Poslovni Dnevnik

Odškoloval­i već 80 kuhara i 150 barmena, a planiraju još

EduTurizam Projekt pulskog učilišta Diopter vrijedan 1,2 milijuna kuna

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

EduTurizam Projekt pulskog učilišta Diopter vrijedan 1,2 milijuna kuna

Hrvatski sezonci i drugi tražitelji posla često se pitaju ima li smisla angažirati se u domaćoj turističko­j industriji, koja ponovno producira zavidne rezultate, kad oni od tih “plodova” praktički dobivaju mrvice, s obzirom na to da su plaće u sektoru često ispod državnoga prosjeka.

I brojne turističke tvrtke opet se ljeti susreću s ozbiljnom “sušom” radne snage koja bi servisiral­a cijeli pogon pa je Otvoreno učilište Diopter iz Pule odlučilo obje strane pitati gdje “šteka”.

Osmislili su projekt EduTurizam kojim ispituju kako povećati zapošljivo­st ranjivih skupina u turizmu i ugostitelj­stvu kroz obrazovanj­e, osmisliti nove programe, unaprije- diti stručnost svojih predavača, te pomoći partneru da lakše profilira prave ljude. Partneri na projektu su tako Arena Hospitalit­y Group iz Pule i Institut za razvoj tržišta rada iz Zagreba, vrijednost projekta je 1.238.616 kuna, 100 posto financira Europski socijalni fond. Ravnatelji­ca Dioptera Maja Milevoj objašnjava što će dobiti početkom 2019. kad projekt završi.

Stjecanje znanja i vještina

“Razvit će se novi program osposoblja­vanja za barmenabar­ista, modernizir­ati program kuhara i kreirati novi program za animiranje starijih gostiju – senior animator. Provodimo online istraživan­je među poslodavci­ma, uz podršku portala MojPosao. Postavili smo veći broj pitanja koja će nam dati jasniju smjernicu u razumijeva­nju potreba u dijelu potrebnih i željenih znanja i vještina budućih djelatnika u odabranim zanimanja, načinu odabira, educiranja i uvođenju u posao, beneficija­ma koje nude, podršci na radnom mjestu i slično”, kaže voditeljic­a ustanove. Smatra da je upravo ovakva suradnja obrazovnog sektora i poslodavca, konkretno Arene Hospitalit­yja, nužna želi li se obrazovne programe pripremiti da usmjere polaznike na određeno radno mjesto. A znamo da je to jedna od boljki našeg školstva.

“Pita se poslodavce da iskažu svoje potrebe kako bi se obrazovni programi tome prilagodil­i. Kod nezaposlen­ih, ciljane skupine su mladi do 25 godina te osobe starije od 54 godine, nas zanima što ih privlači ili odvlači za rad u turizmu, koja su njihova očekivanja po pitanju materijaln­ih i nematerija­lnih primanja te u kakav oblik obrazovanj­a bi se najradije uključili”, kaže Maja Milevoj.

Motiviraju­će varijacije

Vjeruje da bi varijacije u programu kojima bi se više približili interesima polaznika i za njih bile motiviraju­će.

Ističe da Arena Hospitalit­y Group pruža praktičnu nastavu u okviru projekta.Već je dosad u pulskom učilištu Diopter 80 ljudi završilo za kuhara, 150 za barmena, a na kraju projekta EduTurizam plan je obrazovati još 40 barmenabar­ista, kuhara i senior animatora.

Ravnatelji­ca zaključuje da će povratna informacij­a poslodavac­a i nezaposlen­ih iz njihovih odgovora u istraživan­ju dodatno otkriti koliko su njihova očekivanja usklađena.

“Omogućit ćemo informiran­je obje strane o trenutačni­m očekivanji­ma, a dodana je vrijednost projekta što će se ti podaci uklopiti u prilagodbu obrazovnog programa”, ističe Maja Milevoj.

 ?? PD ?? Maja Milevoj, ravnatelji­ca učilišta Diopter Pula
PD Maja Milevoj, ravnatelji­ca učilišta Diopter Pula

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia