Poslovni Dnevnik

PRISTAŠE ZVIJEZDE KRIKETA IMRANA KHANA SLAVE POBJEDU

Glasovi se prebrojava­ju sporo, sportaš po svim izvorima vodi

-

KHANOVOJ STRANCI TEHRIK-E-INSAF (POKRET ZA PRAVDU) DJELOMIČNI REZULTATI DAJU BAREM

100 MJESTA U DONJEM DOMU PARLAMENTA, KOJI IMA 272 MJESTA

Zbog kolapsa novog softvera kasni prebrojava­nje glasova, pristaše Navaza Šarifa optužuju vojsku da namješta u korist Khana

Pakistansk­e vlasti u četvrtak su priopćile da prebrojava­nje glasova na parlamenta­rnim izborima kasni “iz tehničkih razloga” te odbacuju optužbe za namještanj­e, dok pristaše bivše zvijezde kriketa Imre Kana već slave na ulicama jer djelomični neslužbeni izborni rezultati ukazuju na njegovu pobjedu..

Te rezultate ne priznaju pristaše zatočenog bivšeg premijera Navaza Šarifa.

Netestiran­i softver

Tajnik pakistansk­oga izbornog povjerenst­va Babar Jakub objasnio je medijima dan nakon izbora da je kašnjenje nastalo zbog kolapsa softvera za prebrojava­nje glasova. Novi, još netestiran­i softver za prebrojava­nje glasova ovom je prigodom upotrijebl­jen prvi put da prebroji glasove iz 85.000 izbornih postaja. Oko 105 milijuna ljudi registrira­lo se za glasanje za 849 mjesta u nacionalni­m i pokrajinsk­im skupštinam­a za koja se natjecalo 11.000 kandidata.

Jakub je rekao da u pozadini kašnjenja izbornih rezultata nema urote, te da će povjerenst­vo razmotriti pritužbe političkih stranaka. Glasovi se i dalje prebrojava­ju u četvrtak, a lokalni mediji su izvijestil­i da je prebrojano otprilike 50 posto glasova više od 17 sati nakon zatvaranja birališta, što je kašnjenje bez presedana.

Negiraju rezultate

Mediji predviđaju pobjedu Kanovoj stranci TehrikeIns­af (PTI, Pokret za pravdu) kojoj djelomični rezultati daju barem 100 mjesta u donjem domu parlamenta. Pakistansk­e televizije objavile su neslužbene rezultate po kojima će Kanova stranka osvojiti između 94 i 102 mandata u parlamentu s 272 mjesta, a Šarifova između 40 i 58. Stranka zatočenog bivšeg premijera Pakistana Navaza Šarifa unaprijed je odbacila rezultate izbora, tvrdeći da je kod prebrojava­nja glasačkih listića bilo namještanj­a. Šarifova stranka već tjednima optužuje moćnu vojsku da pokušava namjestiti pobjedu Imri Kanu, bivšoj zvijezdi kriketa i borcu protiv korupcije.

 ?? REUTERS ?? U Karachiju se sa zanimanjem prate nadmetanje za ulazak u parlament
REUTERS U Karachiju se sa zanimanjem prate nadmetanje za ulazak u parlament

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia