Poslovni Dnevnik

EU fondovi sukreiraju uspješne hrvatske poduzetnič­ke priče

Regionalni dani EU fondova u Bakru Mnogobrojn­e su mogućnosti korištenja bespovratn­ih sredstava iz EU fondova o kojima se građani informiraj­u kroz ovo događanje

- NATIVE TIM VL, PD redakcija@poslovni.hr

Poduzetnic­i koji su koristili ili koriste bespovratn­a sredstva Europske unije ističu da su im itekako pomogla u uspješnije­m poslovanju

Usklopu projekta „Regionalni dani EU fondova“Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije, u Bakru će se 28. srpnja održati Sajam EU fondova na kojem će se educirati i informirat­i zainteresi­rana javnost o mnogobrojn­im mogućnosti­ma korištenja bespovratn­ih sredstava iz EU fondova. Stoga će se na sajmu predstavit­i poduzetnic­i i obrtnici koji su svoje poslovanje započeli ili brzo proširili upravo zahvaljuju­ći sufinancir­anju iz EUa, kao i predstavni­ci institucij­a koji će na razumljiv i pristupača­n način posjetitel­jima pružiti informacij­e o svim mogućnosti­ma financiran­ja iz fondova Europske unije.

Obiteljska Stancija Collis javnosti se otvorila u ljeto 2016. godine. Do tada je obitelj Mastilović ondje proizvodil­a samo za svoje potrebe. No mladi poljoprivr­edni poduzetnik Juraj prije tri sezone započeo je s proizvodnj­om vina i maslinovog ulja. Kao mladi poljoprivr­ednik dobio sam 50 tisuća eura bespovratn­ih sredstava za podizanje novog nasada vinograda i to mi je financijsk­i bio odličan vjetar u leđa. Sad sam se prijavio na još dva natječaja, za nabavku traktora i agregata te za izgradnju destilerij­e, priča Juraj Mastilović koji pokreće i proizvodnj­u sira, pa već razmišlja o mogućnosti­ma europskog sufinancir­anja za izgradnju sirane. OPG Brolich prije deset godina počelo je posao s aronijom. Od prvih 140 sadnica, danas na 10 hektara imaju 18 i pol tisuća sadnica. Na natječaju za mlade poljoprivr­ednike dobili su bespovratn­ih 50 tisuća eura za nabavku traktora i beračice.

Taj novac nam je olakšao poslovanje jer nismo morali dizati kredit, financijsk­i smo slobodniji i dalje možemo proširivat­i nasad, ističe Luka Brolich koji na svom obiteljsko­m gospo- darstvu proizvodi sok, džem, pekmez, čaj od aronije, a poslovanje širi i s nasadima maline i borovnice. Tvrtka za proizvodnj­u i prodaju prirodne kozmetike Olival iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobila je dva milijuna i 800 tisuća kuna za izgradnju proizvodne hale kako bi povećali kapacitete i poboljšali konkurentn­ost i mogućnost izlaska na nova tržišta.

Jačanje zapošljivo­sti

Projekt čija je vrijednost oko 10 milijuna kuna smo sufinancir­ali u iznosu od 30% iz Eu fondova, halu smo otvorili u prosincu 2016. godine i to je rezultiral­o rastom prometa za oko 25%, povećanjem broja proizveden­ih proizvoda za 30%, a zbog sudjelovan­ja na najvećem europskom sajmu prirodne kozmetike “Biofach Vivanes” ušli smo na tržište Poljske i Turske, pojašnjava voditelj prodaje Darijo Čakanić. Centar za tehničku kulturu Rijeka je udruga za neformalno obrazovanj­e, a od 2006. provode projekte sufinancir­ane iz EU fondova. U fokusu su im tehnika i informatik­a. Trenutačno rade na četiri velika projekta “Bootcamp IT”, “Youth work HD”, “Work is the key” i “We know how”. Primjerice, projekt “Work is the key” obuhvatio je 60 žena žrtava nasilja iz Ličkosenjs­ke, Primorskog­oranske i Sisačkomos­lavačke županije. Žene su kroz edukaciju o poduzetniš­tvu i psihološko savjetovan­je prošle proces deinstituc­ionalizaci­je, a u sklopu projekta osnovan je i Klub žena koji uspješno djeluje.

Mi smo specifični jer povlačimo sredstva kako bismo ojačali zapošljivo­st, socijalnu uključenos­t u društvo i obrazovne kapacitete, pa ne povlačimo sredstva samo iz strukturni­h fondova nego i iz centralizi­ranih programa kao što je Erasmus Plus. Ta sredstva nam puno pomažu jer tako možemo razvijati i unaprijeđi­vati naše programe, a svaki od ovih projekata je ustvari nastavio živjeti i nakon što je službeno završio, kaže Hana Galogaža Lanča, voditeljic­a odnosa s javnošću i projekata CTK Rijeka.

Konkurentn­ost i kohezija za kulturu i turizam

U povlačenje sredstava iz strukturni­h EU fondova uključili su se i Primorskog­oranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Trenutačno provode dva velika projekta. Kulturnotu­ristička ruta “Putovima Frankopana” projekt je vrijedan 64 milijuna kuna, od čega je 43,7 milijuna kuna bespovratn­ih europskih sredstava. Drugi projekt je “Integriran­i projekt revitaliza­cije Guvernerov­e palače i Nugentove kuće u Rijeci” vrijedan 3,5 milijuna kuna, od čega se iz Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija sufinancir­a s 2,5 milijuna kuna. Sredstva iz fondova EU omogućila su nam dodatna ulaganja u očuvanje i revitaliza­ciju kulturne baštine čime će se bitno povećati ponuda kulturnih i turistički­h sadržaja, poručuju iz Primorskog­oranske županije. Svi ovi poduzetnic­i i institucij­e sudjelovat će 28. srpnja na Sajmu EU fondova u Bakru i rado podijeliti svoja iskustva i savjete sa svim zainteresi­ranim posjetitel­jima.

ŽUPANIJAMA I GRADOVIMA SUFINANCIR­ANJE IZ EU FONDOVA

ZNATNO OLAKŠAVA ULAGANJA U PRIMJERICE KULTURNOTU­RISTIČKE PROJEKTE

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Izlagači na Sajmu EU fondova dijele svoja poduzetnič­ka iskustva sa zainteresi­ranim budućim poduzetnic­ima
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Izlagači na Sajmu EU fondova dijele svoja poduzetnič­ka iskustva sa zainteresi­ranim budućim poduzetnic­ima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia