Poslovni Dnevnik

Dobit Zagrebačke burze 0,6 milijuna kuna u šest mjeseci

U ostatku 2018. fokus na formiranju novog segmenta uređenog tržišta

- ANA BLAŠKOVIĆ

Na 200% veće financijsk­e prihode ZSE značajno se odrazila isplata dividende Ljubljansk­e burze

Ulepezi izvještaja o polugodišn­jem poslovanju kompanija koji ovih dana pristižu na tržište kapitala, stiglo je i ono Zagrebačke burze. Svojim dioničarim­a Burza je u šest mjeseci ostvarila 667,8 tisuća kuna dobiti. U isto vrijeme prošle godine zabilježen je minus od 650 tisuća kuna. U osvrtu na prvih pola godine ističe se da su poslovni prihodi smanjeni 26 posto na godišnjoj razini, na 6 milijuna kuna. Niži prihodi posljedica su pada prometa u knjizi ponuda za 57 posto što je utjecalo na niže prihode od provizija od 34 posto.

Dividenda iz Slovenije

Na smanjenje prihoda Burze utjecao je i pad prihoda od prava na distribuci­ju podataka u realnom vremenu i najma opreme zbog prelaska na novi trgovinski sustav Xetra i promjenu modusa naplate članarina. Rashodi također bilježe pad od 27 posto na 6,56 milijuna kuna, kao i ostali vanjski troškovi što je povezano s izdacima za KPMG koji je prošle godine bio angažiran na projektu razvoja Progress tržišta. Na rezultate se pozitivno odrazilo i vlasničko vezivanje s Ljubljansk­om burzom.

Isplata dividende značajno je povećala financijsk­e prihode ZSE koji su ovog lipnja 200 posto veći nego lani, ukupno 1,3 milijuna kuna, dok su financijsk­i rashodi gotovo upola manji. Dobit prije oporezivan­ja porasla je 1,3 milijuna kuna, na 667.000 kuna.

Vodeće tržište

U narednom razdoblju s Burze najavljuju da će nastaviti započete projekte s fokusom na razvoj regionalno­g tržišta kapitala za mala i srednja poduzeća (Progress), daljnji razvoj platforme za financiran­je startupova (Funderbeam SEE) te trgovinske platforme SEE Link. U drugoj polovici 2018. radit će se na formiranju novog segmenta uređenog tržišta pod nazivom Vodeće tržište koje je zamišljeno kao da dodatnim uvjetima osigura višu razinu transparen­tnosti i zaštite. Slijedi prilagodba novom Zakonu o tržištu kapitala, a krajem 2018. kreće migracija na Xetra T7 trgovinski sustav.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze
GORAN STANZL/PIXSELL Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia