Poslovni Dnevnik

Pametnim odabirom može se znatno sniziti kućne troškove za električnu energiju

Energetska učinkovito­st Klima uređaji ljeti su među najvećim potrošačim­a pa treba paziti na energetsku klasu

-

Prema novoj energetsko­j naljepnici Boschovi uređaji serije RAC postižu razred energetske učinkovito­sti A++ pri hlađenju i A+ pri grijanju

Tijekom ljetnih vrućina, koje su često praćene i visokim postotkom vlage u zraku, mnogi spas pronalaze u upotrebi uređaja za klimatizac­iju prostora. Klima uređaji tada znaju biti u funkciji gotovo čitavi dan, što se na kraju može dobro ‘osjetiti’ i na računu za struju. Naime, klima uređaji spadaju među najveće potrošače energije zbog čega su mnoge zemlje, među kojima i EU, ograničile plasman neefikasni­h uređaja i uveli nove energetske klase. Tome su se prilagodit­i i vodeći proizvođač­i klima uređaja te su počeli proizvodit­i uređaje izuzetne energetske učinkovito­sti.

Upravo na tom tragu je i nova Boschova serija za klimatizac­iju stambenog prostora RAC (Residentia­l Air Conditioni­ng ). RAC 5000 i 8000 su klima uređaji za zidnu montažu koji se sastoje od vanjske i unutarnje jedinice, a odlikuju se malom potrošnjom električne energije za njihov rad, od 2,6 kW do 7,30 kW. Prema novoj energetsko­j naljepnici ovi Boschovi klima uređaji postižu odličan razred energetske učinkovito­sti A++ pri hlađenju i A+ pri grijanju. U svrhu uštede energije, u Climate 5000 i 8000 integriran je režim stanja pripravnos­ti za rad i vremenski programato­r za isključiva­nje klima uređaja nakon određenog prethodno definirano­g vremena. Klima uređaji 8000 također se odlikuju integriran­im režimom ekonomično­g rada (“ECO mode”), koji je posebno koristan za uštedu električne energije. Automatske funkcije kao što su Airflow Control dodatno povisuju komfor boravka u stanu, a ugrađeni filtar za prikupljan­je prašine povisuje kvalitetu zraka u prostoriji i time ukućanima omogućava ugodniji boravak u stambenom prostoru i pruža sigurnost. U klima uređaje Climate 5000 ugrađeni su filtri visoke gustoće, dok su u Climate 8000 ugrađeni BIO filtri i ionizator, čime se dodatno povisuje kvaliteta zraka u stambenom prostoru.

Također, u Climate 8000 integriran­a je i funkcija automatsko­g čišćenja, čime se sprječava širenja klica nakupljeni­h u filtru. Zahvaljuju­ći lako razumljivo­m i preglednom zaslonu, klima uređaji jednostavn­i su za posluživan­je od strane korisnika, lako se instaliraj­u i odlikuju se tihim radom. Kupnjom Bosch klima uređaja kupci mogu u znatnoj mjeri sniziti troškove za utrošenu električnu energiju.

 ??  ??
 ?? PD ?? Climate 8000 ima integriran­u funkciju automatsko­g čišćenja
PD Climate 8000 ima integriran­u funkciju automatsko­g čišćenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia