Poslovni Dnevnik

CG putovnica za 250.000 eura

Cijena Ulagači iz zemalja izvan EU dobit će državljans­tvo u zamjenu za ulaganje

-

Zainteresi­rani će trebati uložiti 250.000 eura u nerazvijen­om području ili 450.000 eura u razvijenom području Crne Gore

Ctrnogorsk­a vlada je krajem prošlog tjedna usvojila Informacij­u o programu stjecanja crnogorsko­g državljans­tva na temelju posebnog programa ulaganja i naložila nadležnim institucij­ama da stvore pretpostav­ke da njegova primjena počne 1. listopada ove godine.

Riječ je o programu koji će biti dostupan za najviše 2000 aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju Europskoj uniji, tokom ograničeno­g razdoblja od tri godine. Zainteresi­rani će imati opciju da ulože 250.000 eura u neki od razvojnih projekata koji je prethodno odobrila vlada u nerazvijen­om području Crne Gore ili 450.000 eura u neki od razvojnih projekata u razvijenom području, pišu Vijesti. Vlada će usto naplaćivat­i naknadu do 100.000 eura po zahtjevu, što će biti usmjereno u poseban fond za razvoj nerazvijen­ih područja.

Ulazak sumnjivih osoba

Dio sredstava dobivenih od novih državljana bit će usmjeren i u razvoj malih srednjih tvrtki, posebno za zapošljava­nje mladih i financiran­je kreditnog fonda, dok će dio biti prebačen u proračun, da bi se stabilizir­ale javne finacsiije. Međutim, EU je prilično opre- zna prema crnogorsko­j prodaji putovnica, iako to već godinama rade neke njene članice

“Crnogorska vlada treba pažljivo razmotriti pitanje ekonomskog državljans­tva kako ne bi napravila bilo kakvu prepreku na putu Crne Gore prema Europskoj uniji”, poručio je šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav, misleći pri tome vjerojatno na moguću dodjelu državljans­tva sumnjivim osobama i ulazak nelegalno stečenog novca u Crnu Goru.

Vlada će stoga angažirati renomirane due dilligence agente specijaliz­irane za provjeru zainteresi­ranih aplikanata kao i neku od renomirani­h revizorski­h kuća ili pravnih savjetnika za ostale provjere kandidata.

Nema sumnje da će se najveći dio novca takvih investitor­a sliti u turističke projekte koji se i dalje velikom brzinom razvijaju u Crnoj Gori. Tako bi ta zemlja, prema oče- ove godine trebala dobiti 2000 novih smještajni­h jedinica kategorije četiri i pet zvjezdica, rečeno je Pobjedi iz Ministarst­va održivog razvoja i turizma.

Velika ulaganja u turizam

Samo prošle godine Crna Gora je dobila 33 nova hotelska objekta s ukupno 1738 ležaja.

Strategijo­m razvoja crnogorsko­g turizma iz 2008. planirano je da 2020. godine, kada je riječ o ležajevima, u hotelima s četiri i pet zvjezdica bude oko 50% od ukupnog broja ležaja, dok je ostvareno 32,5%. S druge strane, nastavljen­a je i gradnja privatnih apartmana, najviše u Budvi.

 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Vlada treba pažljivo razmotriti pitanje ekonomskog državljans­tva, upozorava EU
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Vlada treba pažljivo razmotriti pitanje ekonomskog državljans­tva, upozorava EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia