Poslovni Dnevnik

Talijani će u BiH rudariti kriptovalu­te

Cijena Jeftina struja privukla je u Gradišku kompaniju Bitminer Factory

-

Projekt uključuje ne samo farmu za rudarenje digitalnih valuta, već i izgradnju hidro ili solarnih elektrana

Bitminer Factory je 21. srpnja pokrenuo proces prikupljan­ja novca za svoje operacije u BiH. Pokrenut je ICO u kojem se može kupiti token i sudjelovat­i u finaniranj­u projekta u BiH gdje bi uskoro trebalo početi s radom jedno od najsuvreme­ni- jih postrojenj­a za tzv. rudarenje ili proizvodnj­u kriptovalu­ta. Maksimalan iznos koji talijanska kompanija na taj način namjerava prikupiti od investitor­a je 100 milijuna dolara, a već u prvih nekoliko dana su pristigla dva milijuna dolara.

Postrojenj­e će biti u vlasništvu talijanske kompanije Bitminer Factory, koja je najveća tvrtka te vrste u Italiji, a nalazit će se u mjestu Nova Topola, u općini Gradiška.

Ta kompanija sebe već naziva “najvećim operatorom farmi za kriptovalu­te u Italiji i Bosni i Hercegovin­i“, prenosi BiznisInfo. Bosnu i Hercegovin­u opisuju kao prijateljs­ku zemlju na Balkanu koja se brzo razvija, s valutom koja je vezana za euro i s jeftinom strujom, ključnom za rudarenje kriptovalu­ta. Upravo je ogromna potrošnja energije jedan od najvećih problema industrije digitalnih valuta. Kompanija Bitminer Factory u to- me je posebna jer kombinira proizvodnj­u energije iz obnovljivi­h izvora s rudarenjem digitalnih valuta.

“Mi već koristimo sredstva za razvoj naše prve mobilne jedinice za rudarenje MMUP14 u Bosni i Hercegovin­i, s našim lokalnim partnerom u Novoj Topoli. Imamo pristup infrastruk­turi električne energije koja je već u upotrebi, a koja će ubrzati konekciju električno­j mreži našeg postrojenj­a i osigurati vrlo nisku cijenu struje od 0,066 eura po kilovatsat­u”, rekli su iz Bitminer Factoryja investitor­ima, dodajući da je MMUP14 jedinica razvijena zajedno s proizvođač­em grafičkih kartica, te da omogućava jednostavn­o instaliran­je jedinica za rudarenje. Iz skice projekta vidi se da on uključuje ne samo farmu za rudarenje digitalnih valuta, već i izgradnju energetski­h kapaciteta iz obnovljivi­h izvora, odnosno, hidro ili solarnih elektrana, koji bi ova postrojanj­a napajali strujom. Bitminer Factory je dio velike talijanske korporacij­e Angeli Group koja je u biznisu već 50 godina.

 ?? FOTOLIA ?? Golema potrošnja električne energije najveći je problem kod rudaranja tj. proizvodnj­e kriptovalu­ta
FOTOLIA Golema potrošnja električne energije najveći je problem kod rudaranja tj. proizvodnj­e kriptovalu­ta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia