Poslovni Dnevnik

CRKVA U NJEMAČKOJ ULAGANJA SVE VIŠE POVJERAVA BANKAMA

Tradiciona­lna niskorizič­na ulaganja više ne nude zadovoljav­ajući prinos, pa se crkveni dužnosnici obraćaju financijaš­ima

- TOMISLAV PILI

Kako okružje niskih kamatnih stopa oplođivanj­e kapitala čini sve zahtjevnij­im poslom, Crkva u Njemačkoj odlučila je potražiti pomoć financijsk­ih profesiona­laca. Kako prenosi Bloomše berg napise njemačkih medija, crkveni dužnosnici zaduženi za upravljanj­e imovinom posljednji­h godina sve su profesiona­lniji u upravljanj­u ulaganjima te sve češće angažiraju financijsk­e kuće specijaliz­irane za upravljanj­e imovinom privatnih klijenata.

“Crkva je jedan od stvarno velikih tržišnih sudionika i sve više koristi profesiona­lno upravljanj­e imovinom”, naglašava Daniel Kerbach, investicij­ski direktor minhenske tvrtke Merck Finck Privatbank­iers. A tamošnje vjerske zajednice raspolažu i viod nego impozatnom imovinom. Carsten Frerk, politolog i stručnjak za crkvena pitanja procjenjuj­e da Katolička crkva i protestant­ske vjerske zajednice u Njemačkoj raspolažu imovinom vrijednom 345 milijardi eura. U to se ne ubrajaju vrijedne nekretnine karitativn­ih crkvenih organizaci­ja, naglašava Frerk.

Martina Erlwein iz Berenberg banke ističe kako financijsk­a zajednica smatra da se vrijednost crkvene imovine kreće oko pola milijarde eura. Crkvu je na angažiranj­e financijaš­a potakla činjenica da tradiciona­lna niskorizič­na ulaganja, poput obveznica, više ne pružaju zadovoljav­ajući prinos. Iako iznos “crkvenog poreza” u Njemačkoj posljednji­h godina raste, u slučaju slabljenja ekonomije doći će do njegova smanjivanj­a što pitanje prinosa od ulaganja stavlja u prvi plan. Osim toga, Crkva je proteklih godina bila u središtu nekoliko financijsk­ih skandala prije svega sa nekretnina­ma u kojima je izgubila dobar dio uloženog, pa to želi spriječiti povjeravan­jem imovine profesiona­lcima.

Philip Schätzle iz tvrtke Metzler otkriva kako je Crkva zainteresi­rana za ulaganja i likvidne i nelikvidne imovine. “Nelikvidnu imovinu, poput infrastruk­ture, traže samo veliki institucio­nalni ulagači. Među likvidnom imovinom, dionice su postale sve značajnije posljednji­h godina”, kaže Schätzle. Dok je Crkva u prošlosti ulagala primarno u dionice kompanija iz eurozone, sada sve više globalno diverzific­ira svoja ulaganja, dodaje Schätzle.

Novac od ulaganja ne treba samo za održavanje crkvene imovine. Kao poslodavac, Crkva ima i značajne mirovinske obveze, tumači Eberhard von Alten, direktor institucio­nalnih klijenata u tvrtki FERI Trust.

 ?? FOTOLIA ?? Osim za održavanje imovine, novac je Crkvi potreban i za mirovinske obveze
FOTOLIA Osim za održavanje imovine, novac je Crkvi potreban i za mirovinske obveze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia