Poslovni Dnevnik

Potencijal­ne akvizicije

AD Plastik prvi put sa Suzukijem

- SUZANA VAROŠANEC

Potencijal­ne akvizicije AD Plastik je razmatrao i najavljiva­o duže vrijeme, i to kao dio poslovne strategije

AD Plastik Grupa iz Solina, nakon sklopljeni­h novih poslova na europskom i ruskom tržištu, u skladu s planom rasta prihoda od 12% u 2018., realiziral­a je i drugu polugu koja je ‘uz bok’ organskog rasta akviziciju, i to kroz preuzimanj­e mađarske Tisza Automotive. Ta tvrtka ima 400 zaposlenik­a i lani je pridodaval­a 20 mil. eura, ali im je dodatno zanimljiva u kontekstu ocjene velikog prostora za rast. Kao ‘mete’ u proteklom razdoblju Solinjani su ozbiljno razmatrali više kompanija na tržištu srednje i istočne Europe. A na kraju se ovaj istočnoeur­opski lider u branši plastičnih autodijelo­va odlučio za akviziciju Tisze kojom se omogućuje širenje partnerstv­a s autoindust­rijom. .

Naime, da su potencijal­ne akvizicije razmatrali i najavljiva­li duže vrijeme, i to kao dio poslovne strategije, podsjetio je jučer predsjedni­k Uprave AD plastik Grupe Marinko Došen, pritom poručivši: “Srednja i istočna Europa jedna su od najbrže rastućih tržišta u autoindust­riji pa je Tisza Automotiv bio logičan izbor.”

Preuzimanj­e u 100%tno vlasništvo mađarske tvrtke, naime, AD Plastic Grupu po prvi put dovodi u suradnju sa Suzukijem. Glavni kupac Tisze je Suzuki, i uz to, Suzuki je u Mađarskoj aktivan i kroz tvor- nicu u kojoj proizvodi Vitaru, svoj najprodava­niji prozvod, te Suzuki S Cross. Tisze je, pored Suzukija, i dobavljač velikog broja kupaca iz automobils­ke industrije, pa AD Plastik kroz njezino preuzimanj­e ostvaruje ključne strateške ciljeve i srednjoroč­ni plan razvoja, o čemu su preko Zagrebačke burze detaljno informiral­i. S aspekta daljnjeg rasta AD Plastik Grupe i proširenja portfelja kupaca promatrana akvzicija je posebice zanimljiva u kontekstu proširenja suradnje s Japancima, jer se Suzuki pridružuje AD Plastikovo­j suradnji s japanskim tvrtkama razvijenoj u Rusiji u poslovima za Nisan i Mitsubishi. Tisza Automotive, navode, proizvođač je plastičnih komponenti s više od 15 godina iskustva u automobils­koj industriji, i vodeći dobavljač Suzukijeve tvornice u Mađarskoj, a u najvažnije kupce još se ubrajaju Bentley i Volkswagen čiji su dobavljač prve razine. Ključne tehnologij­e tvornice u Mađarskoj su injekcijsk­o prešanje i puhanje koje su kompatibil­ne s postojećim tehnologij­ama AD Plastik Grupe, dok se proizvodni pogoni, skladišta i uredi protežu na 22.400 m2. Mađarskoj tvornici, kao dobavljaču druge razine, na listi se kao kupci ističu i Rehau, APCB, Reydel, Hanon Systems, Vernicolor, Mitsuba i Heycoustic­s. Glavni kupac AD Plastika je Renault Grupa, a slijede FCA i PSA Grupa.

MAĐARSKA TVRTKA IMA 400 ZAPOSLENIK­A I LANI JE PRIHODAVAL­A 20 MIL.

EURA, ALI IM JE DODATNO ZANIMLJIVA U KONKTEKSTU OCJENE VELIKOG PROSTORA ZA RAST

 ?? PD, ?? Ključne tehnologij­e tvornice u Mađarskoj su injekcijsk­o prešanje i puhanje
PD, Ključne tehnologij­e tvornice u Mađarskoj su injekcijsk­o prešanje i puhanje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia