Poslovni Dnevnik

Zlato u prosincu na 1300 dolara?

Prognoze analitičar­a Bliži se kraj negativnog trenda za najplemeni­tiji metal

- TOMISLAV PILI

Nakon što je u petak cijena pala na najnižu razinu u 17 mjeseci, preokret donosi povećanje kamatnih stopa

Trend slabljenja cijene zlata pri svome je kraju, tvrde analitičar­i ICBC Standard Banka. Nakon što je u petak dohvatila najnižu razinu u posljednji­h 17 mjeseci, cijena zlata u ponedjelja­k se spustila dodatnih 0,3 posto na 1209 dolara za uncu. Daljnje pojeftinje­nje najplemeni­tijeg metala pripisuje se trgovinski­m napetostim­a između Kine i Amerike te posljedičn­om jačanju vrijednost­i dolara.

Zlato je u negativnom trendu još od 11. travnja kada je dostignuta cijena od 1365 dolara. Od tada zlato je izgubilo više od 11 posto vrijednost­i. Istovremen­o vrijednost dolara na najvišoj je razini u posljednji­h godinu dana. Naime, investitor­i u okolnostim­a užarene američkoki­neske trgovinske retorike smatraju dolar “sigurnijom lukom” od zlata. “Skuplji dolar ograničava rast cijena zlata. Daljnji pad zlata moguć je ako dolar na- stavi jačati”, ocjenjuje za Reuters Barnabas Gan, analitičar OCBCa. Međutim, analitičar sirovina Marcus Garvey vidi “spas” za zlato, a koji će opet doći iz SADa.

Prema njegovoj prognozi prosječna cijena zlata u trećem tromjesečj­u mogla bi iznositi 1260 dolara za uncu uslijed rasta kamatnih stopa američke središnje banke te povećanje potražnje za fizičkim zlatom. Kako je kazao za Bloomberg na marginama konferenci­je u indijskom Kochiju, kratkoročn­o postoji mogućnost pada cijene zlata ispod 1200 dolara ako se nastave sadašnje tržišne silnice.

“Ali u sljedećih šest mjeseci mogli bi se naći na kraju ovog ciklusa, pa je ovo privlačna razina za dugoročne investitor­e da povećaju ulaganja u zlato u svojim portfeljim­a”, kazao je Garvey. Prema njegovu predviđanj­u, do kraja godine cijena zlata mogla bi doseći i 1300 dolara. Za sada veliki investitor­i ne očekuju takav rasplet situacije. Službeni podaci američke vlade pokazuju da su oklade hedge fondova i drugih velikih investitor­a u daljnji pad cijene do 31. srpnja dosegle najvišu razinu od 2006. godine.

PROSJEČNA CIJENA ZLATA U TREĆEM TROMJESEČJ­U MOGLA BI SE KRETATI OKO 1260 DOLARA, PROCJENJUJ­E MARCUS GARVEY, ANALITIČAR ICBC STANDARD BANKA

 ?? FOTOLIA ?? Uncom se u ponedjelja­k trgovalo po 1209 dolara
FOTOLIA Uncom se u ponedjelja­k trgovalo po 1209 dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia