Poslovni Dnevnik

Tužitelj je morao znati da njegov objekt neće ostati osamljen

Sudska praksa Zakonitost Nije bilo protupravn­osti, kao jedne od pretpostav­ki za postojanje odgovornos­ti za štetu

- MIĆO LJUBENKO mico.ljubenko@gmail.com Naknada štete zbog izmjene GUP-a

Prema stavu Vrhovnog suda RH, Rev 669/10 sve i ako je zbog izgradnje objekata u tužiteljev­om susjedstvu njegova nekretnina dijelom izgubila na svojoj privatnost­i, a time i kvaliteti, nema pretpostav­ki za odgovornos­t tužene za naknadu štete tužitelju. Ovo stoga što u postupanju tužene, a vezano za donošenje detaljnog plana uređenja P., te izdavanje građevnih dozvola za izgradnju okolnih objekata nije bilo nezakonito­g postupanja tijela tužene, a time dakle ni protupravn­osti, kao jedne od pretpostav­ki za postojanje odgovornos­ti za štetu.

Tužitelj drži da je daljnjom izgradnjom P. u blizini njegove nekretnine došlo do umanjenja vrijednost­i njegovog objekta vezano za što potražuje naknadu štete. Točno je da u vrijeme izgradnje tužiteljev­og objekta okolne čestice nisu bile izgrađene, zbog čega je tužiteljev objekt bio slobodan u prostoru, što mu je davalo dodatnu kvalitetu u njegovom korištenju.

No činjenica jest da u vrijeme kada je tužitelj kupio česticu na kojoj je izgraforum dio objekt je već bio na snazi Provedbeni urbanistič­ki plan P. donesen još 1994., a koji je već tada na tom području odredio kako namjenu, tako i maksimalnu izgrađenos­t parcela, dozvoljenu visinu stambenih poslovnih objekata od 10 metara s tri nadzemne etaže i više podzemnih etaža. To znači da je tužitelj već u vrijeme kupnje zemljišta znao, odnosno morao znati da će se to područje, namijenjen­o izgradnji stambenopo­slovnih objekata izgrađivat­i, dakle da njegov objekt neće ostat osamljen, a što je i uslijedilo.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia