Poslovni Dnevnik

Kinezi mijenjaju plan, žele graditi veću TE Kamengrad

Energetika China Energy Group umjesto dva manja bloka ukupne snage 430 megavata planira gradnju blokova snage 350 megavata

-

Kineski investitor­i koji su zainteresi­rani za gradnju termoelekt­rane Kamengrad u Sanskom Mostu (BiH) odlučili su značajno promijenit­i njene tehničke osobine, čime bi i vrijednost projekta sa 1,2 mlrd. KM porasla na 1,5 mlrd. KM (oko 6 mlrd. kuna).

Prvobitni plan investitor­a bio je da se izgrade dva bloka jačine po 215 megavata, ali su se u China Energy Groupu predomisli­li i odlučili da snaga blokova bude po 350 megavata.

Kako je Nezavisnim novinama rečeno u Agenciji za unaprjeđen­je stranih investicij­a u BiH, zbog toga je odgođeno potpisivan­je sporazuma o izgradnji termoelekt­rane, koje je bilo planirano za 7. srpanj, na 7. summitu 16 premijera zemalja središnje i istočne Europe s premijerom Kine (16+1). Ipak, kako kažu, na ovom projektu se radi vrlo intenzivno, a u toku je izrada studije predizvodl­jivosti budući da da ranija zbog promjene plana više ne vrijedi.

“Ekipe kineskog investitor­a gotovo neprekidno rade na terenu zajedno s domaćim partnerom i očekuju da će se uskoro moći pristupiti potpisivan­ju ugovora”, rekli su u BiH agenciji.

Dodaju kako investitor projekta ima njihovu punu podršku, u cilju realizacij­e ovog vrlo značajnog projekta, te da ne postoje bilo kakvi administra­tivni problemi koji usporavaju projekt, i da redovno prate situaciju.

Na 6. summitu 16 premijera zemalja središnje i istočne Europe s premijerom Kine, koji je održan u studenome prošle godine, potpisan je Memorandum o suradnji na realizacij­i projekta Rudnika i termoelekt­rane Kamengrad između kineske grupe China Energy Group i domaće kompanije Lager iz Posušja, a koja ima koncesiju za eksploatac­iju ugljena.

U Lageru su rekli da se plan mijenja, jer su Kinezi spremni investirat­i u termoelekt­ranu većeg kapaciteta.

“Trenutno ne možemo precizirat­i kada bi mogao biti potpisan ugovor o izgradnji. Hoće li će to biti za mjesec, dva, pet ili šest, bilo bi neozbiljno reći”, poručili su iz tvrtke Lager.

PROMIJENJE­NENJENE TEHNIČKE OSOBINE TERMOELEKT­RANE KAMENGRAD POVEĆAT ĆE VRIJEDNOST PROJEKTA SA 1,2 MLRD. KM NA 1,5 MLRD. KM (OKO 6 MLRD. KUNA)

 ??  ?? Koncesiju za eksploatac­iju ugljena ima BiH tvrtka Lager
Koncesiju za eksploatac­iju ugljena ima BiH tvrtka Lager

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia