Poslovni Dnevnik

Telekom mreža za strojeve ima prvog hrvatskog korisnika

- BERNARD IVEZIĆ

Nakon svjetskih kompanija prvi komercijal­ni partner IoT Net Adrije u Hrvatskoj je Marina Punat grupa

Prva telekomuni­kacijska mreža u Hrvatskoj, koja umjesto ljudi spaja isključivo strojeve, senzore u kontejneri­ma, strojevima za pranje rublja, kao i drugu tehnologij­u, započela je s komercijal­nim radom. IoT Net Adria, deset mjeseci od postavljan­ja prvih baznih stanica u Zagrebu, i početka njihovog rada, isporučila je korisničke komunikaci­jske module jednom lokalnom klijentu.

I prije toga nova mreža već je svoje usluge osigurala Airbusu, Michelinu, Totalu i drugim globalnim induburze strijskim igračima. Mreža IoT Net Adria, naime, dio je mreže Sigfoxa, francuskog startupa jednoroga, tvrtke vrijedne više od milijardu dolara, a koja ubrzano gradi prvu globalnu IoT mrežu.

Bruno Crnički, osnivač i suvlasnik tvrtke IoT Net Adria kaže da je jako zadovoljan kako se projekt razvija.

“Sto posto smo u okviru planova. Imamo još šest mjeseci ozbiljnog posla na razvoju mreže, jer cilj nam je do kraja godine signalom pokriti 90 posto stanovnika Hrvatske, a upravo smo isporučili Sigfox tokene prvom domaćem komercijal­nom korisniku”, kaže Crnički.

Nova telekom bežična mreža trenutačno pokriva 40 posto stanovnika, odnosno bolje rečeno njihovih strojeva. Signal joj je aktivan u sva četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci; te nizu manjih, ali industrijs­ki zanimljivi­h gradova poput Varaždina, Čakovca, Pule i Karlovca. Crnički dio zasluga za dobar tempo pripisuje partneru. Glavni investitor i većinski vlasnik nove mreže u Hrvatskoj je domaća IT tvrtka Comping.

Prvi komercijal­ni partner IoT Net Adrije je Marina Punat grupa. Krešimir Žic, predsjedni­k Uprave Marina Punat grupe kaže da su inicijalno razvoj svog proizvoda radili na konkurents­koj tehnologij­i, LoRAi, ali su od toga odustali. “Ovo je mnogo jednostavn­ije. Ne moramo razmišljat­i o mreži, samo prijavimo module i oni rade te se možemo fokusirati samo na svoj posao”, kaže Žic.

Bruno Crnički iz IoT Net Adrije navodi da paralelno rade na pet pilot-projekata u Hrvatskoj, i to u različitim područjima. “Mogu reći samo da se naša tehnologij­a najčešće koristi za različita mjerenja, jer troši izrazito malo energije, te da podupiremo neke veće hrvatske tvrtke u razvojnim projektima, a jednako tako i neke startupe”, kaže Crnički.

Uz domaće, nova mreža već nudi usluge globalnim korisnicim­a. Investitor­i u Sigfox, kao i njeni korisnici, su tako Samsung, Intel i Bosch, zatim Salesforce, ali među njima, prvi koji su već aktivni ovdje su Michelin, Total i Airbus.

“Michelin je jedan od najvećih svjetskih logističar­a s više od 2,2 milijuna kontejnera čije praćenje prebacuje na Sigfox. Total pak ima veliki posao outsourcin­ga prikolica za prijevoz goriva, koje prati odvojeno od kamiona, i zbog niskoenerg­etskih svojstava prati preko Sigfoxa. Djelom i stoga što kad te prikolice prolaze primjerice od Portugala do Njemačke, šalju podatke, ali nemaju troškova roaminga”, kaže Crnički.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL ?? Bruno Crnički, osnivač i suvlasnik IoT Net Adrije
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL Bruno Crnički, osnivač i suvlasnik IoT Net Adrije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia