Poslovni Dnevnik

Trumpove carine Kini ‘kose’ ikone američke industrije

-

Prve žrtve Pokretanje trgovinsko­g rata vraća se Washington­u kao bumerang

NEKE OD NAJTEŽE POGOĐENIH TVRTKI SU AMERIČKE, IAKO SU CARINE NAMIJENJEN­E OPORAVKU

Ford, General Motors i Tyson Foods već su najavili smanjenje dobiti za ovu godinu dok će CocaCola morati povisiti cijene

Idok se trgovinski rat predvođen SADom sve više zahuktava, pojedine kompanije već počinju osjećati posljedice uvođenja viših carina, ponajviše one iz automobils­kog i prehramben­og sektora.

Kina je u petak najavila da će uvesti carine na više od 5200 američkih proizvoda, ako SAD odluči provesti najnoviju prijetnju o nametanju 25 posto carina na dodatnih 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu.

Početkom godine, SAD je uveo i carine na uvoz čelika i aluminija iz EU, Meksika i Kanade, na što su te zemlje reagirale uzvratnim mjerama.

Smanjene prognoze dobiti

Zasad je eskalacijo­m trgovinsko­g rata najviše pogođena automobils­ka industrija tri velika proizvođač­a nedavno su upozorila da promjene trgovinski­h politika štete njihovoj poslovnoj izvedbi. Ford i General Motors smanjili su prognoze dobiti za 2018. godinu, navodeći kao razlog poskupljen­je čelika i aluminija uzrokovano američkim carinama. Fiat Chrysler također je smanjio prognozu dobiti za ovu godinu, nakon što mu je pala prodaja u Kini, budući da kupci odgađaju kupovine.

I ostale europske i američke automobils­ke kompanije već su reagirale povećanjem cijena vozila u Kini. BMW je nedavno objavio da podiže cijenu svoja dva modela zbog većih uvoznih carina na američke automobile u Kini.

Tesla je također objavio povećanje cijena dvaju modela. Međutim, postoji i pozitivan učinak za Kinu, ističe AnnaMarie Baisden, voditeljic­a istraživan­ja automobils­kog tržišta pri Fitch Solutions. “Viji djeli smo nekoliko proizvođač­a automobila, uključujuć­i Teslu, kako ubrzavaju planove o ulaganju u lokalne proizvodne objekte radi izbjegavan­ja uvoznih carina”, rekla je Baisden. I tvrtke iz drugih sektora također razmatraju mogućnosti.

“Ironično, neke od najteže pogođenih tvrtki su američke ili one koje proizvode u SADu, iako su američke carine namijenjen­e oporavku domaćih tvrtki”, navela je Baisden. Američki proizvođač motocikala HarleyDavi­dson planira tako preseliti dio proizvodnj­e iz SADa kako bi izbjegao “znatni” teret europskih carina nastalih kao odgovor na američke carine na čelik i aluminij. Neke tvrtke u industri- hrane i pića također spuštaju svoje prognoze i postavljaj­u nove cijene kako bi se mogli nositi s novim stanjem stvari.

Izbjegavan­je carina

Tyson Foods, najveći svjetski proizvođač mesa, nedavno je smanjio prognoze dobiti, navodeći kako su carine na izvoz američke svinjetine i govedine uzrokovale prekomjern­u ponudu i posljedičn­i pad cijena mesa na američkom tržištu. CocaCola je priopćila kako će ove godine povećati cijene u Sjevernoj Americi kako bi nadoknadil­a više cijene prijevoza i metala, navodi Wall Street Journal.

Ostale kompanije pokušavaju smanjiti obujam poslovanja s Kinom kao način izbjegavan­ja carina.

Proizvođač igračaka Hasbro seli proizvodnj­u iz Kine, američki konglomera­t Honeywell želi koristiti više opskrbnih lanaca iz zemlja izvan Kine, a tvrtka za opremanje domova RH planira smanjiti količinu robe dobivenu iz Kine.

Međunarodn­i monetarni fond upozorio je da bi eskalacija nametanja carina i uzvratnih mjera mogla srezati globalni gospodarsk­i rast za 0,5 posto do 2020. godine.

 ?? FOTOLIA ?? Dio tvrtki počeo je seliti proizvodnj­u u Kinu kako bi izbjegao tarife što je pozitivan efekt za drugu najveću ekonomiju svijeta
FOTOLIA Dio tvrtki počeo je seliti proizvodnj­u u Kinu kako bi izbjegao tarife što je pozitivan efekt za drugu najveću ekonomiju svijeta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia