Poslovni Dnevnik

Deutsche Bank polovicu kliringa preselila u Frankfurt

Žrtva Brexita Posljednji u nizu udaraca londonskom Cityju uoči razvoda od EU

- ANA BLAŠKOVIĆ

Žrtva Brexita Posljednji u nizu udaraca londonskom Cityju uoči razvoda od EU

Gdje će se provoditi kliring euro denominira­nih kamatnih derivata, ključan je prijepor kod Brexita

Deutsche banka preselila je polovinu svojih aktivnosti prijeboja i namire iz Londona u Frankfurt što je posljednji u nizu udaraca londonskom Cityju uoči Brexita u ožujku iduće godine.

DB ne skriva ambicije

Prema pisanju Financial Timesa, najveći njemački kreditor koji je prije šest mjeseci isključivo kliring obavljao u Londonu, posljednji­h mjeseci gotovo je izjednačio prijeboj i namire izvedenica denominira­nih u euru u Frankfurtu s Londonom. O kojem se iznosu radi ne zna se pouzdano jer DB ne objavljuje volumene, no smatra se jednim od pet najvećih u poslovanju s kamatnim derivatima. Snažan je to vjetar u leđa Deutsche Boersi koja ne skriva ambiciju preoteti lukrativan posao londonskoj kliring kući LCH nakon što Britanija napusti EU.

Upravo je kliring euro denominira­nih kamatnih derivata jedan od ključnih prijepora regulatora, banaka i burzi kod Brexita. Dosad je neosporni lider u tom poslu bio londonski LCH, procesuira­jući do 1 trilijun eura dealova dnevno. “Da se minimizira rizik za financijsk­u stabilnost, neophodno je da kliring euro derivata bude pod strogim nadzorom regulacije i supervizij­e potpuno u skladu s EU standardim­a”, rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz, kazavši da je Frankfurt prirodan izbor.

Shema poticaja

Hubertus Väth, direktor iz Frankfurt Main Financea, rekao je da je prebacivan­je kliringa u Frankfurt “na vrhu liste prioriteta od prvog dana nakon Brexita”. Iako je tek nekoliko stotina radnih mjesta direktno povezano s kliringom derivata, indirektni efekti su širi. U listopadu 2017. podružnica DBa Eurex lansirala je shemu poticaja da potakne banke na prijelaz u Frankfurt što je dosad potpisalo 29 banka.

 ?? REUTERS ?? Potez DB-a velik je dobitak i za njemačku burzu
REUTERS Potez DB-a velik je dobitak i za njemačku burzu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia