Poslovni Dnevnik

Zagrebački Fakultet strojarstv­a nadomak R&D ugovora za Inu

Dubravko Majetić, prodekan za R&D i suradnju s gospodarst­vom, a od listopada novi dekan Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je o poslovanju, razvoju, ugovorima...

- BERNARD IVEZIĆ

Inače, FSB-ova ‘knjiga narudžbi’ debela je čak 450 milijuna kuna, mahom od natjecanja za EU fondove

Fakultet strojarstv­a i brodogradn­je (FSB) pred potpisivan­jem je okvirnog ugovora o R&D-u s najvećom kompanijom u Hrvatskoj, Inom. Dubravko Majetić, prodekan za znanstveno­istraživač­ki rad i suradnju s gospodarst­vom FSBa kaže da je ugovor vrijedan “više milijuna kuna”, ali da nije značajan zbog iznosa.

“Ina po prvi put otvara stratešku R&D suradnju u sektoru energetike s FSB-om i to je početak partnerstv­a kakvo bismo voljeli vidjeti i s drugim velikim industrijs­kim tvrtkama u Hrvatskoj”, kaže Majetić, koji će u listopadu po- stati dekan. Iako je riječ o javnom fakultetu, koji je dio Sveučilišt­a u Zagrebu, FSB je posljednji­h nekoliko godina da bi zadržao stručnjake, unaprijedi­o znanstvenu infrastruk­turu te podigao nivo obrazovanj­a, sam razvio veliki biznis. Dubravko Majetić je početkom srpnja na konferenci­ji Europske komisije o inovacijam­a “Investment Readiness of Innovation Projects in SEE” prvi put dobio zeleno svjetlo od Sveučilišt­a da objavi podatak da je FSB-ova “knjiga narudžbi” debela čak 450 milijuna kuna (60 milijuna eura), mahom od uspješnog natjecanja za EU fondove i Obzor 2020.

Dijelom kroz takve suradnje, a dijelom izravno kroz R&D projekte za gospodarst­vo, FSB radi za Mercedes, BMW, Jaguar, Fordovu centralu u SADu, japanski Yazaki, domaće automobils­ke prvake DokIng i Rimac Automobile kao i hrvatske robotske tvrtke Inetec i HSTEC. Fakultet, ističe Majetić, jača suradnju i s aerospace industrijo­m: Airbusom i satelitski­m operaterom SESom, a interes je pokazala i Europska svemirska agencija (ESA).

Ipak FSB nije privatni fakultet poput MIT-a ili Stanforda da se može baviti biznisom kao privatne tvrtke. Profesori ne bave se samo znanošću, R&Dom ili predavanji­ma već moraju raditi sve troje, na poslove za gospodarst­vo plaćaju PDV, i kako intervju ide dalje tako priča o uvjetima rada fakulteta postaje sve neobičnija, uključujuć­i uspjehe koje su postigli ili ih pripremaju.

Koliko je prihod fakulteta od suradnje s gospodarst­vom?

Između 1 i 2 milijuna kuna godišnje. Nešto malo više od znanstveni­h projekata.

SURADNJA S GOSPODARST­VOM GODIŠNJE DONOSI IZMEĐU 1 I 2 MIL. KUNA

A što je s 450 mil. kuna (60 mil. eura) od projekata?

Fakultet ima tri izvora prihoda, i gospodarst­vo je jedno od njih. Usto, ministarst­vo nas, kao dio javnog Sveučilišt­a u Zagrebu, s osnove upisanih studenata godišnje financira s oko 6,5 milijuna kuna. Taj dio pokriva trošak našeg hladnog pogona, a za ulaganje u razvoj se moramo potruditi sami.

Svojim radom za izgradnju laboratori­ja i financiran­ju izvrsnosti ovaj tren povlačimo oko 60 milijuna eura, mahom iz EU. Bez tih sredstava i ulaganja u infrastruk­turu i opremu laboratori­ja, nebi bilo istraživan­ja, pa ni suradnje s gospodarst­vom. Konačno, bez istraživan­ja nema napretka u kompetenci­jama, a bez njih nema napretka u obrazovanj­u studenata. Lanac je to u kojem je svaka karika bitna. I zato smo se davno okrenuli Europi. Čak 75 posto naših prihoda dolazi iz EU fondova i po tome smo jedan od vodećih fakulteta na Sveučilišt­u u Zagrebu.

Tko su vam partneri u gospodarst­vu?

FSB ima dugu tradiciju suradnje s gospodarst­vom što na znanstveni­m projektima, gdje se kroz EU projekte uključuje sve više i industrija, a što izravno na komercijal­nim projektima. Surađujemo s velikim hrvatskim proizvodni­m tvrtkama pa i sa brodogradi­lištima i brodarskom industrijo­m. Nedavno smo uspostavil­i suradnju s Indonezijo­m, gdje je Vlada otvorila prostor da u tu državu napravimo transfer znanja i pomognemo im u razvoju brodova. U avioindust­riji surađujemo s tvrtkama iz grupacije Airbus i SES. Nedavno su kod nas bili predstavni­ci Europske svemirske agencije i uspjeli smo pronaći nekoliko područja na kojima ćemo uspostavit­i suradnju čime ćemo početi raditi i za svemirsku industriju. U autoindust­riji surađujemo s Rimac Automobili­ma i Dok-ingom u Hrvatskoj. No, imamo i partnere vani. Među njima su Mercedes, BMW, Ford, Jaguar i japanski Yazaki. Primjerice s Fordom surađujemo izravno s američkom centralnom. U robotici surađujemo s hrvatskim igračima HSTECom i Inetecom.

Kako privlačite biznise?

Oni se sami javljaju, jer znaćemo ju da samo mi imamo njima zanimljive laboratori­je u Hrvatskoj, ali i kompetenci­je nastavnog i istraživač­kog osoblja koje im trebaju. K nekima odlazimo i sami, a sada radimo na tome da oni laboratori­ji koji to još nisu budu vidljivi na svjetskom tržištu.

Imamo šest laboratori­ja koji su akreditira­ni kao nacionalni za normizacij­u, primjerice za procesna mjerenja, mjerenja duljina, tlaka i temperatur­e. Imamo laboratori­je i visoko stručno osoblje za razne grane strojarstv­a, a to prepoznaje industrija, ali i akademska zajednica. Uglavnom, zainteresi­rane tvrtke se javljaju fakultetu i onda se problem koji imaju analizira i gradi interdisci­plinarni tim koji to može riješiti. Kako smo u sastavu PDVa od takvih poslova i naša država ima direktnu korist pa pridonosim­o društvu u cjelini.

Kako to da ste na 'strojarstv­u' jaki u R&D-u u medicini?

Mnogo naših laboratori­ja pomiče granice izvedivog. Kad smo kod medicine, radimo na nevjerojat­nim kompozitni­m materijali­ma koji se ugrađuju i u tijelo. Koristimo i 3D printere, a od nedavno smo pokrenuli projekt razvoja nove srčane pumpe s Medicinski­m fakultetom u Zagrebu. Razvijamo i pametnu bušilicu za ljudske kosti.Ako se temperatur­a bušenja ljudske kosti poveća iznad 47°C, onda kost oko provrta odumire. S kirurzima s Rebra i Traume razvili smo prototip bušilice koja može kontrolira­ti tu temperatur­u. Puna je različitih senzora i zasad se testira na svinjskim kostima, koje su vrlo slične ljudskim.

A FSB-ov robot-neurokirug?

Rona je za nas velika priča, jer je omogućila da FSB dobije zeleno svjetlo za izgradnju Centra za robotiku u okviru Sveučilišt­a u Zagrebu, radnog naziva CRTA. Povukli smo 37 milijuna kuna za taj projekt. Sama Rona je sada proizvod koji je nakon deset godina razvoja i istraživan­ja došao do faze spremnosti za klinička ispitivanj­a.

Gradit ćete i Centar za razvoj naprednih vozila, tzv. mehatronik­u?

Da, gradit ćemo Laboratori­j za automobils­ku mehatronik­u. Na tom području već surađujemo s Rimcem, Jaguarom i Fordom. U Zagrebu smo za potrebe Forda, u Dvorani sportova testirali ponašanje na ledu modela vozila vlastite izrade. Ne treba ići u detalje, ali tu postoji veliki prostor za suradnju s gospodarst­vom. Znači, mi nećemo razvijati autonomna i električna vozila, ali pomagati proizvođač­ima na takvim poslovima. Usto, radimo i studij za robotiku i mehatronik­u. Želimo da FSB pomogne u stvaranju kompetenci­ja za izradu i primjenu vrhunskih robota u Hrvatskoj.

Mi smo surađivali i na razvoju šinskih vozila, primjerice ZETovih tramvaja, odnosno tramvaja koje su razvijali Končar, HŽ i Đuro Đaković. Surađivali smo i na razvoju nagibnih vlakova, s Končarom na razvoju vjetroelek­trana itd.

Usto, dobili smo značajna sredstva, 57 milijuna kuna, za Nacionalni referenti laboratori­j za emisije iz motora s unutranjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve. Nadamo se skorom početku građevinsk­ih radova, a oprema je već u nabavi.

Priča se da po prvi put od raspada Prvomajske u Hrvatskoj znamo opet raditi strojeve. Što je s razvojem i stvaranjem alatnih strojeva?

U Hrvatskoj smo nekad imali Prvomajsku, svjetski vrhunsku tvornicu alatnih strojeva. Kad je propala u Hrvatskoj je nestalo kapaciteta za izgradnju strojeva za industriju. FSB je prije nekoliko godina odlučio to promijenit­i. Povezali smo se sa zadarskim HSTECom, financijsk­i nas je podržao HamagBicro i sa zadovoljst­vom mogu reći da nakon dva desetljeća u Hrvatskoj ponovo imamo kompetenci­je graditi moderneala­tne strojeve, To je jako važno, jer predstavlj­a tehnološki preduvjet da bi se domaće tvrtke mogle prilagodit­i i uključiti u koncept Industrije 4.0.

Kako?

U Hrvatskoj još uvijek ima velikih i vrlo kvalitetni­h strojeva koji se operativno koriste u industriji. No, ti su strojevi tehnološki zastarjeli, jer nemaju “inteligenc­iju”. Mi to možemo promijenit­i. Razvili smo procedure i tehnologij­u koja omogućuje da se postojeći alatni strojevi pretvore u numerički upravljane (CNC) strojeve. Sada nam se javljaju tvrtke po Hrvatskoj i pomažemo im da dobre klasične alatne strojeve, koji su konstrukci­jski i proizvodno jako vrijedni, opremimo sa senzorima i pogonima koji im omogućuju da rade kao CNC strojevi, odnosno da ih pretvorimo u strojeve spremne za tzv. Industriju 4.0.

U kojim tehnologij­ama vidite najveće pomake?

Tamo gdje se spajaju naoko nespojiva područja. Primjerice, spoju medicine i strojarstv­a. Nadalje, za 20 godina više od 70 posto čovječanst­va živjet će u gradovima to znači da su pametni gradovi nužnost. Na fakultetu naši studenti razvijaju sustav za automatsko razvrstava­nje otpada. Robotika i automatiza­cija u idućim godinama na velika vrata ući će u kućanstva. Roboti usisavači tek su početak.

SURAĐUJEMO S RIMCEM, BMW-OM, FORDOM, JAGUAROM, JAPANSKI YAZAKIJEM...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia