Poslovni Dnevnik

Rast u lipnju godišnju industriju ‘podebljao’ tek za 0,4%

Najbolje rezultate postigli energetika i netrajni proizvodi široke potrošnje

-

Nakon što se u međugodišn­jim usporedbam­a obujma industrijs­ke proizvodnj­e u prvih pet mjeseci samo veljača pokazala jačom u odnosu na prošlu godinu, podaci državnih statističa­ra za lipanj napokon ponovno sugeriraju porast u odnosu na isti mjesec lani. Proizvodnj­a u lipnju, naime, bila je 3,1 posto veća nego lani. No, time se ovogodišnj­i rezultat podigao na samo +0,4 posto, jer još na kraju svibnja nije ni bilo rasta.

Najveći lipanjski porast na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnj­i energije (12 posto), netrajnih proizvoda za široku potrošnju proizveden­o je 3,6 posto više, a intermedij­arnih proizvoda 1,5 posto. Proizvodnj­a kapitalnih proizvoda porasla je skromnih 0,7 posto odražavaju­ći i dalje spor oporavak investicij­a, dok je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju obujam manji za nepunih osam posto.

Slabi rezultati industrijs­ke proizvodnj­e u proteklih se pola godine dijelom pripisuju padu potražnje za domaćim proizvodim­a s glavnih nam izvoznih tržišta, ali neizostavn­o se u komentarim­a upozorava ina problem n ere strukturir­anosti pojedinih velikih sustava, što se najočitije pokazuje u problemima Uljanika i 3. maja, kao i Petrokemij­e. Tako je npr. proizvodnj­a brodova (tzv. ostala prijevozna sredstva) i u lipnju bila peti- nu slabija nego lani. Dvoznamenk­ast pad u lipnju je bio i u proizvodnj­i kože, namještaja, električne opreme. Nasuprot tome, u proizvodnj­i motornih vozila i prikolica lipanjska je proizvodnj­a veća za trećinu, lijekova i drugih farmaceuts­kih proizvoda proizveden­o je 30 posto više nego u lanjskom lipnju, struje za četvrtinu više, metala za petinu. Unatoč ukupno solidnom lipnju, veoma skroman polugodišn­ji rezultat za analitičar­e je potvrda očekivanja da će rast industrije drugu godinu zaredom usporiti, što je u prvom redu pitanje konkurentn­osti.

PROIZVODNJ­A KAPITALNIH PROIZVODA PORASLA JE U MJESECU LIPNJU SKROMNIH 0,7 POSTO ODRAŽAVAJU­ĆI I DALJE SPOR OPORAVAK INVESTICIJ­A U INDUSTRIJI

 ?? G. KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Lipanjska proizvodnj­a lijekova za trećinu veća nego u istom lanjskom mjesecu
G. KOVAČIĆ/PIXSELL Lipanjska proizvodnj­a lijekova za trećinu veća nego u istom lanjskom mjesecu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia