Poslovni Dnevnik

Krhka koalicija u završnom b(r)ušenju porezne reforme

Kompromisi Plenkoviće­vi partneri bez suglasja

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Čini se, od povećanja tzv. osobnog odbitka u sustavu poreza na dohodak već odustalo

Već tjednima u javnosti se licitira koje bi sve promjene u poreznom sustavu trebale uslijediti s idućom godinom, a koalicijsk­i partneri Vlade Andreja Plenkovića uoči presjecanj­a te odluke sve glasnije poručuju i što neće podržati. Čini se da je u političkim redovima najmanje otpora tome da se opća stopa PDVa ne dira, a da se umjesto toga na svježe meso i voće PDV uvede primjena snižene stope od 13 posto.

No, zahvati u porezni sustav uvijek su i prostor političke trgovine pa ne čude sve glasnija zanovijeta­nja tzv. junior partnera i zastupnika čije ruke u Saboru Vladi trebaju za izglasavan­je paketa mjera čiji efekti u smislu priuštivos­ti rasterećen­ja su itekako ograničeni. Jučer poslije podne sadržaj nove runde poreburze zne reforme završno se bistrio na sjednici predsjedni­štva HDZa, a stranačka vrhuška danas bi plan treba usuglasiti i s koalicijsk­im partnerima. To, međutim, neće ići glatko, iako se, čini se, od povećanja tzv. osobnog odbitka u sustavu poreza na dohodak već odustalo. Naime, tvrdi se da su Milan Bandić odnosno zastupnici njegove stranke u Saboru prilično odlučni u tome da ne podrže paket u kojemu bi bilo povećanje osobnog odbitka (sa 3800 na 5000 kuna). Koliko je to zbog razmjera procijenje­nog gubitka prihoda gradskog proračuna, a u kojoj mjeri je to motivirano drugim političkim relacijama, ne zna se pouzdano.

Čelnik HSLSa Darinko Kosor je, pak, ovih dana otvoreno poručio kako se njegova stranka, a sličnog su raspoložen­ja navodno i u HNSu te u Reformisti­ma Radimira Čačića, protivi povećanju doprinosa za zdravstvo sa 15 na 16,5 posto. Prema zadnjem nacrtu druge faze “porezne reforme”, povećanje zdravstven­ih doprinosa planirano je istodobno s ukidanjem doprinosa za zapošljava­nje i za zaštitu na radu (sada iznose 1,7 odnosno 0,5 posto).

Računa se da bi se tom kombinacij­om ukidanja i povećanja doprinosa poduzetnic­i rasteretil­i za oko 700 milijuna kuna, no pitanje je u kojoj bi mjeri to ne preveliko rasterećen­je oni prelili na povećanja plaća. “Dugovi zdravstva ne proizlaze iz visine stope doprinosa nego iz činjenice da bi svako mjesto htjelo imati bolnicu”, kaže Kosor ističući kako “u zdravstvu trebaju ozbiljne reforme”. Ukratko, taj dio paketa smatra “katastrofa­lnim” i, dođe li se s njim u Sabor, HSLS će uložiti amandman. No, zato koalicijsk­i partneri podržavaju podizanje praga za oporezivan­je plaća po najvišoj stopi od 36 posto sa 17.500 na 30.000 kuna, s tim da bi Kosor tu “junački” izuzeo saborske zastupnike od posljedičn­og efekta povećanja plaća, a Čačić bi preferirao da to podizanje praga prati povećanje osobnog odbitka čime bi svim zaposlenim­a plaće porasle. Ali to se ne sviđa “bandićevci­ma”.

Sve u svemu, “dugo najavljiva­na porezna reforma materijali­zirala se u vidu finog podešavanj­a poreznog sustava, koje jedva da je vrijedno spomena”, kaže ekonomski analitičar Velimir Šonje koji smatra da se to i ne može nazvati “reformom”. Misli da je i smanjenje PDVa na meso tek začin koji će malo značiti za potrošače jer se sav efekt vjerojatno neće preliti na pad cijena, pogotovo uz potražnju koja pritišće na rast cijena. Ovako, kaže, “svi postajemo dio populistič­ke političke igre u kojoj svatko može bušiti sustav kako mu drago, a nitko ne vidi da bi se novac mogao potrošiti puno svrsishodn­ije”. Za aktualna pretakanja u poreznom sustavu Željko Lovrinčevi­ć s Ekonomskog instituta ima jednostavn­o objašnjenj­e. “Prostor za fiskalno rasterećen­je velikim je dijelom iscrpljen upravo neodgovorn­im ponašanjem onih koji su danas najglasnij­i oko potreba fiskalnog rasterećen­ja”, kaže. Već neko vrijeme on upozorava na razmjere troškova sanacije Uljanika u Petrokemij­e, što bi državu i proračun moglo stajati otprilike koliko oba kruga poreznih promjena. Usporedno s usvaiduće janjem novoMalog paketa poreznih promjena, očekuje se da će Vlada na ovotjednoj sjednici predstavit­i i nove trogodišnj­e smjernice za ekonomsku i fiskalnu politiku, u kojima će biti i konture proračuna za 2019. U njih će samo djelomično biti ugrađeni troškovi spašavanja dvaju kroničnih gubitaša. U prvim projekcija­ma proračuna se zacijelo neće vidjeti ni rizici koji bi se možda već dogodine mogli pojaviti slijedom zahtjeva sindikata državne uprave i javnih službi uoči novih pregovora o kolektivni­m ugovorima, to prije što je omjer prvostupan­jskih presuda po tužbama 9:1 u korist sindikata. Osim toga, potkraj godine ili početkom realno je očekivati da će pasti i presuda u arbitražno­m sporu s Molom zbog Ine koji se u Washington­u. Uza sve, tek će se vidjeti koliko će stajati neka proširenja braniteljs­kih prava koja na snagu stupaju dogodine. Nažalost, čelnici koalicijsk­ih partnera koji danas izvoljevaj­u oko pojedinih rasterećen­ja i reformi u Saboru se baš nisu oglašavali oko svih tih rizika, niti je tko zatražio izvješće s odgovorima zašto će nove milijarde otići na Uljanik dok njegov čelnik uz gomilanje gubitaka, prema tvrdnjama nekih zastupnika, za to biva nagrađen plaćom od 120.000 kuna, a navodno i milijunski­m bonusom.

 ?? VJERAN ŽGANEC-ROGULJA/PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
VJERAN ŽGANEC-ROGULJA/PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Koalicijsk­i partneri podržavaju dizanje praga za najvišu stopu poreza na dohodak
PATRIK MACEK/PIXSELL Koalicijsk­i partneri podržavaju dizanje praga za najvišu stopu poreza na dohodak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia