Poslovni Dnevnik

U novom pokušaju PKB se prodaje za samo 104,5 mil. €

Na prodaju je ne samo imovina PKB-a, već i povezanih tvrtki: Ekolab, Institut PKB Agroekonom­ik i Veterinars­ka stanice PKB

-

Srpsko Ministarst­vo gospodarst­vo objavilo je natječaj za prodaju imovine PKB korporacij­e po početnoj cijeni od 104,5 milijuna eura, a zainteresi­rani ponuđači mogu se javiti do 10. rujna.

Na prodaju je ne samo imovina PKBa, već i povezanih tvrtki: Ekolab, Institut PKB Agroekonom­ik i Veterinars­ka stanice PKB, javlja Politika.

Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, građevinsk­ih objekata koji se koriste u poslovne svrhe, opreme, zaliha rezervnih dijelova, kao i stoke.

Vrijedi daleko više

Procijenje­na vrijedost zemljišta, objekata i opreme je 208,5 milijuna eura, udjela od 29% Ekolaba u vlasništvu Akcionarsk­og fonda 214.700 eura, a 45,77% Instituta PKB Agroekonom­ik 431.300 eura.

Početna cijena na natječaju je 50% procijenje­ne vrijednost­i. Stado je procijenje­no na 17,3 mil. eura, ali taj iznos nije ušao u početnu cijenu jer će cijena stada biti utvrđena nepo- prije uvođenja kupca u posjed i iznosit će 100% procijenje­ne vrijednost­i stada na dan popisa. U prvom pokušaju prodaje PKBa prošle godi- ne početna cijena bila je 50 milijuna eura viša.

Ministarst­vo gospodarst­va prošle je godine objavilo poziv za prikupljan­je pisama investitor­a zaintereso­vanih za sudjelovan­je u postupku privatizac­ije PKBa i četiri povezane tvrtke.

Bez obvezujuće ponude

Za beogradsku kompaniju tada su bili zainteresi­rani Industrija mesa Matijević, MK Commerce Miodraga Kostića, Al Dahra iz UAEa, te kompanije iz Velike Britanije, Singapura i Kine. Obvezujući­h po- nuda, unatoč velikom interesu, ipak nije bilo.

U sindikatu PKBa navode, kako dodaje Politika, da kombinat u posljednji­h nekoliko meseci najviše posjećuju predstavni­ci arapskih i kineskih kompanija.

Pravo sudjelovan­ja na natječaju za kupovinu PKBa imaju kompanije koja se bave poljoprivr­edom ili trgovinom poljoprivr­ednih proizvoda, a koja su u prethodnoj godini ostvarila prihod od 400 milijuna eura.

Također, sudionik natječaja može biti i konzorcij.

ZA PKB LANI SU BILI ZAINTERESI­RANI INDUSTRIJA MESA MATIJEVIĆ, MK COMMERCE, AL DAHRA, TE TVRTKE IZ V. BRITANIJE, SINGAPURA I KINE

 ?? FOTOLIA ?? Stado PKB-a procijenje­no je na 17,3 mil. eura i prodavat će se odvojeno
FOTOLIA Stado PKB-a procijenje­no je na 17,3 mil. eura i prodavat će se odvojeno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia