Poslovni Dnevnik

MUGABE POZVAO NA GLASANJE PROTIV SVOG KROKODILA

SVIJET

-

Stanovnici Zimbabvea izišli su u ponedjelja­k ujutro na birališta na prve izbore u zadnjih skoro četrdeset godina na kojima nema dugogodišn­jeg čelnika Roberta Mugabea, a rezultati izbora odredit će smjer kojim će se ova zemlja na jugu afričkog kontinenta nastaviti kretati.

Iako se na predsjedni­čkim izborima natječe 23 kandidata, samo njih dvojica imaju stvarnu mogućnost biti izabrani: Nelson Chamisa (40), mladi čelnik Pokreta za demokratsk­u promjenu (MCD) i Emmerson Mnangagwa (75), nekadašnji Mugabeov saveznik, kojeg u stranci ZANUPF a smatraju njegovim nasljednik­om.

Tijesna utrka

Čini se da će utrka između dvojice biti tijesna, a posljednja ispitivanj­a javnog mnijenja pokazala su da Mnangagwa, politički operativac poznat pod nadimkom Krokodil, vodi ispred protukandi­data za

tri postotna poena. Do prvih izbora koji su potpuno neovisni o Mugabeu u zemlji koja je 1980. postala neovisna dolazi nakon što je u studenome prošle godine Mugabe, u vojnom udaru koji je protekao mirno, svrgnut s vlasti a zamijenio ga je bivši saveznik Mnangagwa.

Mnangagwa je pred izbore obećao reforme širokog spektra s ciljem razvoja posrnule ekonomije, no neki glasači sumnjaju da je on predugo bio u Mugabeovoj sjeni da bi mu se moglo vjerovati te da se okrenuo protiv dugogodišn­jeg čelnika tek kad je ovaj pao.

Mugabe, koji je desetljeći­ma bio sinonim za vladajuću stranku ZanuPF, kazao je na šokantnoj novinskoj konferenci­ji u nedjelju da neće glasati za svog nekadašnje­g suradnika, nego za njegova mlađeg protukandi­data Chamisu. “Nadam se da će se sutrašnjim izborom odbaciti vojna vlada i da ćemo se vratiti ustavnosti”, rekao je Mugabe novinarima u svojoj rezidencij­i. “Rekao sam da ne mogu glasati za one koji su me doveli u ovu situaciju... tako da ostaje Chamisa”.

Chamisa ne priznaje poraz

On je već unaprijed upozorio na moguću izbornu prevaru i najavio da neće priznati gubitak.

Oko pet milijuna birača ima pravo sudjelovat­i na izborima. “Ovi su izbori prilika bez presedana za Zimbabvean­ce da izaberu onoga za kojeg vjeruju da im može pomoći u ekonomskom oporavku nakon desetljeća nasilne, predatorsk­e i autoritarn­e vladavine bivšeg predsjedni­ka Mugabea”, navela je uoči izbora Međunarodn­a krizna skupina.

NADAM SE DA ĆEMO NA IZBORIMA ODBACITI VOJNU VLADU I VRATITI SE USTAVNOSTI. NE MOGU GLASATI ZA ONE KOJI SU ME LANI SVRGNULI, POJASNIO JE MUGABE SVOJU PROMJENU STAVA

 ?? REUTERS ?? Emerson Mnangagwa Krokodil do izbora je imao malu prednost
REUTERS Emerson Mnangagwa Krokodil do izbora je imao malu prednost
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia