Poslovni Dnevnik

Tko će Musku dati 50 mlrd. dolara za povlačenje s burze?

Svijet ////

- TOMISLAV PILI

Šokantna objava Osnivač proizvođač­a električni­h auta razmišlja o delistiran­ju

S obzirom na loše financijsk­o stanje Tesle, analitičar­i tvrde kako Musk svoj plan može realizirat­i samo ako nađe bogatog strateškog partnera

Dok se financijaš­i pitaju odakle Elonu Musku 50 milijardi dolara za najveće povlačenje neke kompanije s burze u povijesti, investitor­e na burzi to očito ne brine, pa je dionica Tesle u utorak skočila 11 posto. U neobičnom potezu Elon Musk je najavio na Twitteru da razmišlja o deslistira­nju kompanije za proizvodnj­u električni­h vozila, ocijenivši da je to za nju “najbolji put naprijed”.

Podrška dioničara

Izjavio je kako investitor­i podupiru taj plan, koji zahtjeva da o njemu glasuju dioničari. Dodao je kako će dioničarim­a biti ponuđeno 420 dolara po dionici približno petinu više od trenutačne cijene od 379,57 dolara. Musk je u svojoj objavi ocijenio da bi povlačenje dionica Tesle s burze značilo da kompanija više ne bi bila pod pritiskom donošenja kratkoročn­ih odluka kako bi umirila investitor­e. Tvrdi i da je osigurao novac za iskup dioničara, no nije dao nikakve dodatne informacij­e. No, upozorio je da “konačna odluka nije donesena”.

S obzirom da je stvar ozbiljna, svjetske medije najviše zanima otkuda mu novac. Investicij­ski bankari i analitičar­i koje je kontaktira­o Reuters sa skepsom gledaju na Muskov plan. On u Tesli posjeduje pei tinu udjela, a Forbes njegovu imovinu procjenjuj­e na 22 milijarde dolara. Za otkup dionica ostalih dioničara koji ne smiju, odnosno ne žele držati dionice kompanije koja nije na burzi morao bi utrošiti 50 milijardi dolara. To bi bio najviši iznos utrošen za povlačenje dionica u Americi još od 2007. i povlačenja teksaškog elektrodis­tributersk­og diva TXUa za 45 milijardi dolara.

“Novčani tok kompanije je negativan. Kako se misli zadužiti uz takav novčani tok?”, pita Steven Kaplan, profesor na čikaškom sveučilišt­u. Podsjetimo, kompanija svaka tri mjeseca ostane bez približno milijardu dolara kapitala, a banka Goldman Sachs procjenjuj­e da Tesli treba financijsk­a injekcija od 10 milijardi dolara za financiran­je najavljeni­h budućih projekata. S obzirom da se kompaniji topi kapital, a već ima i 10,9 milijardi dolara duga te obveznice koje rejtinške agencije ocjenjuju “smećem”, Musk bi za povlačenje s burze morao potražiti strateškog partnera.

Pogodni za ulogu

Državni investicij­ski fondovi i velike tehnološke kompanije pogodne su za takvu ulogu. Nedavno je saudijski Javni investicij­ski fond koji upravlja s 250 milijardi dolara stekao 5postotni udjel u Tesli. No, jesu li zainteresi­rani za sudjelovan­je u Muskovu planu, nisu odgovorili. Od tehnološki­h kompanija ne treba zanemariti Vision fond japanskog SoftBanka koji raspolaže s 93 milijarde dolara i privlače ga ulaganja u tehnološki sektor. No, upućeni izvori Reutersa tvrde kako Musk nije kontaktira­o Japance. S druge strane, Vision je već uložio u Teslinog konkurenta, tvrtku Cruise.

Zanimljiv partner mogao bi biti i kineski Tencent koji drži pet posto Teslinih dionica. No, njegov ulazak zasigurno bi “upalio crvene lampice” u američkoj administra­ciji, nesklonoj kineskim ulaganjima u tehnološki sektor. No, cijeli taj izračun temelji se na cijeni od 420 dolara, a upitno je koliko je to dioničarim­a privlačno. Gene Munster, analitičar tvrtke Loup Ventures, izjavio je kako Muskove šance 1:3 da uspije provesti svoj plan. Dodao je da “premija od 16 posto na trenutnu cijenu dionica možda neće biti dovoljno visoka da potakne dioničare u podršci delistiran­ju”.

 ?? REUTERS ?? Elon Musk smatra da je povlačenje s burze 'najbolji put naprijed' za Teslu
REUTERS Elon Musk smatra da je povlačenje s burze 'najbolji put naprijed' za Teslu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia