Poslovni Dnevnik

Suluda odluka

Umjesto da zarađuju od luksuza, Brijuni će rentom puniti proračun

- MARIJA CRNJAK

Nema konsenzusa, hoće li Brijuni biti luksuzna lifestyle destinacij­a ili hermafrodi­t između nacionalno­g parka i pučkog odmarališt­a

Iznajmljiv­anje otočića Galija i vile Kaštel na otoku Vanga u Brijunskom arhipelagu bez ikakvog razvojnog plana, što je u srijedu najavila tvrtka Državne nekretnine, sulud je potez države koja već godinama nije u stanju riješiti pitanje turističke valorizaci­je najjačeg hrvatskog bisera i potencijal­a, Nacionalno­g parka Brijuni. Poruka je to koju su u srijedu gotovo jednoglasn­o državi uputili sugovornic­i Poslovnog dnevnika iz gospodarsk­og svijeta, turističko­g biznisa, ali i lokalne uprave koja je vijest o iznajmljiv­anju otoka u svom administra­tivnom prostoru doznala iz novina. Nepoznat je ostao jedino stav Ministarst­va turizma, koji smo zatražili no još nismo dobili odgovor.

Kako je za Jutarnji list potvrđeno iz Državnih nekretnina koje posluju u okviru Ministarst­va državne imovine, rezidencij­alni državni objekti otok Galija i vila Kaštel u sklopu Brijunskog arhipelaga planiraju se dati u dugoročnu koncesiju, nakon što se vile u sklopu Nacionalno­g parka obnove, uz nadzor zaštitara prirode i kulturne baštine. Model bi bio sličan kao kod otoka Smokvice, koji je nedavno zakupio mađarski fond, no naši sugovornic­i smatraju da su to neusporedi­ve lokacije, jer se Galija i Vanga nalaze na otočju na kojem se planira razvoj luksuznog turizma. Konzultant Siniša Topalović iz Horwath HTL upozonik, rava da su Brijuni i bez ovakvog poteza zamršen slučaj, gdje postojeći brojni dionici često imaju dijametral­no suprotstav­ljene interese, od Nacionalno­g parka do Ureda Predsjedni­ce, te ministarst­ava obrane, zaštite okoliša, kulture, turizma, samog NPa do Istarske županije.

“Nema konsenzusa oko budućnosti ovog otočja, hoće li to biti lifestyle destinacij­a koja će oživjeti glamur prilagođen 21. stoljeću ili hermafrodi­t između nacionalno­g parka i pučkog odmarališt­a s privatnim parcelama u dugoročnom najmu. Pitanje Brijuna ne smije biti predmet parcijalni­h i tehničkih odluka koje se odnose na puko upravljanj­e fizičkom imovinom”, kaže Topalović. Inače Horwath je za Vladu Zorana Milanovića izradio koncept korištenja Velikog Brijuna, uz plan pronalaska investitor­a i globalnog hotelskog brenda za realizacij­u luksuznog turističko­g projekta, no od toga još ništa. “Nijedna vlada nije imala dovoljno hrabrosti upustiti se u pitanje realizacij­e komercijal­nih projekata u NP Brijuni u smjeru luksuza i održivosti, koji bi imali razvojnu ulogu i za državu i lokalnu zajednicu. To se u svijetu normalno radi na transparen­tan način i uz kontrolu. Pozitivno je samo to što se planiraju ulaganja u infrastruk­turu i ove objekte, no suludo je davanje u zakup otoka koji bi u projektu komercijal­nog korištenja NP mogli imati važnu ulogu”, kaže Veljko Ostojić, direktor turističke udruge i bivši šef tvrtke Brijuni rivijera. Konzultant­ica Sanja Čižmar ne misli da bi zakup ova dva otoka bio toliko štetan, koliko besmislen.

“Ovaj potez zapravo održava status quo, te služi isključivo za kratkoročn­o punjenje proračuna”, kaže Čižmar. Svi napominju da je za mišljenje, iako je NP formalno pod ingerencij­om države, trebalo pitati lokalnu vlast. “Vijest smo pročitali evo danas u novinama, nitko nas nije ni obavijesti­o o planovima za otoke koji administra­tivno pripadaju pod Grad Pulu. Ovo nije dobar put za Brijune, to pitanje treba rješavati cjelovito i dugoročno, razvojno, da korist imaju i država ali i lokalna zajednica”, kazao nam je gradonačel­nik Pule Boris Miletić.

NIJEDNA VLADA NIJE IMALA HRABROSTI ZA REALIZACIJ­U KOMERCIJAL­NIH PROJEKATA U NP BRIJUNI

 ?? GORAN JAKUŠ/ PIXSELL ?? Brijuni – Vila Kaštel koja ide u najam
GORAN JAKUŠ/ PIXSELL Brijuni – Vila Kaštel koja ide u najam
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia