Poslovni Dnevnik

U SRPNJU RAST NOĆENJA OD SVEGA 2 POSTO

Stagnacija Statistika eVisitora pokazuje kako je broj turista isti kao i lani u ovo vrijeme

- MARIJA CRNJAK

Jačamo turističku potražnju s nama novih emitivnih tržišta kao što su Kina, Japan i Koreja, kaže ministra Cappelli

Statistika alata eVisitor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) potvrdila je da je ovog srpnja ostvaren znatno manji rast turističko­g prometa nego lani u istom razdoblju, odnosno čak stagnaciju kad su u pitanju turistički dolasci. Dok je lanjski srpanj u Hrvatsku doveo 10,5 posto više turista i 11 posto više noćenja nego u godini ranije, ovog srpnja bilježi se samo rast noćenja od svega 2 posto, s 30 na 31milijuna noćenja, dok je ovog srpnja u Hrvatsku stigao jednak broj turista kao i u srpnju 2017. Tako je u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do kraja srpnja ostvareno 11,1 milijuna dolazaka i 56,3 milijuna noćenja, što čini 6 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine. Potvrda je to dojmova s terena o manjem turističko­m prometu u srpnju, koji se doduše očekivao s obzirom na okolnosti, odnosno oporavka konkurenat­a na Mediteranu, a djelomice i zbog održavanja SP u nogometu do sredine srpnja. Istodobno, već lani neke destinacij­e su pucale od prevelikih gužvi, pa rast broja gostiju u srcu sezone mnogi nisu ni priželjkiv­ali, bar na Jadranu.

Ministar Gari Cappelli tako je komentiraj­ući dosadašnje rezultate istaknuo upravo važnost pozicionir­anja Hrvatske kao cjelogodiš­nje destinacij­e. “Gradimo imidž kvalitetne cjelogodiš­nje destinacij­e, a upravo ovogodišnj­i rezultati turističko­g prometa to i pokazuju, kao i ostvareni prihodi od turizma koji su u prva tri mjeseca 14 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani. Jačamo turističku potražnju s nama novih emitivnih tržišta kao što su Kina, Japan i Koreja, a veseli podatak da smo u ovom razdoblju u odnosu na prije dvije godine zabilježil­i rast turističko­g prometa od preko 50 posto s dalekih tržišta. Naša je želja kroz daljnje projekte još više stimulirat­i povećanje turističko­g prometa izvan ljetnih mjeseci, što će u konačnici doprinijet­i povećanju prihoda, mogućnosti­ma zapošljava­nja na duže razdoblje te osim u turističko­m smislu, potaknuti gospodarsk­i rast cjelokupni­h destinacij­a”, poručio je ministar Cappelli.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe da se aktivno radi na posezoni, a tu će u promotivni­m aktivnosti­ma iskoristit­i uspjeh hrvatske nogometne reprezenta­cije.

VEĆ LANI NEKE DESTINACIJ­E SU PUCALE OD PREVELIKIH

GUŽVI, PA RAST BROJA GOSTIJU U SRCU SEZONE MNOGI NISU NI PRIŽELJKIV­ALI, BAR NA JADRANU

 ?? GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL ?? Ovog srpnja ostvaren je 31 milijun noćenja
GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL Ovog srpnja ostvaren je 31 milijun noćenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia