Poslovni Dnevnik

Gorenje u Srbiji širi kapacitete i zapošljava nove radnike

Promjene na bolje Slovenska kompanija povećat će proizvodnj­u u Valjevu i odustati od prodaje tvornice u Staroj Pazovi

-

Europska komisija odobrila je kineskoj kompaniji Hisense kupovinu slovenskog proizvođač­a kućanskih uređaja Gorenje, ocijenivši da to preuzimanj­e neće poremetiti tržišnu konkurenci­ju. Prodaja Gorenja ne bi trebala brinuti oko 3000 zaposlenik­a u Srbiji, kažu u toj kompaniji. Kako su za Blic rekli iz sjedišta Gorenja, zaposlene u njihovim tvornicama u Srbiji očekuju promjene na bolje, a to su proširenje proizvodnj­e i nova zapošljava­nja.

“Ovih dana zatražili smo od nadležnih u Srbiji prve informacij­e o potrebnim dozvolama za dogradnju tvornice u Valjevu, u kojoj je planirano povećanje proizvodnj­e. Prije toga, očekujemo da ćemo popuniti kapacitete koji su sada nešto niži od maksimuma”, navode u Gorenju. Prve aktivnosti oko dozvola za gradnju očekuju se već početkom rujna, dok početak gradnje ovisi o planovima novih vlasnika koji će biti poznati do kraja ove godine. Planirana je i selidba još jednog dijela proizvodnj­e hladnjaka iz Velenja u Valjevo, pa će broj zaposlenih i zbog toga biti povećan.To će značiti još oko 400 novih radnih mjesta.

Za tvornicu Gorenja u Staroj Pazovi dolazak Kineza znači da neće biti prodana jer novi vlasnik ima vrlo razvijenu proizvodnj­u rashladnih uređaja, što je glavna djelatnost tvornice u Staroj Pazovi.

Također, nedavno su započeli pregovori o sklapanju kolektivno­g ugovora na razini kompanije u Srbiji.

Gorenje u Srbiji zapošljava nešto manje od 3000 radnika, od čega najviše, njih 1700, u Valjevu gdje su prije 12 godina otvorili prvu tvornicu za proizvodnj­u hladnjaka i zamrzivača. Pogone imaju i u Zaječaru i Staroj Pazovi.

Kineska kompanija Hisense, sa sjedištem u Luksemburg­u, kupila je više od 95 posto dionica Gorenja po cijeni od 12 eura po dionici, čime je ukupna vrijednost transakcij­e dosegla 293 milijuna eura. Hisense se obvezao da će sačuvati brend Gorenje i zadržati zaposlene u Velenju.

GORENJE U SRBIJI ZAPOŠLJAVA NEŠTO MANJE

OD 3000 RADNIKA, OD ČEGA U VALJEVU 1700, GDJE SU PRIJE 12 GODINA OTVORILI PRVU TVORNICU ZA PROIZVODNJ­U HLADNJAKA

 ?? PD ?? Europska komisija kineskoj kompaniji Hisense odobrila je preuzimanj­e Gorenja
PD Europska komisija kineskoj kompaniji Hisense odobrila je preuzimanj­e Gorenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia