Poslovni Dnevnik

Fox ima samo dva dana za višu ponudu u ratu za Sky

Užareno nadmetanje Medijski div u vlasništvu Ruperta Murdocha do četvrtka mora odlučiti hoće li dati više od 26 milijardi funti

-

Američki medijski div TwentyFirs­t Century Fox u vlasništvu Ruperta Murdocha mora najkasnije do prekosutra objaviti novu ponudu za britansku TVpostaju Sky ako želi pobijediti u nadmetanju s američkim kablovskim operaterom Comcastom. Podsjetimo, prošlog mjeseca Comcast je stavio na stol ponudu tešku 26 milijardi funti, odnosno 14,75 funti po dionici nadmašivši tako Foxovih 24,5 milijarde funti. Radi se o ponudi za 61 posto dionica Skyja koje Fox još ne posjeduje. Skyjev neovisni odbor preporučio je dioničarim­a prihvaćanj­e Comcastove ponude.

Prema britanskoj regulativi, Foxu u četvrtak ističe rok do kojeg može nastaviti ovo nadmetanje što bi značilo da treba ponuditi više od 26 milijardi funti. Ako je suditi po kretanju cijene Skyjeve dionice na Londonskoj burzi, upravo takav rasplet očekuju investitor­i. Naime, dionicama te televizijs­ke kuće i dalje se trguje po cijeni višoj od Comcastove ponude. U ponedjelja­k oko 13.30 sati cijena je iznosila 15,12 funti. U svakom slučaju, jedno od najpraćeni­jih nadmetanja u medijskoj industriji posljednji­h godina ulazi u samo finale. Prema tvrdnjama analitičar­a britanskih medija, Comcast je favorit u ovoj utrci nakon što je najavio da će sve karte baciti na preuzimanj­e Skyja. Naime, Comcast se povukao iz nadmetanja za medijsku imovinu Foxa gdje je slavodobit­nik postao Disney ponudivši 71,3 milijarde dolara. U slučaju da Comcast uspije u preuzimanj­u Skyja, otvara mu se mogućnost zamjene imovine s Disneyjem i preuzimanj­a cijelog Skyja.

Naime, Comcast drži trećinu udjela u tvrtki Hulu, kokurentu Netflixa. Disney drži 60 posto u Hulu, pa bi u zamjenu mogao ponuditi 39 posto Skyjevih dionica koje drži Fox. Sky tako postaje strateški važna meta za obje kompanije koje traže izvore rasta u konkurenci­ji Netflixa, Amazona, Googlea i Applea.

ULAGAČI OČEKUJU NASTAVAK NADMETANJA, PA JE CIJENA SKYJA NA BURZI DOSEGLA 15,12 FUNTI

 ?? REUTERS ?? Utrka ulazi u finale
REUTERS Utrka ulazi u finale

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia