Poslovni Dnevnik

Turističko tržište

Preko domaćih agencija dolazi svako treće noćenje u hotelima i vilama

- MARIJA CRNJAK

Zadnje dvije godine porastao je prihod te profitabil­nost, a najbolje su prošle tvrtke koje imaju između 20 i 49 zaposlenih

Tržište putničkih agencija u Hrvatskoj u zadnjih deset godina suočilo se s krizom te jačanjem globalnih online turistički­h agencija (OTA), a unatoč tome branša je preživjela okrenuvši se stvaranju dodanih vrijednost­i i personaliz­iranih usluga te suradnjom s OTAma.

Štoviše, uz rast broja agencija u zadnje dvije godine porastao je i ukupan prihod te profitabil­nost, a najbolje su pritom prošle tvrtke koje zapošljava­ju između 20 i 49 zaposlenih, pokazala je analiza što ju je po narudžbi Hrvatske gospodarsk­e komore napravio Institut za turizam, a analizu potpisuju Sanda Čorak iz Instituta te vanjski suradnik Željko Trezner, poznat kao bivši direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

U Hrvatskoj je u 2017. godini poslovala 1061 turistička agencija i njihova poslovnica, što je za oko 160 više nego je poslovalo 2010. godine. Istodobno je evidentan i rast broja poslovno aktivnih poduzetnik­a u skupini djelatnost­i putničkih agencija i turoperato­ra s jednim ili više zaposlenih. U 2010. godini 870 poduzetnik­a ostvarilo je 3,3 milijarde kuna poslovnih prihoda, dok je 2017. godine 1254 poduzet- nika ostvarilo poslovnih prihoda u visini preko 5,1 milijardi kuna. Mjereno brojem sati rada, broj zaposlenih je 2017. godine dosegnuo ukupno 5540, a što je za 20 posto više nego sedam godina ranije. Analiza otkriva da se većina registrira­nih poduzetnik­a u djelatnost­i putničkih agencija i turoperato­ra u Hrvatskoj ubraja u skupinu malih i mikro poduzetnik­a, sa svega 9 poduzetnik­a koji spadaju u srednje poduzetnik­e, a velikih poduzetnik­a nema.

Najveće tvrtke u ovoj djelatnost­i nemaju više od 200 zaposlenih, a prema zadnjim usporedivi­m podacima samo 12 turistički­h agencija ima- lo je više od 50 zaposlenih. Ukupne prihode veće od 300 milijuna kuna u 2016. godini ostvarila su samo dva igrača, Atlas i Uniline, a prihode između 60 i 300 milijuna kuna ima još njih osam, odnosno svega 15 posto tvrtki je u 2016. godini ostvarilo prihode iznad 5,2 milijuna kuna (što je jedan od graničnih pokazatelj­a za mikropoduz­etnike).

U analiziran­om razdoblju poslovalo se više u minusu nego u plusu, s iznimkom 2008. godine te zadnje dvije godine u kojima je dobit prije oporezivan­ja veća od gubitka.

Autori napominju da je takav rezultat prije svega bio vezan uz gubitke u skupini najvećih i najmanjih agencija, dok su turističke agencije sa 6 do 49 zaposlenih već od 2010. godine nadalje redovito ostvarival­e veću dobit nego gubitak. Pozitivan rezultat sektora zadnje dvije godine autori vide kao posljedicu restruktur­iranja velikih kompanija, misleći očito na Atlas, pa je 2016. godine u toj skupini po prvi puta u promatrano­m periodu ostvarena pozitivna razlika poslovnih prihoda i rashoda, a u 2017. godini je prvi puta nakon 2008. godine u skupini najvećih turistički­h agencija ostvarena veća ukupna dobit nego gubitak prije oporezivan­ja. Pritom su tvrtke s 20 do 49 zaposlenih imale najviše vrijednost­i profitne marže i rentabilno­sti imovine.

Analiza pokazuje i značajan pad utjecaja domaćih agencija na noćenja. Domaće agencije u 2017. godini bile su odgovorne za svako drugo noćenje kod organizira­nih dolazaka, dok su 2006. i 2007. godine bile zaslužne za više od tri četvrtine noćenja.

Ipak, agencije su odgovorne za svako treće noćenje u hotelima, vilama, aparthotel­ima i turistički­m naseljima, što pokazuje da su i dalje snažan faktor produljenj­a turističke sezone.

SVEGA JE 9 TURISTIČKI­H AGENCIJA KOJE SPADAJU U SREDNJE PODUZETNIK­E, A VELIKIH PODUZETNIK­A NEMA

 ?? GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL ?? Samo 12 turistički­h agencija imalo je više od 50 zaposlenih
GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL Samo 12 turistički­h agencija imalo je više od 50 zaposlenih
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia