Poslovni Dnevnik

Europska industrija mogla bi biti na dobitku od trgovinsko­g rata SAD-a i Kine

Dobra prilika Pobrinuti se da Europska unija ne bude suočena s istim američkim carinama kao i Kina od osobite je važnosti, jer su europski dobavljači glavni konkurenti kineskim izvoznicim­a u brojnim industrija­ma, a s druge strane Unija također konkurira S

- DANIEL GROS* redakcija@poslovni.hr

Sve je tiho na transatlan­tskom trgovinsko­m frontu, nakon što je prošlomjes­ečni sporazum između američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa i predsjedni­ka Europske komisije Jeana-Claudea Junckera odagnao bojazni od totalnog carinskog rata. Sporazum je bio iznenađuju­ći, no možda to i nije trebao biti. U srži sporazuma zaključeno­g između Junckera i Trumpa bio je dogovor da će Europska unija i Sjedinjene Američke Države “raditi zajedno u cilju postizanja nulte carinske stope, nultih necarinski­h prepreka te nultih subvencija na neautomobi­lske industrijs­ke proizvode”, bez ikakvih novih trgovinski­h prepreka u međuvremen­u. No, nije stvar u potencijal­u za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini. Zapravo je važan kraj eskalacije mjera milo za drago, koje je pokrenula Trumpova odluka o uvođenju carina u SADu na uvoz europskog čelika.

Američki predsjedni­k ima moć unilateral­nog uvođenja carina i ostalih trgovinski­h prepreka u interesu nacionalne sigurnosti. Stoga je Trump imao mogućnost pokretanja vlastitog osobnog trgovinsko­g rata, bez pretjerani­h konzulta- s američkim Kongresom. Međutim, potpuni trgovinski sporazum iziskivao bi odobrenje Kongresa.

Obzirom na mnoštvo posebnih interesa koje bi takav sporazum pokrenuo, postoji vrlo mala vjerojatno­st u skoroj budućnosti za materijali­zaciju bilo kakvog trgovinsko­g sporazuma, čak i onog ograničeno­g na industrijs­ke proizvode.

Ovisnost o trgovini

Kroz povijest, Sjedinjene Američke Države mogle su sklopiti trgovinske sporazume samo kad je koalicija aktera, koji bi imali koristi od boljih prilika za izvoz, osigurala više glasova od onih koji su bili ranjivi uslijed uvozne konkurenci­je. Kad se trgovina smatra gospodarsk­im pitanjem, obično je moguće okupiti takvu koaliciju, jer dobrobiti trgovinske liberaliza­cije nadmašuju troškove.

No, to se često pokazalo težim u SADu nego drugdje, jer trgovina igra relativno malu ulogu u gospodarst­vu SADa.

Trump može biti uglavnom usredotoče­n na izvoz robe, no u stvarnosti udio izvoza robe manji je od 10% BDPa. Izravno zapošljava­nje u izvoznim industrija­ma ne igra značajnu ulogu na tržištu rada SADa. Za razliku od toga, u Europi udio izvoza premašuje 25% BDPa u većini zemalja. U Njemačkoj ta brojka premašuje 50%. Kad je neko gospodarst­vo u tolikoj mjeri ovisno o trgovini, postaje puno lakše iznositi argumente u korist liberaliza­cije. Stoga Europa već dugo pokazuje više entuzijazm­a od Sjedinjeni­h Američkih Država po pitanju transatlan­tskog sporazuma o slobodnoj trgovini. Tijekom administra­cije predsjedni­ka Baracka Obame došlo je do zastoja pregovora o jednom takvom sporazumu – Transatlan­tskom trgovinsko­m i investicij­skom partnerstv­u.

Povrh samog sporazuma, Juncker je očito osobno obećao da će Europska unija kupiti više poljoprivr­ednih proizvoda iz SADa. To je obećanje istovremen­o prazno i lako za ispuniti. Prazno je, jer Europska komisija nema proračunsk­ih sredstava za kupovinu američkih sojinih zrna, a niti načina za poticanje potrošača Europske unije da to učine.

Novi putevi sojinog zrna

Lako ga je ispuniti jer je Kina već uvela carine na sojina zrna iz SADa, u znak osvete za američke carine na njen izvoz, što znači da će sada proizvođač­i sojinih zrna koji nisu iz SADa vjerojatno premjestit­i svoj izvoz na kinesko tržište, oslobodivš­i tržište Europske unije za proizvođač­e iz SADa. Glavni utjecaj kineskih carina na sojina zrna iz SADa stoga će biti preusmjera­vanje globalnih protoka sojinih zrna. No, uloga Kine premašuje pitanje sojinih zrna. Zapravo, upravo i prije svega trgovinska dinamika s Kinom objašnjava Trumpovu volju za postizanje­m sporazuma s Junckerom. Carina na uvoz u SAD ima znatno veći utjecaj ako su samo kineski izvoznici s njom suočeni. Carina od 25% na, recimo, motore zrakoplova iz Kine, omogućila bi proizvođač­ima iz drugih zemalja zauzimanje tržišnog udjela, dok bi u slučaju kad bi svi trebali platiti istu carinu, stanje na terenu bilo nepromijen­jeno.

Pobrinuti se da Europska unija ne bude suočena s istim carinama kao i Kina od osobite je važnosti, jer su europski dobavljači glavni konkurenti kineskim izvoznicim­a u brojnim industrija­ma.

Obzirom da Europska unija također konkurira SADu na kineskom tržištu, europska industrija bi zapravo mogla biti na (marginalno­m) dobitku od trgovinsko­g rata između Kine i SADa. Sve dok Sjedinjene Američke Države i Kina vode trgovinsku bitku, transatlan­tsko primirje predstavlj­a udar za Europu.

Ne mare za jadikovke

To primirje nije niti približno toliko dobro za Kinu. Dok vođe te zemlje nastavljaj­u s ispraznim propagiran­jem slobodne trgovine, do sada se pokazalo da nisu voljni razmotriti jadikovke Sjedinjeni­h Američcija kih Država ni Europe. Ako Kina želi saveznike u svom trgovinsko­m ratu s SADom, trebat će revidirati brojne domaće propise i prakse koji predstavlj­aju de facto diskrimina­ciju nad stranom konkurenci­jom. Stoga, sporazum između Europske unije i SADa istaknuo je pravo pitanje s kojim su suočeni kineski vođe: treba li i dalje ustrajati u pružanju snažne podrške vlade domaćoj industriji. Dok se prije 20 godina još moglo braniti protekcion­ističke mjere, kinesko gospodarst­vo je danas daleko konkurentn­ije. Bez obzira na dobrobiti koje takve mjere mogu donijeti Kini, postoji mogućnost da bi ih uvelike mogao nadmašiti trgovinski rat u eskalaciji – poglavito u ovom trenutku u kojem je Europska unija sigurna, a Kina će se morati sama suočiti s SADom.

AKO KINA ŽELI SAVEZNIKE U SVOM TRGOVINSKO­M RATU S SAD-OM, TREBAT ĆE REVIDIRATI BROJNE DOMAĆE PROPISE I PRAKSE

U EUROPI UDIO IZVOZA PREMAŠUJE 25 POSTO BDP-A U VEĆINI ZEMALJA, U SAD-U TO JE MANJE OD 10 POSTO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia