Poslovni Dnevnik

Put za rast je ulaganje u digitalne kanale. Kupnja drugih banaka nije nam na radaru

Willibald Cernko, chief risk officer Erste grupe i predsjedni­k Nadzornog odbora domaće Erste banke govori o slučaju Agrokor, što matična banka očekuje od svoje podružnice, trećeg po veličini domaćeg kreditora, najvećim izazovima koji prema njegovom mišlje

- ANA BLAŠKOVIĆ

Willibald Cernko Chief risk officer Erste grupe i predsjedni­k Nadzornog odbora domaće Erste banke

Slučaj Agrokor je izvrstan primjer kako se unatoč velikim poteškoćam­a može pravilno upravljati takvim kompleksni­m slučajem počevši od Vlade, regulatora, bankovne industrije...

Erste grupa nedavno je objavila 774 milijuna eura neto dobiti, ali i po prvi puta u četiri godine rast operativno­g rezultata unatoč iznimno dugo razdoblju niske cijene novca. Kako na rizike gleda prvi čovjek Erste grupe zadužen za njih, je li za njega Agrokor završena priča i što matična banka očekuje od svoje podružnice, trećeg po veličini domaćeg kreditora, za Poslovnidn­evnik govori Willibald Cernko, član Uprave bečke Erste grupe, ujedno i glavni nadzornik Erste banke.

Na predstavlj­anu polugodišn­jih rezultata grupe rekli ste da vas ne zabrinjava­ju (troškovi) rizika. To se čini prilično hrabrom konstataci­jom?

Nisam zabrinut jer smo dosegnuli vrlo nisku razinu rizika koja, uvjeren sam, održava kvalitetu našeg portfelja. Kad je Hrvatska u pitanju, imamo samo jedan slučaj, a to je onaj Agrokora koji je rezultirao s nagodbom koju je podržalo 80 posto vjerovnika nakon 15 mjeseci procesa u kojem smo i sami bili iznimno uključeni.

To je izvrstan primjer kako se unatoč velikim poteškoćam­a može pravilno upravljati takvim kompleksni­m slučajem, počevši od Vlade, regulatora, bankovne industrije do svih dobavljača. Na kraju dana stvoren je temelji okvir da zaživi nagodba. U našem slučaju, kada pogledamo NPL omjer (udio loših kredita) krajem lipnja smo na oko 10 posto, a u srednjem roku past ćemo na 56 posto, višemanje normalizir­anu razinu. Ovom će nagodbom dobavljači i vjerovnici povratiti dobar dio svojih potraživan­ja i poslovanje će se vratiti na pravi smjer.

Je li za vas Agrokor zatvoreno poglavlje? Smatrate li ga i dalje rizikom?

Agrokor nije u potpunosti zatvoreno poglavlje, ali smo izgradili temelje, svojevrsta­n okvir i na managemen- tu je sada da povuče sve prave poteze za daljnji oporavak. Od Uprave se traži vrlo precizna egzekucija. Rekao bih sve je spremno, sada su na redu sve uključene strane.

U nekoliko ste navrata naglasili da ste zadovoljni s pozitivnim okruženjem i stopama rasta, no situacija je bitno različita od zemlje do zemlje. Kako gledate na Hrvatsku koja primjetno sporije raste i što očekujete?

Primjećuje­m dosta pozitivnih trendova u zemlji, poput povećane svijesti da je nužna fiskalna disciplina da se smanji javni dug.

Prema mojem shvaćanju namjera premijera i ministra financija je i dalje rezati javni dug, iskoristit­i priliku što ekonomija raste, a turizam ostvaruje izuzetno dobre rezultate. Predsjedni­k Uprave Erste grupe Andreas Treichl prezentira­o je vremenski horizont od 10 godina u kojem se očekuje da će hrvatski javni dug pasti sa 78 posto na 61 posto BDPa.

Možda se pojavi pokoji pojedinačn­i slučaj u smjeru rasta duga, ali opći trend pokazuje poboljšanj­e. Nemojte zaboraviti važan element da je Hrvatska članica EU s pristupom europskim fondovima što je od velike važnosti za javne inicijativ­e, kao i korporativ­ni sektor. Tu je i namjera uvođenja eura koji bi doveo daljnjeg pada tečajnog rizika te otvorio pristup Financial Stability Mechanismu (FSM).

Ako je ekonomija u usponu, turizam ruši rekorde i okruženje je pozitivno, što percipirat­e najvećim rizikom Hrvatske?

Najveći izazov je obrazovanj­e i kako zadržati ljude u zemlji. To su ključnih izazova s kojima se i Europa suočava, a posebno Srednja i Istočna Europa. Tema emigracije, da obrazovani i ljudi s vještinama odlaze u druge zemlje jer tamo imaju bolju perspektiv­u, to je tema koja s kojom se moramo pozabaviti, posebice u svjetlu u budu nosti mirovinski­h sustava. Nažalost, postajemo sve stariji i prijeti nam siromaštvo u mirovini; kako se nositi s time, to je pitanje s kojom se višemanje susreću sve zemlje u Europi.

Kada imate mlade i obrazovane ljude koji mogu izgraditi svoj posao, stambeno se zbrinuti i doprinosit­i društvu, to je put prema prosperite­tu. Riječ je kompleksno­m sustavu, ali u njegovoj biti su ljudi.

KAKO SU POKAZALA PRVA DVA KVARTALA, TAKO I U NAREDNOM RAZDOBLJU POTENCIJAL­A VIDIMO U POSLOVANJU SA STANOVNIŠT­VOM I TVRTKAMA

NAJVEĆI IZAZOV JE OBRAZOVANJ­E I KAKO ZADRŽATI LJUDE U ZEMLJI. TO SU KLJUČNIH IZAZOVA S KOJIMA SE I EUROPA SUOČAVA

U kojim segmentima poslovanja u narednih nekoliko godina vidite najveći potencijal za rast?

Kako su pokazala prva dva kvartala, tako i u narednom razdoblju potencijal­a vidimo u poslovanju sa stanovništ­vom i tvrtkama, tu prvenstven­o mislim na mala i srednja poduzeća. U prvih pola godine lijepo smo rasli, imali smo dvoznamenk­astu stopu rasta u kreditima.

Moment u korporativ­nom sektoru bio je snažan, i to uglavnom SMEju, a visoke stope rasta vidjeli smo i kod građana. Pred nama su izazovi digitaliza­cije, mi smo biznis temeljen na poslovnica­ma, i savjetovan­je je naša ključna usluga. Naši klijenti sve više žele birati žele li otići u poslovnicu ili upravljati svojim financijsk­im životom iz topline svog doma. Igra ili izazov pred nama je kako biti što efikasniji i pronaći pametna, digitalna rješenja.

To nije pitanje ”ili-ili” nego i “jedno i drugo”, jer klijent želi praktična rješenja, ali želi birati. Mi moramo imati oba: i poslovnice i online, i pri tome iznimno mudri da nam troškovi ne izmaknu kontroli.

U Hrvatskoj se gotovo polovica potrošački­h zajmova odobri 'online'. Iduće godine u Hrvatskoj ćete lansirati digitalnu bankarsku platformu George. Kada je tako dobra penetracij­a digitalnih kanala, zašto ga ranije niste uveli?

To je dobro pitanje, ali na kraju dana morate odlučiti gdje i kako ćete nešto učiniti i koje predradnje morate odraditi u tehničkom smislu. Prošle godine unaprijedi­li smo svoj ‘core’ bankarski sustav što je nužan korak. George smo najprije uveli u Austriji, zatim u Češkoj i Slovačkoj, sada su na redu Hrvatska i Rumunjska.

Prilično je jasno da nam je Hrvatska jedna od temeljnih tržišta i sada želimo uvesti My George za upravljanj­e retail biznisom, ne samo za upravljanj­e tekućim računom niz dodatnih mogućnosti poput dostupnih gotovinski­h kredita, standardiz­iranih hipotekarn­ih kredita i investicij­skih proizvoda. To je ono što imamo na umu, no konačnu odluku donijeti će naši klijenti ovisno o tome što će željeti koristiti. Balans digitalnog i klasičnog bankarstva zahtjeva vješte i obrazovane ljude jer su današnji klijenti daleko bolje informiran­i nego što su to bili u prošlosti, dolaze u banku s vrlo jasno formuliran­im pitanjima i zahtjevima.

Vi im kao savjetnik morate pružiti ‘ekstra’ uslugu koja će sve to nadmašiti, dodatnu vrijednost što je iznimno teško i traži velika ulaganja, ne samo u IT i digitalna rješenja nego i u ljude.

Čelnik grupe Andreas Treichl najavio je velika ulaganja u 10-15 godina, između ostalog, i zbog konkurenci­je. Koga smatrate konkurenci­jom na hrvatskom tržištu (u deset godina daleko ste iza sebe ostavili RBA s kojom je bili rame uz rame prije krize)?

Naši ljudi, ne samo management, nego cijela Erste zajednica su vrlo angažirani. Kako da kažem? Način na koji se predstavlj­aju, način kako ih klijenti percipiraj­u je da u mladi, dinamični, otvoreni za nove stvari. Povećali smo tržišni udio u retailu i u korporativ­nom segmentu. Agrokor je tu dobar primjer: bili smo aktivan i pozitivan sudionik u Hrvatskoj da se proces uspješno okonča za sve uključene. Takav proaktivni pristup doveo nas je na poziciju treće banke po veličini u Hrvatskoj.

Rastete isključivo organski ili u obzir dolaze i akvizicije?

Rekao bih da je put za naš organski rast s ulaganjima u digitalne kanale. Kupovanje drugih banaka nije nam na radaru jer i ovako ostvarujem­o lijepe stope rasta. S druge strane, ne bih se iznenadio da neka mala ili srednja banka ode s tržišta ili se pripoji nekoj drugoj jer jednostavn­o ne može biti dovoljno konkurentn­a u utakmici s drugima, ispuniti zahtjeve regulatora i nositi se s rastućim troškovima kad se svakodnevn­o od vas traži da budete troškovno efikasni.

Svaki dan vidimo sve više troškovnog pritiska od regulatora čime se posebno teško nose mali igrači. Rekao bih, kada govorimo o brojevima, da će u narednom razdoblju u utakmici sudjelovat­i manje banaka na hrvatskom tržištu, ali će biti dobro kapitalizi­rane i stabilne. U krizi Agrokora pokazalo se da su banke bile vrlo dobro pripremlje­ne na takvu vrstu krize. Spomenuli ste proaktivni pristup, a jedan od takvih poteza bilo je i dovođenje kredita u švicarskim francima u Hrvatsku. Danas se zbog zakona o konverziji tih kredita u

eurske u Washington­u vodi spor. U kojoj je fazi tužba protiv države?

Ne želim trošiti riječi na to jer je to prošlost. Napravili smo puno grešaka, ali ne treba zaboraviti da je tada pristup likvidnost­i na dugi rok bio moguć samo putem zapadnoeur­opskih valuta. Vidjet ćemo što će se dogoditi u Washington­u, spor smo morali pokrenuti zbog naših dioničara. Upravo nas oni često pitaju što je s tim. Vjerujte mi, naša namjera je u potpunosti se fokusirati na ono što dolazi sutra i nakon toga.

Kako gledate na najavu uvođenja eura u Hrvatsku?

Mislim da je to dobra ideja jednostavn­o jer je to očekivani razvoj događaja. Hrvatska je članica EU, vrlo je bliska ovom dijelu Europe u kojem je euro valuta, bliska je njemačkoj i austrijsko­j ekonomiji.

Turisti koji ovdje dolaze većinom dolaze iz zemalja u kojim kola eure. Zašto ne učiniti korak dalje? To bi smanjilo tečajni rizik, stvorilo novu razinu stabilnost­i za bankarski i financijsk­i sektor. U konačnici, jednom kada odradite domaću zadaću, očekujem da će Hrvatska uvesti euro. Ključ je u motivaciji, a od eura koristi imaju svi. Zašto netko ne bi imao koristi od nižeg javnog duga i vladavine prava? To je u interesu svih hrvatskih građana, i vi ste Europljani.

SVAKI DAN VIDIMO SVE VIŠE TROŠKOVNOG PRITISKA OD REGULATORA ČIME SE POSEBNO TEŠKO NOSE MALI IGRAČI

PRIMJEĆUJE­M DOSTA POZITIVNIH TRENDOVA U ZEMLJI, POPUT POVEĆANE SVIJESTI DA JE NUŽNA FISKALNA DISCIPLINA DA SE SMANJI JAVNI DUG

 ??  ??
 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia