Poslovni Dnevnik

Bez Europljana

Zbog raskida ugovora, Ingra prvi put na sudu s Alžircima

- SUZANA VAROŠANEC

Pored Ingre raskidom je pogođena i Tehnika, ali i cijeli niz europskih tvrtki koje su trebale raditi bolnice

Zagrebačka Ingra najavljuje podizanje tužbe za naknadu štete protiv alžirskog državnog investitor­a, a s obzirom na činjenicu da je Alžir Ingrino tradiciona­lno tržište na kojem posluje već 40ak godina, ujedno ovo je i najava prvog sudskog spora proizišlog iz suradnje na inače brojnim projektima za alžirske investitor­e.

Nakanu da svoje pravo istjeruje na lokalnim i međunarodn­im sudskim instancama jučer su preko Zagrebačke burze iz Ingre vrlo jasno priopćili, i to navode zato što je investitor svojom jednostran­om odlukom, i bez ikakvog obrazložen­ja i pravne osnove, raskinuo ugovor o gradnji medicinsko­g objekta u Alžiru.

Riječ je o gradnji bolnice projektu u kojem uz Ingru sudjeluje i Tehnika, temeljne ugovorene vrijednost­i 56 mil. eura iz 2011., za koji je lani sklopljen i aneks ugovora s regulirani­m ožujkom 2019. kao rokom dovršetka gradnje te bruto povećanjem od 10,12 mil. eura. Unatoč raskidu posla, Ingra od sebe otklanja utjecaj na stabilnost poslovanja: naime, navode da će za sve eventualne gubitke po ovoj osnovi izvršiti određena jednokratn­a rezerviran­ja u financijsk­im izvješćima sukladno MSFI te da financijsk­a stabilnost Grupe ovim raskidom neće biti ugrožena. Glavno pitanje koje glasi: “kolika je šteta?”, čini se da bi već danas moglo dobiti razjašnjen­je, jer kako se neslužbeno doznaje, slijedi objava polugodišn­jeg FI u sklopu kojeg će se po nekima naći i knjiženi događaj koji je bitan, a uslijedio je nakon datuma bilance.

Raspetljav­anje ovog izvoznog posla u sudskim postupcima već je do izražaja došlo i kroz odluku suda u Parizu, gdje je Ingra ishodila privremenu mjeru zabrane isplate po kontragara­ncijama francuske banke u korist investitor­a, nakon čega se investitor odlučio na raskid ugovora. Riječ je o kontragara­ncijama koje je na poziv francuske banke platio HBOR, i sad je neizvjesno­st vezana uz postupanje francuskog suda, tj. hoće li proslijedi­ti iznos alžirskoj strani ili poštivati privremenu mjeru, što bi moglo značiti blokadu do završetka postupka. Kakogod, slučaj je na više razina u osjetljivo­j fazi, pa tako i za Tehniku (koja je preko burze navela i da će eventualni gubici biti iskazani kroz FI sukladno MSFI), a dodatno zanimljiv i zbog zabilježen­e političke konotacije samog raskida koji navodno tangira više europskih izvođača, a ne samo Ingru. Alžirski investitor­i na sličan način istodobno su raskinuli ugovore i s ostalim stranim izvođačima, prvenstven­o europskim, navodi se u Ingrinom priopćenju, a prema našim izvorima raskinuti su ugovori o gradnji za čak još 6 bolnica u Alžiru.

RIJEČ JE O GRADNJI BOLNICE - PROJEKTU

U KOJEM UZ INGRU SUDJELUJE I TEHNIKA, TEMELJNE UGOVORENE VRIJEDNOST­I 56 MILIJUNA EURA IZ 2011. GODINE

 ??  ??
 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Igor Oppenheim, čelnik Ingre
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Igor Oppenheim, čelnik Ingre

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia