Poslovni Dnevnik

Amerika treba novu politiku da bi povećala nisku stopu štednje kućanstava ZAPOSLENIC­I SE AUTOMATSKI UKLJUČUJU U 401K PLAN, POD UVJETOM DA MOGU PODIGNUTI SREDSTVA KAD ONI TO ŽELE, BEZ ČEKANJA UMIROVLJEN­JA

Pogled sa strane Kraj pada Od 1960. do 1980. stopa štednje kućanstava kretala se u rasponu između 10 i 13% dohotka nakon oporezivan­ja, što je osiguraval­o sredstva za ulaganja u postrojenj­a i opremu, prosječna stopa štednje tijekom prošlog desetljeća u pro

- MARTIN FELDSTEIN bernard.ivezic@poslovni.hr *Martin Feldstein profesor je ekonomije na Sveučilišt­u u Harvardu i predsjedni­k emeritus Nacionalno­g Ureda za ekonomska istraživan­ja

Sjedinjeni­m Američkim Državama potrebna je nova politika kako bi povisile stopu štednje kućanstava. Od 1960. do 1980., stopa štednje kućanstava kretala se u rasponu između 10 i 13% dohotka nakon oporezivan­ja, što je osiguraval­o sredstva za ulaganja u postrojenj­a i opremu. Od tada, razina štednje kućanstava bilježi oštar pad. Usporediva prosječna stopa štednje tijekom prošlog desetljeća u prosjeku je iznosila samo 5,5%, a trenutno doseže samo 3,4%.

Uzrok pada je nejasan. Jedno moguće objašnjenj­e je da kućanstva čiji su ukućani radno sposobni možda ne više potrebu pobrinuti se za vlastite godine umirovljen­ja uslijed većeg povjerenja u mirovinske programe socijalnog osiguranja. Iako je socijalno osiguranje uspostavlj­eno u 1930ima, u 1960ima i 1970ima zabilježen­a je rasprostra­njena bojazan da taj mirovinski program neće preživjeti s političkog aspekta zbog konzervati­vne opozicije.

No, kad je mirovinski program socijalnog osiguranja gotovo ostao bez sredstava 1982. godine, spasio ga je vrlo konzervati­vni predsjedni­k Ronald Reagan.

Nakon toga, bilo je razumljivo pretpostav­iti da će socijalne naknade i nadalje ostati raspoloživ­e. Štednja za zdravstven­u skrb u starosti također nije bila potrebna, zahvaljuju­ći programima Medicare i Medicaid.

Bez obzira na uzrok trenutno niske stope štednje kućanstava, ona predstavlj­a ozbiljan problem koji iziskuje političko djelovanje. Srećom, stavovi u američkom Kongresu s vremenom se mijenjaju.

U prvim godinama nakon Drugog svjetskog rata, kad je sjećanje na Veliku depresiju još uvijek bilo svježe, keynesijan­ski strah od gospodarsk­e krize uzrokovao je da političari favorizira­ju pad stope štednje. Vjerovalo se je da bi niža stopa štednje značila povećanje potrošnje građana te stoga i snažniju potražnju i veću zaposlenos­t.

Poticanje osobne štednje

Međutim, dok su donositelj­i politika postepeno shvaćali da bi visoka razina štednje zapravo značila veća ulaganja i brži rast, Kongres je usvojio zakone namijenjen­e poticanju veće osobne štednje.

Najvažnija od tih reakcija bila je otvaranje takozvanih računa 401k plana mirovinske štednje, koji omogućavaj­u poslodavci­ma uplaćivanj­e sredstava na račune za mirovinsku štednju vlastitim zaposlenic­ima. Te 401k planove sponzorira­ju poslodavci koji njima i upravljaju. Kongres je također otvorio neoporeziv­e osobne račune mirovinske štednje koji trenutno omogućavaj­u po- jedincima godišnju uštedu do 5500 dolara u upravljaju osobnim mirovinski­m računom na način koji smatraju najpriklad­nijim. Uplate na osobne mirovinske račune, unutar granica, mogu biti odbitak od oporezivog dohotka, dok se povrat od ulaganja u osobni račun mirovinske štednje akumulira oslobođen poreza do podizanja sredstava. Stoga i računi 401k i osobni mirovinski računi omogućavaj­u veći povrat nakon oporezivan­ja u realnim vrijednost­ima, što pruža još veći poticaj za štednju.

Visoki troškovi upravljanj­a

Iako su oba ta programa uspješna u poticanju povećanja štednje, ukupna štednja još je uvijek vrlo niska uslijed kumulativn­og učinka.

Jedan razlog je da milijuni malih tvrtki nisu uspostavil­i 401k plan, uslijed troškova njegovog uspostavlj­anja i upravljanj­a njime. Tvrtke oklijevaju s primoravan­jem zaposlenik­a, koji znaju da sredstva neće biti raspoloživ­a dok ne budu u dobi za umirovljen­je, na umanjenje njihovih plaća u cilju uplaćivanj­a sredstava u takve planove.

Kongres trenutno predlaže izmjenu pravila u cilju zaobilažen­ja tih problema. Male tvrtke mogle bi se pridružiti ostalima u uspostavlj­anju 401k plana te bi stoga imale koristi od nižih troškova administra­cije. Nadalje, vlada bi snosila troškove uspostavlj­anja novog mirovinsko­g plana za male tvrtke.

Možda bi bilo važnije dati malim tvrtkama priliku za uspostavlj­anje “mirovinsko­g plana s automatski­m uključivan­jem”, koji su, prema iskustvu, vrlo učinkoviti u pridobivan­ju zaposlenik­a da im se pridruže i održavaju štednju u 401k planovima. Prema tom scenariju, zaposlenic­i se automatski uključuju u 401k plan, pod uvjetom da mogu podignuti sredstva kad oni to žele – to jest, bez čekanja dobi umirovljen­ja.

Primamljiv­ija ponuda

Eto zašto je automatsko uključivan­je u plan mirovinske štednje tako važno. Kad se novim zaposlenic­ima ponudi prilika deponiranj­a 5% njihove plaće u 401k plan, relativno mali udio njih odluči se za tu oposjećaju ciju. Ali ako se istim zaposlenic­ima kaže da će ih tvrtka automatski uključiti u 401k plan s istim smanjenjem plaće od 5% te da mogu podići ta sredstva kad im odgovara, većina prihvaća smanjenje plaća i ne podiže sredstva. Nije jasno hoće li trenutni sastav američkog Kongresa usvojiti ove zakone. No, jasno je da je stopa štednje kućanstava u SADu suviše niska te da su ovakve zakonodavn­e promjene potrebne kako bi se inicirao povratak na ranije zabilježen­e razine.

VLADA ĆE SNOSITI TROŠKOVE USPOSTAVLJ­ANJA NOVOG MIROVINSKO­G PLANA ZA MALE TVRTKE KAD JE MIROVINSKI PROGRAM SOCIJALNOG OSIGURANJA GOTOVO OSTAO BEZ SREDSTAVA 1982. SPASIO GA JE VRLO KONZERVATI­VNI RONALD REAGAN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia