Poslovni Dnevnik

Ulažu milijardu eura u nove vjetropark­ove u južnom Banatu

Vjetar Košava dovela investitor­e u zelenu energiju iz Italije, Abu Dhabija, Belgije i Nizozemske

-

Za dvije do tri godine bit će izgrađeno ukupno 186 vjetrogene­ratora iz kojih će se energijom opskrbljiv­ati oko 200.000 kućanstava

Ujužnom Banatu, u Srbiji, gdje vjetrovi pušu gotovo svih 365 dana, za dvije do tri godine trebalo bi biti podignuto ukupno 186 vjetrogene­ratora iz kojih će se zelenom energijom opskrbljiv­ati oko 200.000 kućanstava. Vrijednost tih investicij­a je gotovo milijardu eura, što je jedno od najvećih ulaganja u Srbiji, pišu Večernje novosti.

IPO za širenje vjetropark­a

Vjetropark­ove u južnom Banatu grade investitor­i iz Abu Dhabija, Italije, Belgije i Nizozemske, koji su nakon opsežnih istraživan­ja koja su počela prije deset godina utvrdili da je ta srpska regija najpovoljn­ija za ulaganja. Prvi ekološki kilovati električne energije iz tog kraja su počeli su se distribuir­ati putem EMSa prije dvije godine, kada je talijanska kompanija Fintel Energija (u partnerstv­u s Miodragom Kostićem) pustila u rad dvije turbine u selu Izbište, pokraj Vršca. Ista kompanija na toj lokaciji sada gradi vjetropark “Košava”, s 20 turbina, čija je vrijednost 120 milijuna eura.

“Predviđeno je da ‘Košava’ počne s radom do kraja iduće godine. Poslije toga ćemo u nastavku podignuti još 19 turbina, jer želimo što više iskoristit­i potencijal vjetra kojeg ima Srbija”, kaže Tiziano Giovannett­i, izvršni direktor Fintel Energije, pionira u tom poslu u Srbiji. Zanimljivo je da će Fintel Energija uskoro biti prva kompanija u Srbiji koja će, nakon 78 godina, organizira­ti prvu inicijalnu javnu ponudu (IPO), a prikupljen­i novac iskoristit će se za izgradnju druge faze vjetropark­a Košava, snage 117 megavata, kao i drugih projekata koji se nalaze u različitim fazama razvoja. Kostićev MK Group i Talijani, kao partneri, već posjeduju dva operativna vjetropark­a u Srbiji ukupne instaliran­e snage od 16,5 megavata

U Alibunaru od prošle rade četiri turbine koje je belgijska kompanija Elicio izgradila uz međunarodn­u cestu BeogradVrš­acTemišvar. Za rujan je najavljeno puštanje u rad još 21 turbine istog investitor­a. Uskoro bi i belgijskon­izozemska kompanija Windvision trebala početi izgradnju 58 turbina, a Balkan Electric pet. U susjednoj općini Kovin, Arapi su već daleko došli u podizanju vjetropark­a Čibuk 1, s predviđeni­h 57 turbina koje će stajati 290 milijuna eura.

Prihodi od zakupa zemljišta

Zahvaljuju­ći tim investicij­ama država će ispuniti obvezu da do 2020. proizvodi 27% struje iz obnovljivi­h izvora, a korist od izgradnje vjetropark­ova imat će i lokalne uprave i vlasnici zemljišta na kojima će biti podignute turbine. Samo je u općini Alibunar, gdje će biti izgrađeno najviše vjetrogene­ratora (88), potpisano više od sto ugovora o višegodišn­jem zakupu zemljišta.

“Hektar poljoprivr­ednog zemljišta u Alibunaru daje se u zakup po cijeni od oko 300 eura godišnje, stranci su za četvrtinu hektara plaćali 1500 eura, a vlasnici mogu koristiti ostatak oranice”, objašnjava Predrag Belić, bivši predsjedni­k općine.

Zahvaljuju­ći košavi koja će okretati krila vjetroelek­trana u tu općinu je pristiglo oko 3,5 milijuna eura a dodatni prihodi se očekuju dobivanjem dijela godišnje dobiti vjetroelek­trana, a slično je i u ostalim općinama.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL ?? Dobro će zaraditi i banatske općine u kojima se podižu vjetropark­ovi
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL Dobro će zaraditi i banatske općine u kojima se podižu vjetropark­ovi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia