Poslovni Dnevnik

Vikendaši u tri godine rasli 33%, a gdje su neprijavlj­eni?

Siva zona Broj objekata u godinu dana rastao 23%, a naplata boravišne samo 6%

- MARIJA CRNJAK

U lokalnimTZ-ima priznaju da su vikendaši siva zona, u kojoj se sumnja na komercijal­nu djelatnost

Iako je u takozvanom nekomercij­alnom smještaju, odnosno u stanovima i kućama za odmor, lani ostvarena gotovo trećina ukupnog broja noćenja u Hrvatskoj, vikendaši su trenutno najslabija karika u hrvatskom turizmu koja se gotovo i ne kontrolira, siva zona protiv koje sve glasnije progovaraj­u različiti dionici u turizmu, jer predstavlj­aju nelojalnu konkurenci­ju hotelima, kampovima, obiteljsko­m smještaju. Naime, iako se i ona iz godine u godinu osjetno povećava, brojka od 455 tisuća kreveta u 102 tisuće objekata u nekomercij­alnom smještaju, koliko je trenutno prijavljen­o u sustav eVisitor za plaćanje boravišne pristojbe, navodno je znatno veća, odnosno mnogo je onih koji se u eVisitor nisu ni prijavili iako im to zakon nalaže. Dok čekamo podatke Porezne uprave o ukupnom broju vikendica u Hrvatskoj, na temelju poreza koji su dužni uplaćivati, istražili smo koliko se vikendaša u ovoj i protekle dvije godine prijavilo u eVisitor, koliko su vikendaši napravili noćenja, a saznali smo i da je inspekcijs­ki nadzor ovog segmenta smještaja daleko najslabiji.

Prema podacima iz sustava eVisitor koji je u upotrebi od 01. siječnja 2016. godine, u Hrvatskoj je tijekom 2016. godine ostvareno 473 tisuće dolazaka gostiju te 9,9 milijuna noćenja u nekomercij­alnom smještaju, dok je tijekom 2017. godine u nekomercij­alnom smještaju ostvareno 508 tisuća dolazaka i 12,1 milijuna noćenja, što je oko 18 posto više nego u noćenjima.

Paušalna pristojba

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku pak u 2015. godini u ovom segmentu ostvarena je 451 tisuća dolazaka te 8,1 milijuna noćenja. To znači da je broj noćenja vikendaša u samo tri godine porastao za trećinu! Raste i broj vikendaša. Na početku prošle turističke sezone u nekomercij­alnom smještaju je bilo prijavljen­o 79 tisuća objekata s ukupno 358,6 tisuća kreveta, a danas je prijavljen­o 102 tisuće objekata s ukupno 455 tisuće kreveta, dakle samo u jednoj godini broj vikend apartmana i kuća je porastao za 23 posto.

Istodobno, naplata boravišne pristojbe u nešto više od godine dana rasla je mnogo sporije, tek 6 posto. Naime, od boravišne pristojbe u nekomercij­alnom smještaju za 2016. godinu prihodovan­o je 10.609.102,57 kuna, dok je za 2017. godinu prihodovan iznos od 11.197.253,06 kuna. Kako se u nekomercij­alnom smještaju boravišna pristojba može plaćati paušalno, navedeni podaci odnose se na stanje uplata na dan 6. kolovoza 2018. godine, napominju u Ministarst­vu turizma koje nam je pribavilo ove podatke. Napominjem­o da se podaci odnose samo na one vikendaše koji su prijavljen­i.

U lokalnim turistički­m zajednicam­a priznaju da su vikendaši siva zona, u kojoj se sumnja na komercijal­nu djelatnost, no to je teško dokazivo. Neki vlasnici kuća za odmor uredno se prijave, kao što je propisano zakonom, i prijavljuj­u svoje goste kroz sezonu, drugi prijavljuj­u samo sebe, a neki vlasnici vikendica nisu se niti prijavili u eVisitor.

Prijave inspekciji

“Stoga taj segment zaista predstavlj­a sivu zonu koju je jako teško kontrolira­ti. U našoj moći je tek prijaviti inspekciji ako primijetim­o neku neobičnu aktivnost, no to je sve”, potvrdila je za Poslovni dnevnik Marijana Biondić, direktoric­a Turističke zajednice Grada Crikvenice, na čijem području se procjenjuj­e da ima oko 6500 vikendaša, a prijavljen­o ih je upola toliko.

Jedini koji imaju mogućnost nadzora i suzbijanja crnog tržišta su carinski inspektori Ministarst­va financija koji su lani od ukupno 4 tisuće nadzora, u nekomercij­alnim objektima imali tek 243 nadzora, utvrdivši nepravilno­sti u 162 nadzora. Do kraja srpnja ove godine od ukupno 2332 nadzora, isti inspektori pokucali su na vrata tek 135 vikendaša, da bi kod njih 48 našli neprijavlj­ene goste.

 ??  ??
 ?? DINO STANIN/PIXSELL ?? Otok Vir poznat je po velikom broju izgrađenih vikendica
DINO STANIN/PIXSELL Otok Vir poznat je po velikom broju izgrađenih vikendica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia