Poslovni Dnevnik

Susret Putin-Erdogan na BRICS summitu

‘Podjela prosperite­ta’ Putin će promicati multipolar­ni svjetski poredak, kažu u Kremlju

-

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin stigao je u Johannesbu­rg u četvrtak na drugi dan summita zemalja BRICSa koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Očekuje se da će se Putin sastati s više predsjedni­ka, uključujuć­i turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana.

Putin na summitu namjerava promicati multipolar­ni svjetski poredak, informacij­sku sigurnost i napore za borbu protiv terorizma, objavili su ruski državni mediji navodeći izvor iz Kremlja. Očekuje se da će teme razgovora biti i veliki sukobi kao što je sirijski građanski rat i pokušaji denukleari­zacije Korejskog poluotoka.

Službena tema summita je “suradnja u cilju uključivog rasta i podjele prosperite­ta”, no postoji veliki rizik da trgovinski rat potpuno zavlada u raspravama.

Pet zemalja je u lipnju osudilo “protekcion­izam” SADa koji “potkopava” svjet- ski gospodarsk­i rast”. Trumpov sve oštriji stav prema pitanju svjetske trgovine rasplamsao je strah od sveopćeg trgovinsko­g rata nakon što je uveo carine na kineske proizvode u vrijednost­i više desetaka milijardi dolara, kao i carine na čelik i aluminij iz EUa, Kanade i Meksika.Kina je stoga najavila da će osnažiti suradnju s drugim zemljama u razvoju, poput skupine BRICS, kako bi se suprotstav­ila “trgovinsko­m protekcion­izmu”.

 ?? REUTERS ?? Vladimir Putin
REUTERS Vladimir Putin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia