Poslovni Dnevnik

Europska uredba ‘obrisat’ će gotovo sve novčane fondove

Stroži zahtjevi Nova regulativa donosi značajne promjene fondovskoj industriji

- TOMISLAV PILI

Stroži zahtjevi Nova regulativa donosi značajne promjene fondovskoj industriji

Samo će se jedan novčani fond uskladiti sa strožom regulativo­m i nastaviti poslovati u toj kategoriji

Sudeći po informacij­ama koje se Hrvatskoj agenciji za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) poslala društva za upravljanj­e investicij­skim fondovima, početkom iduće godine svjedočit ćemo znatnom padu broja novčanih fondova. Hanfa je u ponedjelja­k podsjetila da je 21. srpnja počela primjena europske Uredbe o novčanim fondovima koja donosi promjenu imena i strategije ulaganja.

Tri cilja direktive

Uredbom o novčanim fondovima uvode se značajne promjene u radu i poslovanju novčanih fondova. Tri su cilja tih promjena: osiguranje veće razine zaštite za ulagatelje, zatim ujednačava­nje uvjeta poslovanja i razine zaštite ulagatelja u svim državama članicama EU te smanjenje utjecaja tržišnih šokova na novčane fondove, što se primarno pokušava ostvariti kroz umanjenje rizika značajnih odljeva novca iz fondova, a koji se lako mogu proširiti na cijelo EU područje.

Stoga se ovom uredbom propisuju dodatni i stroži zahtjevi za novčane fondove, prvenstven­o kroz investcijs­ku politiku i vrednovanj­e imovine, likvidnost i diverzfika­ciju ulaganja. Sadašnji novčani fondovi ubuduće će se dijeliti na novčane i nenovčane. U potonjima razina kreditne kvalitete neće biti zakonski propisana te će moći biti izloženi većem kreditnom riziku. Takvi fondovi mogu biti izloženi i većem riziku vrednovanj­a jer će imovinu moći vred- novati po cijenama koje nisu tržišne te metodom amortizira­nog troška. Bit će im dozvoljeno i držanje udjela u drugom novčanom fondu.

Hanfa upozorava kako društva za upravljanj­e moraju odlučiti hoće li postojeći fondovi nastaviti i dalje poslovati kao novčani ili će se odlučiti za ovu drugu, “labaviju” kategoriju. U oba slučaja društvo mora dobiti odgovaraju­ća odobrenja regulatora. Rok za podnošenje zahtjeva za odobrenje nastavka poslovanja u kategoriji novčanih fondova ističe 21. siječnja 2019. godine.

Mnogo privlačnij­a opcija

Kako sada stvari stoje, nenovčani fondovi mnogo su privlačnij­i društvima za upravljanj­e. “Hanfa je u ovom trenutku od 10 društava za upravljanj­e s 20 postojećih novčanih fondova zaprimila informacij­u o namjeri njihova nastavka poslovanja izvan kategorije novčanih fondova. Samo jedno društvo namjerava nastaviti poslovanje jednog postojećeg novčanog fonda. Postupak izdavanja potrebnih odobrenja je u tijeku te se njihov završetak očekuje do listopada 2018.”, ističe regulator. Hanfa stoga obavještav­a ulagatelje u novčane fondove da u sljedećih nekoliko mjeseci mogu očekivati obavijest o promjeni naziva fonda.

U Hanfinoj statistici za lipanj nalazi se 21 novčani fond u kojima se nalazi 7,02 milijarde kuna. To je gotovo 19 posto manje nego krajem prošle godine.

 ?? DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL ?? Ulagatelji će u idućim mjesecima biti obavješten­i o promjeni naziva fondova
DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL Ulagatelji će u idućim mjesecima biti obavješten­i o promjeni naziva fondova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia