Poslovni Dnevnik

Cijene nekretnina u Londonu su najviše u par zadnjih godina

Novi rekordi Kronični manjak stanova uz britanskoj metropoli izazvao je poskupljen­ja

-

Prosječna cijena mjesečnog najma dosegla je razinu od 2000 funta, što je najviša razina u zadnje tri godine

Tražena cijena za najam nekretnine u Londonu popela se na prosječnih 2.000 funti mjesečno, što je najviša razina u zadnje tri godine. Oporavak cijena potaknut je nedostatko­m novih nekretnina za iznajmljiv­anje u gradu, dok se konkurenci­ja stalno povećava. Prosječni najam u Londonu sada je 3,4 posto veći nego prije godinu dana, navodi The Telegraph.

Izvan Londona, prosječna najamnina porasla je za skromnije 0,7 posto u protekloj godini, na 796 funti mjesečno, s rastom koji su povukli stanovi najamnina na jugozapadu i jugoistoku. Tromjesečn­o, cijene su porasle za 2,7 posto. U prosjeku, posredniku za iznajmljiv­anje treba 36 dana od vre- mena kada se nekretnina stavi na tržište dok se ne dogovori najam, dok je u Londonu za takav postupak potrebno 40 dana. Za takav nacionalni prosjek zaslužni za gradovi poput Stirlinga, Bristola i Ashforda, gdje za najam u prosjeku treba svega 22 dana.

Nakon nekoliko godina bolje ponude stanova na londonskom tržištu, ponovno je konkurenci­ja među stanarima za najam dobrog stana postala vrlo snažna, pogotovo u područjima glavnog grada koja su najpopular­nija za najam.

Od 2016., sve veći broj vlasnika stanova izbačen je iz “buytolet” tržišta, jer su porezne promjene i pad prinosa dovele do njihove najniže razine. Vlada je u više navrata izmijenila porezne strukture koje utječu na tržište “buytolet” u pokušaju davanja kupcima bolje šanse za dobivanje stana, uključujuć­i nametanje dodatnih troškovnih troškova od tri posto za one kupce koji kupuju dodatnu imovinu, odnosno već posjeduju nekretninu.

Pad broja investitor­a u nekretnine vidljiv je i iz statistike, odnosno iz brojki Bank of England iz ožujka. Njihova statistika pokazuje da se u zadnja tri mjeseca 2017. samo u 12,7 posto slučajeva za dobivanje kredita davala hipoteka, što je najniža razina još od 2013.

 ?? REUTERS ?? Nekretnine u Londonu sve skuplje
REUTERS Nekretnine u Londonu sve skuplje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia