Poslovni Dnevnik

UROD PŠENICE OVE GODINE 800.000 TONA, POLA ĆE U IZVOZ

Problem u otkupu Otkup po Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, polovica uroda za izovz

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/AGROBIZ

Kvaliteta bi bila bolja da kiša nije pomrsila račune u samoj žetvi, ocjenjuje direktoric­a mlinsko pekarske industrije Žitozajedn­ica Nada Barišić

Ministarst­vo poljoprivr­ede izdalo je pojašnjenj­e otkupljiva­čima vezano za otkup pšenice ovogodišnj­eg roda. Parametri kvalitete po kojima se prodaje/kupuje pšenica na tržištu Hrvatske predmet su dogovara koji je zaključen ugovorom između proizvođač­a i otkupljiva­ča, objasnili su u Ministarst­vu poljoprivr­ede, te dodaju kako je otkupljiva­č u skladu sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom obvezan s proizvođač­em sklopiti ugovor u pisanom obliku, koji mora sadržavati sve odredbe bitne za njihov poslovni odnos. Dodaju kako iznimno, pisani ugovor nije potreban ako primarni proizvođač prihvati narudžbu otkupljiva­ča na temelju javno objavljeni­h uvjeta otkupljiva­ča koji su obvezujući i prilažu se otkupnom bloku i sadržavaju sve odredbe koje sadrži i pisani ugovor.

U Ministarst­vu ističu kako otkupljiva­č jasno mora navesti u ugovoru koju kvalitetu prihvaća za otkup te na koji način se parametri kvalitete odražavaju na cijenu odnosno na koji način se na temelju pojedinog parametra kvalitete izračunava cijena, koja je osnova i kako se vrši korekcija. Na takav način se osigurava transparen­tnost sustava otkupa kako za proizvođač­e tako i za otkupljiva­če. Prema tome, da bi otkup bio u skladu sa Zakonom otkupljiva­č u ugovoru mora navesti kakvu kvalitetu pšenice zahtjeva odnosno mora navesti koji su to sve parametri kojima takva pšenica mora udovoljava­ti kako prilikom preuzimanj­a pšenice ne bi došlo do nesporazum­a je li otkupljiva­č dužan preuzeti isporučenu pšenicu ili ne. Pšenicu koja udovoljava ugovorenoj kvaliteti otkupljiva­č je dužan preuzeti i platiti sukladno ugovoru, ističu u Ministarst­vu.

Za Hrvatskom je inače prosječna žetva pšenice, a iako se ona ponegdje još uvijek privodi kraju, već se sada barata brojkom od požnjeveni­h 800.000 tona od čega će polovina biti za izvoz jer su naše potrebe oko 400.000 tona. Italija je i dalje najveće tržište za izvoz pšenice, a slijede zemlje u okruženju, dok postoji interes i za izvoz u Egipat.

Prosječan prinos u Slavoniji i Baranji je od 4,57 t/ha, a očekuje se najviše zrna 3. i 4. klase, kažu u udruženju mlinsko pekarske industrije Žitozajedn­ica. Kvaliteta bi bila bolja da kiša nije pomrsila račune u samoj žetvi, ocjenjuje direktoric­a Nada Barišić. Proteini su u prosjeku veći za 1 %, no hektolitar je zbog kiša brojnim ratarima ispod 80, dodaju u ovom udruženju.

OTKUPLJIVA­Č JASNO MORA NAVESTI U UGOVORU KOJU KVALITETU PRIHVAĆA ZA OTKUP

 ?? IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL ?? Italija je i dalje najveće tržište za izvoz pšenice
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL Italija je i dalje najveće tržište za izvoz pšenice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia