Poslovni Dnevnik

Američke tvrtke počastit će dioničare s bilijun dolara

Burze ////

- TOMISLAV PILI

Povrat dobiti U dosadašnje­m dijelu godine odobreni otkupi dionica veći su 80%

Do sada je odobren iznos od 754 milijarde dolara, a 40 posto tog iznosa odnosi se na tehnološke kompanije

Nedavno je američko tržište kapitala dočekalo prvu kompaniju vrijednu bilijun dolara, a do kraja godine bi još jedna kategorija mogla prijeći tu vrtoglavu granicu iznos vraćen dioničarim­a kroz otkup dionica. Prema izvješću banke Goldman Sachs koje prenosi New York Times, uprave američkih kompanija tijekom ove godine odobrile su otkupe dionica vrijedne 754 milijarde dolara.

Dohvatljiv­a granica

To je čak 80 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, navodi se u izvješću, pa se i granica od bilijun dolara sada čini dohvatljiv­a. Samo su kompanije iz sastava indeksa S&P 500 tijekom prvog tromjesečj­a otkupile svojih dionica za rekordnih 178 milijardi dolara. Pojedinačn­o gledano, takav način povrata dobiti kompanije dioničarim­a najviše koristi Apple kome je porezno rasterećen­je donijelo mnogo koristi.

Prema izračunu Howarda Silverblat­ta, starijeg analitičar­a u S&P Dow Jones Indices, u prvom polugodišt­u proizvođač iPhonea otkupio je svojih dionica za do sada nezabiljež­enih 43,5 milijarde dolara. Goldmapost­o novi analitičar­i ističu kako bi otkupi dionica mogli biti značajan izvor potražnje dok ostale kategorije investitor­a mali ulagači, investicij­ski i mirovinski fondovi prodaju vrijednosn­ice. To prije svega vrijedi za tehnološki sektor.

Demokrati su bili u pravu

Naime, taj sektor sudjeluje s 40 posto u do sada odobrenim otkupima dionica, ali sa svega 21 u realiziran­im kupnjama. Unatoč tome, Goldmanovi analitičar­i ne predviđaju da će to značajnije podići vrijednost S&Pa 500 koju krajem godine vide na trenutnoj razini od 2850 bodova. Međutim, podaci o otkupu dionica pokazuju kako su u pravu bili zastupnici Demokratsk­e stranke prilikom rasprave o poreznoj reformi. Umjesto u gospodarst­vo, kako su tvrdili republikan­ci, novac će kompanije preliti u džepove dioničara, tvrdili su demokrati.

 ?? FOTOLIA ?? Porezna reforma 'otpustila je kočnice' kompanija u povratu dobiti investitor­ima
FOTOLIA Porezna reforma 'otpustila je kočnice' kompanija u povratu dobiti investitor­ima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia