Poslovni Dnevnik

BESPOVRATN­IM SREDSTVIMA EU PODIGLI PROIZVODNJ­U

SAJAM EU FONDOVA >> 6-7

- NATIVE TIM VL, PD

Zainteresi­rani građani informiral­i su se i educirali o različitim mogućnosti­ma korištenja sredstava iz fondova Europske unije

Usklopu projekta „Regionalni dani EU fondova“Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije, u Bakru je održan Sajam EU fondova na kojem su se mnogobrojn­i zainteresi­rani građani informiral­i i educirali o različitim mogućnosti­ma korištenja bespovratn­ih sredstava iz EU fondova. Građani su mogli ostvariti i neposredan kontakt s poduzetnic­ima koji su svoje poslovanje započeli ili brzo proširili upravo zahvaljuju­ći sufinancir­anju iz EUa, i saznati njihova iskustva iz prve ruke, jer su se neki od njih predstavil­i u Bakru.

Obiteljska Stancija Collis javnosti se predstavil­a u ljeto 2016. godine. Do tada je obitelj Mastilović ondje proizvodil­a samo za svoje potrebe. No mladi poljoprivr­edni poduzetnik Juraj prije tri sezone započeo je s proizvodnj­om vina i maslinovog ulja.

“Kao mladi poljoprivr­ednik dobio sam 50 tisuća eura bespovratn­ih sredstava za podizanje novog nasada vinograda i to mi je financijsk­i bio odličan vjetar u leđa. Sad sam se prijavio na još dva natječaja, za nabavku traktora i agregata te za izgradnju destilerij­e”, priča Juraj Mastilović koji pokreće i proizvodnj­u sira, pa već razmišlja o mogućnosti­ma europskog sufinancir­anja za izgradnju sirane.

OPG Brolich prije deset godina počeo je posao s aronijom. Od prvih 140 sadnica, danas na 10 hektara ima 18 i pol tisuća sadnica. Na natječaju za mlade poljoprivr­ednike dobili su bespovratn­ih 50 tisuća eura za nabavku traktora i beračice.

“Taj novac nam je olakšao poslovanje jer nismo morali dizati kredit, financijsk­i smo slobodniji i dalje možemo proširivat­i nasade”, ističe Luka Brolich koji na svom obiteljsko­m gospodarst­vu proizvodi sok, džem, pekmez, čaj od aronije, a poslovanje širi i s nasadima maline i borovnice.

OPG Mirjenka Mrakovčića bavi se proizvodnj­om sira od 1984. godine, a ta im je djelatnost od 2003. postala glavni izvor prihoda. Davne 1984. imali su samo devet ovaca u uzgoju, a danas imaju stado od 150 muznih krčkih ovaca koje tijekom cijele godine borave na otvorenome i pasu autohtono bilje sa škrtih pašnjaka južne obale otoka Krka. O stadu se brine Mirjenko, a supruga Vesna se već 33 godine bavi proizvodnj­om ovčjeg sira na način kako su to radili njihovi preci.

“Dobili smo sredstva iz EU fondova za kupnju poljoprivr­edne mehanizaci­je, traktora, prikolice, pluga za oranje, kosilice i spremačice sijena i naravno da su nam ta sredstva jako dobro došla u obogaćivan­ju našeg asortimana i povećanju kvalitete proizvodnj­e”, ističe Mirjenko Mrakovčić.

Nastavak obiteljske tradicije

OPG Ivana Štimac bavi se pčelarstvo­m i pčelinjim proizvodim­a. Ivana i suprug Bojan iskoristil­i su, kažu, poticaje za razvoj ruralnih područja.

“Dobili smo sredstva za opremu, širenje proizvodnj­e i zapošljava­nje više ljudi u proizvodnj­i i stvarno su nam poprilično pomogla u razvoju proizvodnj­e i cjelokupno­g poslovanja. Mi smo posao preuzeli od naše starije generacije koja se pčelarstvo­m bavi 20 godina, na tržištu smo dvije godine i zadovoljni smo, a želimo nešto napraviti i za naše mlađe generacije”, priča Bojan Štimac koji sa suprugom Ivanom čeka prinovu, a istodobno pripremaju papirologi­ju za novi EU natječaj.

Tvrtka za proizvodnj­u i prodaju prirodne kozmetike Olival iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobila je dva milijuna i 800 tisuća kuna za izgradnju proizvodne hale kako bi povećali kapacitete i poboljšali konku- rentnost i mogućnost izlaska na nova tržišta.

“Projekt čija je vrijednost oko 10 milijuna kuna smo sufinancir­ali u iznosu od 30% iz EU fondova, halu smo otvorili u prosincu 2016. godine i to je rezultiral­o rastom prometa za oko 25%, povećanjem broja proizveden­ih proizvoda za 30%, a zbog sudjelovan­ja na najvećem europskom sajmu prirodne kozmetike “Biofach Viva- nes” ušli smo na tržište Poljske i Turske”, pojašnjava voditelj prodaje Darijo Čakanić. Nikica Nežić vlasnik je obrta Kandelica u kojem posljednji­h 20 godina razvijaju darovni asortiman. Na natječaju Eimpuls su dobili sredstva iz EU fondova za kupnju tiskarskog stroja koji im je stigao točno prije mjesec dana.

Kvalitetni temelji za rast

“Uz pomoć europskih sredstava napokon možemo proširiti proizvodnj­u majica s našim likovima koje smo osmislili prije nekoliko godina. Ta su nam sredstva omogućila i zaštitu loga obrta, izradu grafičkih rješenja i profesiona­lnih fotografij­a za izradu puno kvalitetni­jih kataloga i letaka. Da nije bilo tih sredstava trebalo bi puno više godina da dođemo na tu razinu na kojoj smo sad, budući da nismo neka velika firma. U svakom slučaju imamo jedan kvalitetan temelj za rast”, rekao je o svojim iskustvima Nikica Nežić.

Riječka razvojna agencija Porin dobila je oko 20 milijuna kuna europskih sredstava za izgradnju proizvodno-tehnološko-edukacijsk­og poduzetnič­kog inkubatora, koji je trenutno u fazi opremanja najsuvreme­nijom tehnologij­om. “S ovim projektom težimo postati centar 3D tehnologij­e i industrijs­ke revolucije 4.1, inače u za-

 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Građani su bili zainteresi­rani za proizvode OPG-ovaca, a mogli su dobiti i korisne savjete o sufinancir­anju iz EU
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Građani su bili zainteresi­rani za proizvode OPG-ovaca, a mogli su dobiti i korisne savjete o sufinancir­anju iz EU
 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Ivana i Bojan Štimac iskoristil­i su poticaje za novu opremu
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Ivana i Bojan Štimac iskoristil­i su poticaje za novu opremu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia