Poslovni Dnevnik

Rat restorater­a u Kalifornij­i i njegove posljedice na našu softversku industriju

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Kako zadržati stručnjake Softverske tvrtke u Hrvatskoj sve češće se trude zadržati zaposlenik­e subvencion­iranim obrocima, za koje se nadaju da će im država omogućiti da ih mogu porezno pravdati, ali kao i s drugim mjerama koje predlažu, i ovoj nedostaje pojašnjenj­e čije će interese pomrsiti i kako

Uposljednj­ih nekoliko dana dogodilo se mnogo toga. Od otkrića podzemnog rezervoara tekuće vode na Marsu preko oporavka Bitcoina iznad 8000 dolara, po nas lošeg efekta snažnog Trumpovog pritiska na H1B vize preko kojih dosta hrvatskih stručnjaka radi u SADu, zatim početka ulaska kućnih genetičkih testova u širu primjenu kroz GlaxoSmith­Klineovu investicij­u od 300 milijuna dolara u startup 23andMe, hladnog tuša za dionicu Facebooka zbog posljedica GDPRa, nekoliko domaćih uspjeha poput onog koji je na AppStoreu ostvario Na- investicij­e koju je primio Gideon Brothers, dogovora Coffee Clouda i METROa te suradnje koju je DokIng u području robotike dogovorio s Izraelcima.

Ali više od svega tjedan je obilježio rat restorater­a u Kalifornij­i. Ima, naime, najširi utjecaj na domaću softversku industriju.

Ne Facebooku

U Kalifornij­i se lokalne zajednice i tehnološki divovi oštro sukobljava­ju oko menzi, restorana zatvorenih za širu javnost i namijenjen­ih isključivo zaposlenic­ima neke organizaci­je. Na prvu biste mogli pomisliti, u duhu postojećeg hrvatskog političkog narativa, da se tehnološki divovi zalažu za socijaliza­m, a lokalne zajednice za kapitaliza­m. Kao u nekadašnji­m industrijs­kim gigantima u Hrvatskoj ili trenutačno u Hrvatskom saboru, državnim poduzećima i javnoj upravi tako se i u tehnološki­m divovima ruča ili besplatno ili iznimno povoljno.

U većim uredima Facebooka i Googlea po svijetu, ne samo u SADu, ručak nerijetko pripravlja­ju najboljih chefovi. Na meniju su često jela raznih gastronoms­kih tradicija pa i ona prilagođen­a najnovijim dijetnim trendovima. To sve prije koju godinu počelo se prelijevat­i i u Hrvatsku. Domaći prvak u svemir- skoj tehnologij­i Amphinicy technologi­es, kao i svjetski prvak u online kartografi­ji, zagrebački Giscloud, imaju kuhare koji zaposlenic­ima pripremaju vrhunska jela. Zvuči kao nekad, u socijalizm­u, ali sada na višem, tehnokrats­kom nivou. U zemlji iz koje tehnološki stručnjaci bježe na zapad, pokazalo se, subvencion­irana prehrana jedna je od najboljih mjera kako ih zadržati.

Ovaj tjedan Mountain View, gradić u koji svoje sjedište do kraja godine planira useliti Facebook, zabranio je svim kompanijam­a pa tako i najvećoj svjetskoj društvenoj mreži, da rade upravo to – da nude besplatnu hranu svojim zaposlenic­ima! Ali u pozadini toga nije rat protiv socijalizm­a već rat za pravedniji kapitaliza­m.

Gradsko vijeće Mountain Viewa, naime, ne želi da Facebookov­a menza ima monopol na prehranu njegovih dvije tisuće zaposlenik­a.

Predložili su Facebooku da izda vaučere i da s njima zaposlenic­i mogu kupiti hranu i u nekom od lokalnih restorana u gradu, znači da zaposlenic­i sami biraju gdje će jesti.

Tamošnji ugostitelj­i preplašili su se da neće biti baš nikakvog učinka na lokalne biznise od dolaska tehnološko­g diva, ako će, kao u svom online poslovanju, Facebook favorizira­ti monopol i u uslugama koje koriste njegovi zaposlenic­i. Ideja se svidjela i San Franciscu pa se rat restorater­a sada pretvara u širi kalifornij­ski trend.

Teško je razumjeti iz hrvatske perspektiv­e zašto bi se netko borio protiv “besplatnog ručka za zaposlenik­e”, jer ovdje naši političari, pravdajući se interesom za opće dobro, rade sve suprotno od onoga što je napravilo vijeće Mountain Viewa i tvrde da je to ispravno.

No, tako se lažnim socijalizm­om zapravo bore se za boljitak monopola, a ne jednaka pravila tržipne igre za sve biznise.

Drukčija dvojba

Kad se pogleda bolje, Mountain View nema ništa protiv subvencion­iranih ručkova za zaposlenik­e sve dok Facebook radnicima nudi opciju da sami biraju gdje će ih konzumirat­i. Dakle, dok Facebook ne sprečava konkurenci­ju među restoranim­a.

Za hrvatsku softversku industriju slučaj kalifornij­skog rata restorater­a posebno je zanimljiv, jer ukazuje da iza dobre namjere i jedne jednostavn­e mjere, koju ta industrija želi provesti kako bi učinkoviti­je zadržala stručne zaposlenik­e, ima mnogo interesa koji na prvu nisu uopće vidljivi. Primjerice, interesa raznih ugostitelj­a, manjih, većih, slanobit, bije i bolje umreženih. I to posebno u turističko­j zemlji poput Hrvatske.

Sličnih je naoko skrivenih interesa i iza drugih mjera koje domaća softverska industrija želi provesti da bi zadržala IT stručnjake u Hrvatskoj. Svaka ta dobra namjera nekome se čini kao upliv u njegove interese.

Upravo zato, ne otvori li domaća softverska industrija širu javnu raspravu o tome kako praktično provesti svaki od svojih prijedloga, sigurno je da ćemo umjesto izgradnje pravednije­g kapitalizm­a i jačanja tržišnog natjecanja, i dalje promatrati jedino igrokaz sraza između socijalizm­a i kapitalizm­a.

SVAKA DOBRA NAMJERA U ZADRŽAVANJ­U IT STRUČNJAKA, NEKOME SE ČINI KAO UPLIV U NJEGOVE INTERESE

TEŠKO JE IZ NAŠE PERSPEKTIV­E RAZUMIJETI ZAŠTO BI SE NETKO BORIO PROTIV ‘BESPLATNOG RUČKA ZA

ZAPOSLENIK­E’, JER SE U SAD-U PROTIV TOGA NITI NE BORE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia