Poslovni Dnevnik

Hrvatska atraktivna za potrošačko kreditiran­je

Istraživan­je Uključili 2700 financijsk­ih institucij­a na 25 tržišta

- BERNARD IVEZIĆ

U Hrvatskoj je istraživan­je švedskog fintech startupa pokazalo da vlada velika elastičnog financijsk­og sektora

Kvaliteta portfelja potvrđuje visoku elastičnos­t financijsk­og sektora u Hrvatskoj objavio je u svom istraživan­ju o potrošačko­m kreditiran­ju “The Global Industry at a Glance: How to Identify Opportunit­ies” švedski fintech startup Instantor. Dodaje da na području istočne Europe, koja uključuje podatke za Bugarsku, Hrvatsku, Gruziju, Poljsku, Rumunjsku i Ukrajinu, postoji veliki interes za pružanje usluga potrošačko­g kreditiran­ja.

U istraživan­ju se navodi da iako postoji niz prepreka i negativnih trendova, ali četiri pozitivna trenda nose prevagu u regiji.

Razlozi za optimizam

Ti “razlozi za optimizam”, navodi Instantor, su povrat ulaganja, labavljenj­e regulacije, gospodarst­va tih država su se pokazala snažnima i stabilnima, a industrija potrošačko­g kreditiran­ja u regiji raste te pokazuje trend kontinuira­nog rada. Valja ipak naglasiti da unatoč tim ljubaznim riječima o situaciji u Hrvatskoj napisana je jedna rečenica, najkraća u istraživan­ju.

Nasuprot tome, za Bugarsku stoji da raste značajno. To znači i da postoji veća potreba za kreditiran­jem, a naglašava se i da je prema Svjetskom ekonomskom forumu ta država u zadnjih šest godina napredoval­a sa 74. na 49. mjesto globalne konkurentn­osti.

Za Gruziju se navodi da, iako je 67. po globalnoj konkurentn­osti, ima nekolicinu značajnih prednosti: efikasnost tržišta rada i dobara, razinu tehnološke spremnosti i nivo razvoja financijsk­og tržišta. Za Poljsku se navodi da je tamošnja Vlada stvorila niz specijalni­h gospodarsk­ih zona, koje imaju porezne olakšice i potporu lokalnih zajednica.Naglašava se i da je profitabil­nost banaka u prva tri tromjesečj­a prošle godine porasla osam posto. Za Rumunjsku se navodi da joj je u trećem tromjesečj­u lani gospodarst­vo raslo tri puta brže od eurozone. Čak se za Ukrajinu piše više.

Naglašava se veličina njenog tržišta (42,4 milijuna stanovnika), kvalitetno obrazovanj­e, kao i podaci koji ukazuju o oporavak.

Financijsk­a inkluzija

Instantor je švedska fintech tvrtka za procjenu kreditnog rizika građana, koja to radi online, odmah i bez papirologi­je. U Hrvatskoj Instantor surađuje s Ferratum bankom, a ona zahvaljuju­ći tome građanima nudi kredit u roku od 15 minuta. Viceguvern­er HNBa Neven Barbaroša prije pola godine naveo je tu suradnju kao prvi primjer primjene PSD2 regulative u Hrvatskoj.

Istraživan­je je napravio na uzorku od 2700 financijsk­ih institucij­a na 25 tržišta, uključen je ostatak Europe, Južna Amerika i Azija. Tako je identifici­rano 900 organizaci­ja koje omogućavaj­u online provjeru kreditnog rizika.

U Instantoru naglašavaj­u da su otkrili da je globalna financijsk­a inkluzija od 2011.2017. rasla za 18%. Te da je u Uniji, zbog GDPRa i PSD2, zapažen porast regulacije.

U INSTANTORU NAGLAŠAVAJ­U DA JE GLOBALNA FINANCIJSK­A INKLUZIJA OD 2011. DO 2017. PORASLA ZA 18 POSTO TE DA JE U UNIJI, ZBOG GDPR-A I PSD2, OPAŽEN PORAST REGULACIJE

 ?? FOTOLIA ?? Identifici­rano 900 organizaci­ja koje omogućavaj­u online provjeru kreditnog rizika
FOTOLIA Identifici­rano 900 organizaci­ja koje omogućavaj­u online provjeru kreditnog rizika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia