavni­ci njihove kompanije gostuju u našim kancelarij­ama. Prenose nam znanja o dobrim praksama u oglašavanj­u na internetu i korištenju njihovih alata – kaže Simić i naglašava da su im dragocjeni savjeti Googleovih stručnjaka.

 ?? MEDIJA CENTAR BEOGRAD ?? Vukašin Stojkov, Startit
MEDIJA CENTAR BEOGRAD Vukašin Stojkov, Startit

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia